Rozrusznik TDI ALH

Tutaj piszemy o problemach związanych tylko z elektryką

Moderatorzy: Michał_1977, italiano_83, G0 Karcio, Haki, Qto, marcin7x5, VIP

kamikaze.
Ma gadane
Ma gadane

Rozrusznik TDI ALH

Post autor: kamikaze. » czw lis 02, 2017 13:05

Cześć. Mam pytanie odnośnie szczotkotrzymacza w rozruszniku. Zauważyłem, że u mnie ten przewód jest polutowany cały i chyba nie ma tam tego oryginalnego przewodu, tylko jakieś grubsze kabelki zbite w kupe i zlutowane :panna: Czy to może jakoś drastycznie wpływać na rozruch, ładowanie itd? Dziś pojadę zmierzyć aku i jak aku będzie ok to zastanowię się nad szczotkotrzymaczem bo jednak słabo kręci w zimniejsze dni, a sam aku ma 2 lata (Varta 680A). Jakie są Wasze opinie na temat tego przewodu? Może to wpływać na rozruch? pozdro :pub:

Awatar użytkownika
wesol
Mistrz KieroVWnicy
Mistrz KieroVWnicy

Rozrusznik TDI ALH

Post autor: wesol » czw lis 02, 2017 13:17

Tak moze. Muedz to miedz a cyna niestety to przy juz setkach amper spora roznica. Tak jak aku ma opor wewnetrzny ma 0.001 ohma lub nawet 0.0001 ohma to polaczenia na klemach kable i 0.02 ohma ma spore znaczenie zamiast 0.06 ohma gdzie rozrusznik ma tez podobne wyniki.

Touran bls+ oraz dwa razy Touran cayc+ to

kamikaze.
Ma gadane
Ma gadane

Rozrusznik TDI ALH

Post autor: kamikaze. » czw lis 02, 2017 13:34

Dzięki Wesol za szybką odpowiedź. Zajmę się tym dziś w takim razie. Dam znać czy nastąpiła poprawa. :pub:

kamikaze.
Ma gadane
Ma gadane

Rozrusznik TDI ALH

Post autor: kamikaze. » pt lis 03, 2017 12:49

Dopiero dziś będę się brał do roboty. Wczoraj aku został zmierzony, ładowanie OK, ale dostałem info, że jest niedoładowany z racji tego, że brak ostatnio dłuższych tras. Na dniach podłączę go na 10 godzin, prąd o wartości 1/10 pojemności. Co do szczotkotrzymacza, jeśli ktoś ma zamiar kupić, niech się zaopatrzy od razu w numer rozrusznika bo bez tego bardzo ciężko. Ja akurat mam okazję zamówić przez warsztat kilka rodzajów części, a niepasujące zwracam. Dam znać na dniach jaka jest poprawa po samej wymiane szczotkotrzymacza i później po doładowaniu aku. Pozdro :pub:

Awatar użytkownika
Michał_1977
_
_
Auto: Golf mk2 (ARL)
Golf mk5 (BKD)
Audi A3 8L (ASZ)
Audi A3 8P (BMM)
Silnik: Zły!
Kontakt:

Rozrusznik TDI ALH

Post autor: Michał_1977 » pt lis 03, 2017 20:02

Pkt.4 reg. forum. Zakładaj tematy w odpowiednich działach.

:arrow: Zielony GTD-ARL 315HP/615Nm :satan: + Climatronic :zimny: + grzane skóry i inne wodotryski \:D/
Obrazek

marzyciel33
Mały gagatek
Mały gagatek

Re: Rozrusznik TDI ALH

Post autor: marzyciel33 » sob lis 04, 2017 12:23

Siemka, mama podobną sprawę/problem. Czy można to jakoś zregenerować? W sensie czy to jakaś trudna sprawa, czy lepiej pojechać z tym do mechanika?

kamikaze.
Ma gadane
Ma gadane

Rozrusznik TDI ALH

Post autor: kamikaze. » sob lis 04, 2017 12:56

Sorry i dzięki za przeniesienie tematu. Akurat w golfie IV TDI to prosta robótka. Mi to zajęło 2 godziny mniej więcej razem z przeglądem przewodów, zabezpieczeniem przewodow masowych itd. Sama konstrukcja rozrusznika banalna. Szczotkotrzymacz BOSCHA 30 zł, po wymianie i ładowaniu aku prądem 4A przez jakieś 1.5 godziny rozrusznik kręci jak szalony, nigdy tak sprawnie nie kręcił. Także warto było się zająć tematem, szczególnie przed zimą. :pub:

ODPOWIEDZ

Wróć do „Elektryka”