Witam
![Exclamation :!:](./images/smilies/icon_exclaim.gif)
Mnie kilka dni temu też "padło" oświetlenie Climatronic`a.
![grrr :grrr:](./images/smilies/grrr.gif)
VW Golf 3, 1.8 75KM, `97R., kombi. Pomimo przeczytania wielu postów i porad nie udało mi się problemu rozgryźć przez internet. Ale dzisiaj spacerek do sklepu elektronicznego z całym zdjętym panelem, wyjęcie 1 mocowania(uchwytu) razem z uszkodzoną żarówką/diodą, dopasowanie, ryzyk-fizyk, wybór pada na
przeźroczytą("BIAŁĄ") żaróweczkę na 12V. Kilka mm dłuższa co prawda, ale 1 wzięta na próbę. W sumie lepiej, że nie dioda, bo diody LED wymagają polaryzacji jak wiadomo("+" i "-").
Do auta, zamocowanie w uchwycie, co nie jest łatwe, ale na spokojnie można to samemu zrobić. Działa!!!
![Smile :)](./images/smilies/icon_smile.gif)
To z powrotem do sklepu po 4 sztuki(3 na wymianę, 1 na zapas).
Tylko DOBRZE JEST PODCZAS MONTAŻU NOWEJ ŻARÓWKI W TYM UCHWYCIE WYJĄĆ(wykręcić uchwyt w lewo, odwrotnie do ruchu wskazówek zegara) DRUGĄ, SPRAWNĄ BĄDŹ NIE, WSZYSTKO JEDNO, I PRZYPATRZEĆ SIĘ DOBRZE, JAK ONE BYŁY FABRYCZNIE ZAKŁADANE, tzn. jak są poprowadzone "wąsy", co jest ISTOTNE, bo po złym założeniu nie będzie możliwości PRZEKRĘCENIA W PRAWO W CELU PONOWNEGO ZAMONTOWANIA i sprawdzenia.
Mnie się udało to naprawić w ten sposób.
Orientacyjny koszt takiej żarówki to 1-2zł. To jest żarówka taka sama bądź podobna do choinkowej, tzn. do lampek na choinkę, o ile się nie mylę. Ma tzw. "wąsy".
Rozwiązanie tanie, nie skomplikowane. Czas naprawy z gotowymi częściami zamiennymi, w zależności od zdolności manualnych, ok. 15-30 minut(wszystkie 4 szt.).
Pozdrawiam!
Staram się używać poprawnej polszczyzny.