Żarówki Philips Diamond Vision a przypiekający się odbłyśnik
Moderatorzy: Michał_1977, italiano_83, G0 Karcio, Haki, Qto, marcin7x5, VIP
Panowie, mam taki problem.
Dziś poszedłem do garażu zamontować nowe żaróweczki Philips Diamond Vision. Żarówki mają standardową moc 55W. Wsadziłem żarówki, odpaliłem lampki i zacząłem montować osłony reflektorów, te z tyłu. Wyczułem zapach topionego plastiku więc zgasiłem lampki i przystąpiłem do oględzin. Zauważyłem jakby przykopcenie u góry odbłyśnika. Za duża temperatura żarówki? Dziwne bo moc 55W. Coś z instalacją czy wadliwe żarówki?
Dziś poszedłem do garażu zamontować nowe żaróweczki Philips Diamond Vision. Żarówki mają standardową moc 55W. Wsadziłem żarówki, odpaliłem lampki i zacząłem montować osłony reflektorów, te z tyłu. Wyczułem zapach topionego plastiku więc zgasiłem lampki i przystąpiłem do oględzin. Zauważyłem jakby przykopcenie u góry odbłyśnika. Za duża temperatura żarówki? Dziwne bo moc 55W. Coś z instalacją czy wadliwe żarówki?
to ja bym obstawiał ale byś musiał mieć raczej jakąś podróbkę no chyba że one mają po prostu taką wysoką temperaturę , był kiedyś artykuł w AutoŚwiat.pl odnośnie temperatur i wyszło że niektóre maja za dużą i właśnie dlatego się szybciej zużywają albo wyrządzają szkodyKarpik pisze:Za duża temperatura żarówki
- Paweł Marek
- V.I.P.
to jest objaw przegrzewania się słabo kontaktującej żarówki, jej styki do przejrzenia, przeczyszczenia, konektorki do zaciśnięcia i problem zniknie.
Kto o coś spytał i uzyskał poradę niech czuje się zobowiązany napisać o rezultatach -pomogło, nie pomogło, jakie było właściwe rozwiązanie problemu.
Jutro przeczyszczę i zacisnę konektorki. Tylko, że na starych żarówkach jest ok.
Re: Żarówki Philips Diamond Vision a przypiekający się odbły
Wygląda na to, że miałeś rację. Styki były czyściutkie ale zacisnąłem mocniej konektorki i wygląda na to, że jest ok. Zostawiłem lampy włączone na kilka minut, znacznie dłużej niż wczoraj i nic się nie dymiło, i nie pojawiało na odbłyśniku. Pojeżdżę i będę obserwował. Dzięki za pomocPaweł Marek pisze:to jest objaw przegrzewania się słabo kontaktującej żarówki, jej styki do przejrzenia, przeczyszczenia, konektorki do zaciśnięcia i problem zniknie.
Włączone lampy na postoju to dla nich katorga. Lampy w trakcie jazdy są owiewane powietrzem a więc chłodzone, więc nie radze jak niektórzy stać ileś tam czasu na postoju i mieć włączone światła.
No bez przesady nie trzymałem ich nie wiadomo ile. Dzisiaj w korkach stałem 10x dłużej i co miałem zgasić światła?
- acid85
- Nowicjusz
- Kontakt:
Nie wiem gdzie kupiles te Diamond Vision bo ja kupowalem na Allegro i byly to tandetne podrobki. Zarniki byly krzywe, cale wykonanie zarowki lipne i rowniez dymily sie. Niebieska farbka na czubku zarowki odpadala i z niej wlasnie sie kopcilo. Wsadzilem poprzednie zarowki a te odeslalem sprzedajacemu. Zauwazylem ze wiele osob narzeka na podrowbki z Allegro. Na moich nawet pudelko nie do konca udalo sie podrobic, wygladalo niby ladnie ale napis na nim byl Crystal Vision 5000K. Normalnie Crystal Vision ma 4300K. Sprzedawca ma nicka WDA1 i jego Diamond Vision jak i Crystal to podroby. Kumpel u niego tez kupil i rowniez dostal taki sam badziew. Sprawdz czy masz na nich homologacje nabita. Nie posiadaja one europjskiej, na moich jednak byl znaczek E1, a powinien byc napis not for use in Europe/USA.
acid85, kupione od tego samego sprzedającego. W zasadzie tylko on ma je na allegro. Jest to sklep z akcesoriami tuningowyni oraz lakiernia. Mieszkałem kilka lat we Wrocławiu w pobliżu tego sklepu i mieli całkiem dobre zaopatrzenie. Fakt, że jest na niż nabita homologacja E1 i pudło tak jak opisujesz. Teraz się nic nie dzieje ale zastanawiam się nad wymianą na Tungsramy.
- acid85
- Nowicjusz
- Kontakt:
Wiec sam masz odpowiedz, zarowki te nie maja homologacji europejskiej wiec nie moze sie na nich znajdowac znak homologacji E1. Na oryginalach jest dodatkowo napisane ze nie mozna uzywac w Europie i USA. I na pudelku pownien byc napis Diamiond Vision. Napisalem sprzedawcy ze sprzedaje podrobki to nie zaprzeczyl i oddal mi pieniadze. Kupowalem u niego kiedys lakiery i cos jeszcze i fakt bylem zadowolony, towar byl ok. Ale z tymi zarowkami, swiadomie badz nie, oszukuje.
Oszukuje w pełni świadomie. Takie podróby to tylko robią szkodę a nie zysk. Jak pokazywały testy, noname z niebieską bańką w skrajnych sytuacjach biorą po 90 W zamiast 55.
Dziś u niego kupiłem Diamond Vision H7 i W5W BlueVision. Zobaczymy co przyjdzie i czy nadal sprzedaje podróby. Troche czasu jednak minęło od ostatniego posta;P Szkoda, że wcześniej nie przeczytałem tego wątku...
- acid85
- Nowicjusz
- Kontakt:
Jeśli chodzi o tego samego sprzedawce to, sądząc po zdjęciach z aukcji dalej ma te same podróby. Jak przyjdą to napisz co i jak.
- research1
- Użytkownik
- Kontakt:
ja kupowałem u niego rok temu h7 Crystal Vision 4300k, włożyłem je na długie światła i świecą w porządku. Nic w kloszach mi się nie stopiło. Barwę mają zbliżoną do ksenonu 4300k (może minimalnie bardzie na żółto świecą) ale ogólnie bardzo dobrze się komponują z ksenonami.