Gdzie podpiąć domykanie szyb z alarmu?
Moderatorzy: Michał_1977, italiano_83, G0 Karcio, Haki, Qto, marcin7x5, VIP
witam, w który kabel podpiąć domykanie szyb z alarmu? czyli sygnał 21sek masowy zeby szyby domknely sie przy zamykaniu samochodu pilotem?
wiem ze modul komfortu za to odpowiada ale nawet nie wiem gdzie tego szukac
jezeli taki temat juz byl to przepraszam ale nie udalo mi sie go znaleźć
wiem ze modul komfortu za to odpowiada ale nawet nie wiem gdzie tego szukac
jezeli taki temat juz byl to przepraszam ale nie udalo mi sie go znaleźć
Sprzedam
http://forum.vwgolf.pl/viewtopic.php?f=119&t=345282
- Zico63b
- Mistrz KieroVWnicy
Mam Mk 3 i taki sygnał, ALE PLUSOWY!, mam podawany na szary przewód, biegnie on do obu drzwi oraz jest we wtyku pompki centralnego z tyłu. Tak więc ten minus trzeba zamienić układem z przekaźnikiem na plusa.
- Lipek81
- Mistrz KieroVWnicy
- Kontakt:
Nie trzeba podpinać tego sygnału, tylko w sterowniku alarmu wydłużyć na maksa sygnał zamykania drzwi. Zwróć uwagę, że jak przy zamykaniu drzwi kluczykiem przytrzymasz kluczyk, to najpierw zamknie się samochód, a po chwili domkną się szyby - po prostu Twój golf już ma opcję domykania szyb i szyberdachu (jeżeli jest).
niestety alarm nie ma opcji "przedlużenia sygnalu domykania drzwi" ma jedynie wyjscie na domkniecie szyb
wiec bede musial przekaznikiem zmienic minus na plus
wiec bede musial przekaznikiem zmienic minus na plus
Sprzedam
- Lipek81
- Mistrz KieroVWnicy
- Kontakt:
to w takiej sytuacji prawdopodobnie nie musisz w ogóle podłączać sygnały do sterowania zamykaniem - zamiast tego wystarczy sygnał domykania. Ogólnie sygnał domykania i zamykania drzwi to w golfie mk3 jest jedno i to samo. A nie masz przypadkiem opcji sterowania zamkiem pneumatycznym w tym alarmie?
- Paweł Marek
- V.I.P.
Nie używa zwykle się opcji sterowanie zamkiem pneumatycznym tyko sterowanie dwoma plusami. Jeśli sygnał domykania jest pod osobnym przyciskiem na pilocie, to zamontujesz i zamykanie centrala i domykanie szyb. Jeśli pod wspólnym z zamykaniem centrala to podłączasz tylko domykanie, central zamknie sie wówczas zawsze jako pierwszy.
Podłącza sie to pod kabel szary z drzwi lub z pompki centrala. Masowy sygnał zamieniasz na plusowy przekaźnikiem jak kolega wyżej piusze, a taki układzik zwie się przerzutnik i pod tym hasłem znajdziesz mój prosty schemacik na forum.
Podłącza sie to pod kabel szary z drzwi lub z pompki centrala. Masowy sygnał zamieniasz na plusowy przekaźnikiem jak kolega wyżej piusze, a taki układzik zwie się przerzutnik i pod tym hasłem znajdziesz mój prosty schemacik na forum.
Kto o coś spytał i uzyskał poradę niech czuje się zobowiązany napisać o rezultatach -pomogło, nie pomogło, jakie było właściwe rozwiązanie problemu.
- Lipek81
- Mistrz KieroVWnicy
- Kontakt:
Pisząc o opcji sterowania zamkiem pneumatycznym, miałem na myśli, że niektóre alarmy, czy sterowniki mają taką opcję, załączaną np. zworką, która wydłuża właśnie impuls do sterownika centralnego. A to czy sterowanie jest plusem, czy minusem, to odrębna sprawa.
- no nie do końca, przerzutnik to jest coś, co jest w stanie zapamiętać stan na wejściu (podtrzymać sygnał, pomimo jego zaniku na wejściu) - układ który proponujesz po prostu odwraca tylko polaryzację sygnału. Wiem, że nie ma to znaczenia dla sprawy, ale myślę, że warto w miarę możliwości używać poprawnych nazw .Paweł Marek pisze:a taki układzik zwie się przerzutnik
pod nazwą przerzutnik w elektronice i elektrotechnice jest tyle układów wykonawczych , systemów zegarowych , rejestrów przesuwnych i.t.d , i.t.p , że każdy element zmieniający jeden stan w drugi można nazwać śmiało przerzutnikiem , np. przerzutnik RS - JK , przerzutnik Schmitta , i wiele innych układów które niekoniecznie podtrzymują cokolwiek , są nawet tak głupie że nic nie pamiętają
- Paweł Marek
- V.I.P.
No więc konkretnie chodzi mi o to że pod nazwą przerzutnik znajdzie się na NASZYM FORUM schemat podłączenia tego przekaźnika
W golfie III najłatwiej wykorzystać sterowanie dwoma plusami do zamka centralnego, a długi impuls na domykanie może pojawiać się albo na kablu z alarmu do domykania szyb, albo na tym jednym który steruje zamkiem i domykaniem równocześnie (sam mam taki alarm) - i ten długi impuls który zwykle jest masowy ma być zmieniony na plus i podpięty do kabla szarego
nie nie o to chodzi. Ustawienie czasu impulsu a ustawienie sterowania zamkiem pneumatycznym to dwie odrębne rzeczy. I lepiej nie mieszac koledze bo jest początkujący.Lipek81 pisze:Pisząc o opcji sterowania zamkiem pneumatycznym, miałem na myśli, że niektóre alarmy, czy sterowniki mają taką opcję, załączaną np. zworką, która wydłuża właśnie impuls do sterownika centralnego.
W golfie III najłatwiej wykorzystać sterowanie dwoma plusami do zamka centralnego, a długi impuls na domykanie może pojawiać się albo na kablu z alarmu do domykania szyb, albo na tym jednym który steruje zamkiem i domykaniem równocześnie (sam mam taki alarm) - i ten długi impuls który zwykle jest masowy ma być zmieniony na plus i podpięty do kabla szarego
Kto o coś spytał i uzyskał poradę niech czuje się zobowiązany napisać o rezultatach -pomogło, nie pomogło, jakie było właściwe rozwiązanie problemu.
- Lipek81
- Mistrz KieroVWnicy
- Kontakt:
Re: Gdzie podpiąć domykanie szyb z alarmu?
- poczytaj trochę na ten temat, zarówno przerzutnik RS, jak i JK, także schmitta potrafi podtrzymać sygnał - czyli go zapamiętać. Także rejestry przesuwne pamiętają wartość, jaką mają wprowadzoną. Systemy zegarowe - chodzi pewnie tobie o różne układy związane np z dzieleniem impulsów, które to też składają się z przerzutników. Poza tym słowo przerzutnik tyczy się pojedynczego elementu logicznego, pojedynczego przerzutnika, a nie układów zegarowych ,liczników, rejestrów przesuwnych o których piszesz, a które składają się z większej ilości przerzutników.miś fazi pisze:pod nazwą przerzutnik w elektronice i elektrotechnice jest tyle układów wykonawczych , systemów zegarowych , rejestrów przesuwnych i.t.d , i.t.p , że każdy element zmieniający jeden stan w drugi można nazwać śmiało przerzutnikiem , np. przerzutnik RS - JK , przerzutnik Schmitta , i wiele innych układów które niekoniecznie podtrzymują cokolwiek , są nawet tak głupie że nic nie pamiętają
Celowo napisałem:
- żeby nie prowokować dalszej dyskusji na ten temat, bo nie dotyczy ona sedna sprawy, ale jednak stało się inaczej...Lipek81 pisze:Wiem, że nie ma to znaczenia dla sprawy, ale myślę, że warto w miarę możliwości używać poprawnych nazw
W każdym razie wiadomo, że Paweł Marek napisał to słowo tylko po to, aby móc łatwiej odnaleźć schemat na forum, i może na tym poprzestańmy.
- może nie wyraziłem się dość jasno - często jest tak, że jest zworka w alarmie, sterowniku centralnego, której opis sugeruje, że należy ja przestawić, jeżeli chcemy sterować zamkiem pneumatycznym nie robi nic innego, jak tylko wydłuża impuls właśnie.Paweł Marek pisze:nie nie o to chodzi. Ustawienie czasu impulsu a ustawienie sterowania zamkiem pneumatycznym to dwie odrębne rzeczy.
Zwróć jeszcze uwagę na jedną rzecz - jeżeli kolega ma oddzielne wyjście z alarmu na sterowanie domykaniem, które jest sterowane z oddzielnego przycisku pilota i będzie chciał je podłączyć, to może wystąpić pewien problem - tak, jak pisałem wcześniej w mkIII sygnałem domknięcia szyb jest po prostu sygnał zamknięcia auta do pompki centralnego. Czyli jeżeli kolega podłączy wyjście od domykania szyb do przewodu zamykania samochodu, to auto będzie mu się zamykało także wtedy, jak zechce domknąć szyby z pilota.
Ogólnie np. ostatnio miałem do czynienia z alarmem, który też miał wyjście do sterowania domykania szyb, i też sterowane minusem, ale ten impuls pojawiał się tam tylko na chwilę. Sygnał ten przeznaczony był do podłączenia do niego modułu domykania szyb - i z tym modułem działało to prawidłowo. Natomiast samo odwrócenie polaryzacji może nic nie dać, ze względu właśnie na długość impulsu - mk3 potrzebuje długiego, a ten alarm dawał krótki.