Golf IV 1.9 TDI AGR 90 KM nie działa wskaźnik paliwa, temp.
Moderatorzy: Michał_1977, italiano_83, G0 Karcio, Haki, Qto, marcin7x5, VIP
Witam. Wczoraj nabawiłem się porządnego problemu. Najpierw zlikwidowałem CHIP BOXA który siedział w moim Golfie przez co dymił jak cholera na niebiesko (ktoś z poprzednich właścicieli musiał założyć), następnie wszystko ładnie połączyłem jak powinno być, podłączyłem kompa temperatura paliwa i cieczy 70 stopni (jak był chip było ciągle 13 stopni) no i odpalam auto a tam wskaźnik temp. oraz paliwa ani drgnie i miga kontrolka braku płynu chłodniczego. Bawiłem się "próbówką" ale jak się potem okazało robiła zwarcie.. Gdzie szukać problemu? Bezpieczniki? Jak tak to który? Bardzo proszę o pomoc ... dodaję film z problemem (tak wiem ciężko pali bo był robiony rozrząd i kąta wtrysku nie dało rady ustawić przez ten chip a poduszka boczna jest wyłączona bo jest inny fotel)
https://www.youtube.com/watch?v=GSBTFiN ... e=youtu.be" onclick="window.open(this.href);return false;
https://www.youtube.com/watch?v=GSBTFiN ... e=youtu.be" onclick="window.open(this.href);return false;
- Qto
- _
- Auto: MK 4
- Silnik: ASZ
- Kontakt:
zwarcie na przewodzie od czujnika temperatury uwaliło licznik
Hmm.. Z tego co kolejarze w błędach było coś o masie czujnika paliwa, licznik był robiony testem w Delphi i wszytsko działa chyba że jakaś elektryka w liczniku poszła... Rozumiem nic wiecej uszkodzić się nie mogło? Dodam że po podłączeniu pod kompa pokazuje 0l paliwa.
- Qto
- _
- Kontakt:
Żadna zewnętrzna awaria nie może unieruchomić obydwoch wskaźników. Miałem u siebie identyczny problem i skończyło się wymiana licznika...chociaz pewnie elektronik ogarnalby temat. Byłem w Szczecinku w firmie która zajmuje się naprawa liczników...zaspiewali mi 1000zl
No to super.. Tylko dziwne że w teście licznika wszystko działa :/
Byłem u mechanika grzebaliśmy w instalacji i wszystko ok, zrobiliśmy test liczników wszystko ok, czyli jakiś stabilizator w liczniku spalony czy sterownik? Bo już innej opcji niestety nie ma tylko licznik to trochę lipa bo odpieliśmy go aby sprawdzić gdzie jest immo i się okazało że w liczniku bo auto nie odpala bez licznika tzn kręci i kręci... :/
- Qto
- _
- Kontakt:
no niestety...bez licznika nie pojedziesz jak immo jest włączone. W starszych licznikach przy takich awariach uwalony był stabilizator napięcia, w mk4 nie wiem ale podejrzewam, że dla elektronika nie będzie to trudna sprawa.
Licznik mam prawie wciągnięty więc jutro posprawdzam jakieś kondensatory czy coś i dam zdjęcie najwyżej co mam sprawdzić i jak może mi pomożesz jakoś licznik bez FIS ani mfa więc jest immo 2 ale kodowanie pewnie z 300 stowki +licznik :/
Hmm licznik rozebrany, obejrzany, mniej więcej sprawdzony i chyba jest jednak OK. Ponownie podłączony i zrobiony test liczników który wskazuje na to że to jednak nie wina licznika, otóż po podłączeniu kompa i zrobieniu tego testu wszystkie wskazówki idą w górę więc dziwne to bardzo bo skoro uwalony byłby sterownik to by nie wysyłał sygnału właśnie na wskazówkę paliwa i temp. a jakby licznik to wskazówki by nie drgnęły... Nie wiem już teraz już za co się zabrać bo wszystko wskazuje na to że usterki nie ma a jednak występuje
- Qto
- _
- Kontakt:
No chyba jednak nie jest skoro wskaźniki nie działają. Skoro nie wierzysz, że usterka jest w liczniku, to musisz szukać dalej sam...możesz spróbować zorganizować licznik na podmianę, jakikolwiek żeby tylko zobaczyć czy wskaźniki rusząsiszi99 pisze:chyba jest jednak OK
właśnie czekam za licznikiem ale naprawdę dziwne jest to że gdy robię test liczników poprzez podł. kompa to wszystko się kręci tak jak powinno a tu będzie benc jak przełożę i się okaże że będzie działać a jak to jest potem z immo? jest duży problem z kodowaniem kluczyka?
no i racja, licznik uwalony tylko jak go naprawić? test zegarów pokazuje że jest wszystko w porządku a jednak wyszło że padł dzięki za pomoc!
- Qto
- _
- Kontakt:
no przecież od razu mówiłem...i gdybym wiedział jak naprawić, to też bym powiedział Swój licznik też wymieniałem a nie naprawiałem
Re: Golf IV 1.9 TDI AGR 90 KM nie działa wskaźnik paliwa, temp.
Operacja kończy się wymianą licznika niestety dzięki za pomoc!