Witam.
Chciałbym zapytać o poradę dotyczącą błędu : 17831 lub P1423-35-00 w zależności od systemu diagnostycznego, dotyczącego za małego przepływu powietrza układu wtórnego. Niestety pomimo wielu moich wysiłków nie udało mi się go usunąć. Pompa jest sprawna, a układ po odpięciu wtyczek ze sterownika i złączeniu odpowiednich pinów działa prawidłowo. Sama pompa działa bardzo wybiórczo, tzn raz na zimnym silniku się załączy a raz nie, a jej działanie wydaje się niezalgorytmizowane. Sprawdzone zostały następujące układy:
- pompa powietrza wtórnego
- cała instalacja elektryczna (bezpieczniki, wymieniony przekaźnik, masy wyczyszczone i sprawdzone)
- sprawdzone przewody podciśnieniowe oraz doprowadzające powietrze do zaworu.
Na chwilę obecną jedynie co przychodzi mi do głowy to sam zawór oraz ewentualnie sterownik. Proszę o pomoc i ewentualne wskazówki jakie dalsze postępowanie należałoby podjąć w celu usunięcia usterki, ponieważ nie wiem, jak sprawdzić sprawność zaworu i sterownika.
Wszelkie wskazówki mile widziane.
Dziękuję.
Problem z pompą powietrza wtórnego (SAI)
Moderatorzy: Michał_1977, italiano_83, G0 Karcio, Haki, Qto, marcin7x5, VIP
Przemierz ciągłość przewodów od sterownika silnika do tej pompy
Ciągłość całej instalacji elektrycznej została sprawdzona, pompa załącza się zawsze po przyłączeniu napięcia do odpowiedniego pinu we wtyczce ze sterownika.
To pozostaje albo sterownik albo czujnik mierzący faktyczny przepływ powietrza z tej pompy. Na mój to sterownik wysyła sygnał do pompy i potem sprawdza odczyt z czujnika jak ta pompa pracuje.
Re: Problem z pompą powietrza wtórnego (SAI)
Witam mam ten sam problem co kolega ale nie mogę zanieść przekaźnika nie wiem który to jest chciałbym zacząć od niego. Dziękuję za pomoc.