Witam. Problem zwiazany z czujnikiem
Moderatorzy: Michał_1977, italiano_83, G0 Karcio, Haki, Qto, marcin7x5, VIP
no właśnie nie wiem przez co to cholerstwo sie dzieje, jutro jedzie do mechanika i bedzie mi go sprawdzal calego, a ja dalej nic nie wiem, najbardziej mnie martwi ten czujnik i jego cena, oraz ten wydech który słychać, że coś jest nie tak, gostek od którego kupowałem wymieniał panewki więc to nie wchodzi w grę
dobra panowie mechanik dzwonił i sprawa wygląda tak:
czujnik oleju ten górny wymieniony żółta kontrolka po przekręceniu na zapłon zniknęła, czujnik oleju od spodu wymieniony i jak narazie po jeździe testowej kontrolka oleju się nie zapaliła.
Kolejna sprawa tego stukania z wydechu z filmiku, zdiagnozowane wypadanie zapłonu na 2 cylindrze, co teraz?
świecie sprawdzone, cewki przełożone miejscami cały czas pokazuje wypadanie mieszanki na 2 cylindrze, co mam ogarnąć teraz, myślałem że to błacha sprawa cewek czy świecy, ale jednak nie, bo to jest sprawne
czujnik oleju ten górny wymieniony żółta kontrolka po przekręceniu na zapłon zniknęła, czujnik oleju od spodu wymieniony i jak narazie po jeździe testowej kontrolka oleju się nie zapaliła.
Kolejna sprawa tego stukania z wydechu z filmiku, zdiagnozowane wypadanie zapłonu na 2 cylindrze, co teraz?
świecie sprawdzone, cewki przełożone miejscami cały czas pokazuje wypadanie mieszanki na 2 cylindrze, co mam ogarnąć teraz, myślałem że to błacha sprawa cewek czy świecy, ale jednak nie, bo to jest sprawne
- Qto
- _
- Auto: MK 4
- Silnik: ASZ
- Kontakt:
akurat odwrotnie te czujniki...w misce odpowiada za żółtą, ten u góry za czerwoną kontrolkęsokol1993 pisze:czujnik oleju ten górny wymieniony żółta kontrolka po przekręceniu na zapłon zniknęła, czujnik oleju od spodu wymieniony i jak narazie po jeździe testowej kontrolka oleju się nie zapaliła.
skoro zapłon przełożony i jest bez zmian...to jest jeszcze (mało prawdopodobna) opcja wtrysku - ale pewnie zakończy się na usterce mechanicznej np takiej jak marcin7x5 psizesokol1993 pisze:Kolejna sprawa tego stukania z wydechu z filmiku, zdiagnozowane wypadanie zapłonu na 2 cylindrze, co teraz?
Jest jeszcze tańsza opcja a mianowicie elektryka od drugiego cylindra lub ewentualnie zalewanie świecy olejem spod pokrywy rozrządu ale ten dźwięk z wydechu to raczej głowica out...
Re: Witam. Problem zwiazany z czujnikiem
jak to głowica OUT?? mam nieszczelny wydech z tego co słyszę i trzęsie się końcówka wydechu. Mechanik dzwonił, że nie znalazł przyczyny tego i nie wiem co mam teraz robićmarcin7x5 pisze:ale ten dźwięk z wydechu to raczej głowica out...
- szefol84
- Ma gadane
- Auto: VW Golf IV 1.6 16 V kombi
- Silnik: ATN
Re: Witam. Problem zwiazany z czujnikiem
Jeżeli masz blisko do granicy z Niemcami proponuje się wybrać do pierwszego lepszego przedstawiciela VW i tam Ci wszystko zrobią i powiedzą. Miałem z pasatem problem i magiczne w Polsce różne teorie przedstawiali. Wsiadłem w auto i do Niemiec pojechałem i wydatek duży bo mieszkam na Śląsku. Nie licząc kosztu paliwa naprawa kosztowała mnie 100 euro.
Wysłane z mojego GT-I9505 przy użyciu Tapatalka
Wysłane z mojego GT-I9505 przy użyciu Tapatalka
Sam piszesz że masz wypadanie zapłonu bez względu na cewkę na 2 cylindrze. Podmienić wtryskiwacz na tym cylindrze a jak nie będzie zmiany to głowicę trzeba zdjąć i sprawdzić szczelność zaworów na 2 cylindrze.
marcin ja pisałem, że cewki były zmieniane miejscami i dalej wypadanie zapłonu na 2 cylindrze jest, a okazało się teraz po takim czasie, że to na 90% walnięte zawory na 2 cylindrze, bo miał mierzoną kompresję i na 1,3,4 miał 16.8/17 bara, a na 2 miał 13.8 pomiar trzykrotny wykazał na 2 cylindrze 13.4 / 13.8 maksymalnie, więc mechanik stwierdził, że to prawdopodobnie zawory wydechowe albo któryś jest podpalony, albo przytarty, więc ma te dwa wymienić i sprawdzić też pierścienie no i to mnie martwi, co o tym myślicie ?
jestem z Warszawy, gdzie do niemiecszefol84 pisze:Jeżeli masz blisko do granicy z Niemcami
Niestety ale te silniki 16v lubią mieć wypalone zawory wydechowe. Zrobisz porządnie głowicę całą to pojeździsz długo a jak ograniczysz się tylko do tego 2 cylindra to za chwilę znowu będziesz ściągał głowicę. Oszczędzać w tym przypadku nie warto bo zaleca się wymieniać rozrząd przy takim zabiegu a do tanich to on nie należy ze względu na ilość pasków i rolek.
nie no szkoda mi aż tyle gotówki na taką naprawę rozrząd niedawno był wymieniany kompletny więc znowu wymieniać mija się z celem, a głowicę całą regenerować to też koszta kosmiczne robiłem niedawno w innym samochodzie uszczelke pod głowicą, planowanie, prowadnice etc i dosyć słono za to zapłaciłem, nie chcę drugi raz tyle kasy wyrzucać
Jeżeli szkoda ci gotówki to zrób głowicę porządnie. Jak za pół roku okaże się że znowu powtórka z rozrywki tylko na innym cylindrze to nie będzie jednak tanio...