Montaż lamp do jazdy dziennej (diody ledowe)
Moderatorzy: Michał_1977, italiano_83, G0 Karcio, Haki, Qto, marcin7x5, VIP
W aso uzywaja zazwyczja philipsa 4 lub 5 diodowe i naprawde sa dobre. Uklad wpina sie jedynie w zasilanie ( czyli aku) oraz jeden kabelek idzie tylko do swiateł pozycyjnych. Uklad monitoruje napiecie i w czsie spoczynku aku ma okolice 12-12,5 V a gdy auto odpalimy to jestokolo 14V wiec uklad to wychwytuje i zapala ledy. Ja bym tylko zrobil jakis pstryczek elektryczek zeby podczas doladowywania prostownikiem ledy sie nie zapalaly ale w zasadzie pod maska jest tez bezpiecznik ktory mozna wyciagnac co załatwi sprawe.
Touran bls+ oraz dwa razy Touran cayc+ to
Czy takie diody sa dobre?
http://allegro.pl/swiatla-dzienne-dayli ... 95733.html" onclick="window.open(this.href);return false;
http://allegro.pl/swiatla-dzienne-dayli ... 95733.html" onclick="window.open(this.href);return false;
Diody no-name, bez chłodzenia, puszczone na około 50%, aby jakoś świeciło. W związku z brakiem chłodzenia im dłużej świecą tym bardziej na niebiesko.
Witam
Jak jest oszczędność na paliwie stosując swiatła dzienne typu led?
Zarówki H4 tj ok 60 watt x 2 =120watt
żarówki z ty;y chyba 5 watt x 2= 10 watt
Zaowki pozycyjne
tj ok 130 watt na żarówkach
A led maja maxymalnie 10 wtt
czyli równica jest 120 watt min = ok 10 amper/h oszczędnowci
ale jak to ma sie do paliwa ?
Zaowki pozycyjne
- guziolek
- Forum Master
- Kontakt:
Re: Montaż lamp do jazdy dziennej (diody ledowe)
Mnie pali tyle samo co przedtem u ciebie podejrzewam będzie podobnie, nie spodziewałbym się tu różnicy większej 0,1l tj zamiast 8l Pb lub ON/100km może będziesz miał 7,9. Oszczędność mam na komplecie żarówek, za które płaciłem co kilka miesięcy ponad 70pln (obecną parę mam od prawie roku odpukać ) i ewentualnych mandatach za chwile nieuwagi i nie zapalenie światełGenesis72 pisze:Witam
Zaowki pozycyjne
Czyli stosując oświetleniu typu led nie zaoszczędzi się na paliwie za dużo ? (
Tylko głównie na elektryce (wymiana świateł, akumularor)
Tylko głównie na elektryce (wymiana świateł, akumularor)
Oszczędności na poziomie około 100 - 200 ml na 100 km.
Oszczędności są natomiast na żarówkach. Jak śmigasz na tanim marketowym gów*nie to wiele nie zyskasz. Jak masz coś typu super reklama czyli np. Philips +100% to oszczędzisz sporo, tym bardziej że żarówki tego producenta są okropnie przewartościowane. Są inne żarówki innych producentów świecące identycznie.
Oszczędności są natomiast na żarówkach. Jak śmigasz na tanim marketowym gów*nie to wiele nie zyskasz. Jak masz coś typu super reklama czyli np. Philips +100% to oszczędzisz sporo, tym bardziej że żarówki tego producenta są okropnie przewartościowane. Są inne żarówki innych producentów świecące identycznie.