Naprawa modułu wycieraczek 377

Tutaj piszemy o problemach związanych tylko z elektryką

Moderatorzy: Michał_1977, italiano_83, G0 Karcio, Haki, Qto, marcin7x5, VIP

pindlu94
Nowicjusz
Nowicjusz

Post autor: pindlu94 » wt wrz 06, 2016 22:31

Witam,
Chciałbym pokrótce opisać jak udało mi się naprawić moduł 377 sterujący wycieraczkami. Możliwe, że inne moduły z tą samą usterką można naprawić w podobny sposób :)
Obrazek
Objawem było to, że wycieraczki nie wyłączały się na pozycji 0, pracowały cały czas, do momentu zatrzymania ich rękami - pewnie jakieś zabezpieczenie przeciążeniowe - nie pomagało wyłączenie zapłonu, na inych pozycjach manetki, wycieraczki pracowały prawidłowo. Po przeczytaniu kilku tematów z forum stwierdziłem, że to wyżej wymieniony moduł. Nowy na allegro widziałem za ok 100zł, więc postanowiłem zajrzeć do środka starego modułu. Okazało się, że znajdują się tam dwa przekaźniki, z czego jeden ma wypalone styki, drugi w stanie idealnym.
Obrazek
Obrazek

Przekaźnik wylutowałem, na zdjęciu są zaznaczone punkty lutownicze:
Obrazek

Następnie wlutowałem zwykły samochodowy przekaźnik na podstawce z kabelkami. Akurat znalazłem w domu 12V/30A, taki też zastosowałem. Na zdjęciu zaznaczone numery pinów przekaźnika, które trzeba wlutować w moduł:
Obrazek
Tutaj oznaczenia typowego przekaźnika samochodowego:
Obrazek
A tu wlutowane przewody w moduł:
Obrazek

Całość po złożeniu wygląda następująco:
Obrazek

Wycieraczki w końcu chodzą jak należy :)

rowerek47
Nowicjusz
Nowicjusz

Re: Naprawa modułu wycieraczek 377

Post autor: rowerek47 » sob lis 11, 2017 14:08

witam jestem nowy ale trafilem w to co mnie bolalo bardzo dziekuje za tak obrazowy pokaz rowerek47 :okej:

Awatar użytkownika
grg474
_
_

Post autor: grg474 » sob lis 11, 2017 21:41

no tak, tylko że taki przekaźnik w używce to 10-20zł

Masz pytanie pisz ale nie rób ping-ponga - treściwie pytaj o całość co chcesz się dowiedzieć
regulamin działu technicznego
były mk2 GTD, mk3 1Y, mk4 AKQ, mk4 AXR :(, A3 8P jest EOS , New Beetle cabrio - oznaczone Käfer, Audi A5

ODPOWIEDZ

Wróć do „Elektryka”