Witam
Posiadam samochód Golf mk4 rok 1999 110km 1.9 TDI. Ostatnio zaczęły dziać się dziwne rzeczy. Jak odpalam samochód rano czasami zapala mi się czerwona kontrolka oleju. Czasem gaśnie sama, czasem muszę zgasić samochód i po odpaleniu już jest wszystko w porządku. Olej sprawdzałem, jest wszystko w porządku, w normie. Główny problem dotyczy tego, że w samochodzie po odpaleniu za którymś razem zapala mi się kontrolka ABS. Gdy włączę wtedy np. nawiew na przednia szybę climatronic również zaczyna wariować to znaczy ekran się podświetla i wygasza a nagrzewnica chodzi nie równo. Zauważyłem, że jak chwilę pojeżdżę i np zgaszę światła to ABS gaśnie i co za tym idzie climatronic chodzi normalnie. Po włączeniu świateł znów zaczyna się świecić lampka ABS. Czym to może byc spowodowane? Słaby akumulator? Dodam, że jeżdżę nim w pracy i dość często go gaszę i odpalam. Z góry dziękuje za pomoc, Pozdrawiam !
Zapalająca się kontrolka ABS
Moderatorzy: Michał_1977, italiano_83, G0 Karcio, Haki, Qto, marcin7x5, VIP
-
- Nowicjusz
Co do pierwszego problemu stawiałbym na zapchany smok, lub pompę oleju.
Jeśli chodzi o drugą część może warto było by sprawdzić punkty masowe.
Jeśli chodzi o drugą część może warto było by sprawdzić punkty masowe.
większość problemów może się wiązać z brakiem masy lub zaśniedziałymi stykami lub alternatorem - stąd problemy z ładowaniem i zapalający się ABS. Kontrolka oleju potrafi się też załączyć jeśli nie ma sygnału wzbudzenia alternatora (np jak wypniesz wtyczkę od alternatora)
Masz pytanie pisz ale nie rób ping-ponga - treściwie pytaj o całość co chcesz się dowiedzieć
regulamin działu technicznego
były mk2 GTD, mk3 1Y, mk4 AKQ, mk4 AXR , A3 8P jest EOS , New Beetle cabrio - oznaczone Käfer, Audi A5
regulamin działu technicznego
były mk2 GTD, mk3 1Y, mk4 AKQ, mk4 AXR , A3 8P jest EOS , New Beetle cabrio - oznaczone Käfer, Audi A5