sterownik AirBag uszkodzony przez VAG
Moderatorzy: Michał_1977, italiano_83, G0 Karcio, Haki, Qto, marcin7x5, VIP
Witam,
mam problem, prawdopodobnie uszkodziłem programem diagnostycznym VAG 4.9 sterownik poduszki powietrznej. Próbowałem wykasować błędy w silniku za pomocą wspomnianego programu, nie udawało się połączyć z silnikiem, spróbowałem z poduszką i stało się. Kontrolka już nie zgasła po odłączeniu Vaga. Drodzy proszę o pomoc w rozwiązaniu problemu. Cena w serwisie około 2000 PLN, proszę o radę, w jaki sposób usunąć usterkę.
dzisiaj podpiąłem mojego golfa pod jakieś porządne urządzenie i jak dobrze pamiętam pokazał błąd 65535, ale nie mam pewności, wiem, że mechanik próbował to kasować i nie udawało się. Wyskakiwał komunikat dotyczący sterownika.
Proszę, może ma ktoś namiary w Warszawie lub okolicach kto może to naprawić.
mam problem, prawdopodobnie uszkodziłem programem diagnostycznym VAG 4.9 sterownik poduszki powietrznej. Próbowałem wykasować błędy w silniku za pomocą wspomnianego programu, nie udawało się połączyć z silnikiem, spróbowałem z poduszką i stało się. Kontrolka już nie zgasła po odłączeniu Vaga. Drodzy proszę o pomoc w rozwiązaniu problemu. Cena w serwisie około 2000 PLN, proszę o radę, w jaki sposób usunąć usterkę.
dzisiaj podpiąłem mojego golfa pod jakieś porządne urządzenie i jak dobrze pamiętam pokazał błąd 65535, ale nie mam pewności, wiem, że mechanik próbował to kasować i nie udawało się. Wyskakiwał komunikat dotyczący sterownika.
Proszę, może ma ktoś namiary w Warszawie lub okolicach kto może to naprawić.
pozdrawiam
Mariusz
Mariusz
...niestety od dzisiaj wiem, że w rocznikach '00 do '01 występowały bardzo wadliwe sterowniki. Rocznik mojego auta to 2000:(.
pozdrawiam
Mariusz
Mariusz
- doggie
- V.I.P.
- Auto: Cupra Formentor DSG DQ381
- Silnik: TSI
Re: sterownik AirBag uszkodzony przez VAG
masz dwa wyjścia- 1. wymiana na inny sterownik o tym samym numerze, 2. zczytanie EPROM-u sterownika i wgranie nowego softu, sam sobie z tym nie poradzisz, miałem ten sam problem kiedyś i musiałem niestey jechać do speca od elektroniki pojazdowej
doggie, z tym już się pogodziłem, że to ktoś będzie musiał zrobić, kto ma głowę na karku. Trochę czytam na ten temat i mam pytanie czy można to zrobić nie wykręcając sterownika, czy należy go wykręcić? Dzwoniłem do jakiegoś speca, powiedział, że przyjedzie do mnie i mi to naprawi, cena ok 100 pln. Czy taka naprawa jest skuteczna? czy to przypadkiem jakieś kopanie leżącego? nie próbuje mnie naciągnąć, jak to u Ciebie wyglądało?
za każdą informację z góry dziękuje.
i jeszcze jedno, jak jest skuteczność sterownika po naprawie? podobno jest to zabronione, ale nie to dla mnie jest ważne, zadziała kiedy będzie taka potrzeba?
za każdą informację z góry dziękuje.
i jeszcze jedno, jak jest skuteczność sterownika po naprawie? podobno jest to zabronione, ale nie to dla mnie jest ważne, zadziała kiedy będzie taka potrzeba?
pozdrawiam
Mariusz
Mariusz
miałem identyczny problem czeba wyjąć sterownik i wgrać nowy wsad u mnie wszystko działa po naprawie bez problemu musi ci to zrobic ktos kumaty
...znalazłem jakoś firmę pod Poznaniem, chyba trzeba wysłać.
Panowie, a u Was jak to wyglądało z kosztami?
U Was też sterownik padł przez podłączanie programów diagnostycznych?
Panowie, a u Was jak to wyglądało z kosztami?
U Was też sterownik padł przez podłączanie programów diagnostycznych?
pozdrawiam
Mariusz
Mariusz
Witam,mam ten sam problem czyli błąd 65535;poczytałem troche i; mam sterownik;6Q0909605 A 27 AIRBAG VW5 01 0006 kodowanie programowe 12855 WSC warsztaru 1317.Sterowniki te są wadliwe fabrycznie i przeprogramowanie na niewiele się zda bo problem szybko powróci , najlepiej wymienić na inny tylko na jaki żeby wszystko grało po założeniu?
ja uwaliłem vagiem 4.9 jesli niema potrzeby to nie wchodzic w poduszki powietrzne i bedzie ok gówninym vagiem ja to pzerabiałem wsad sciaglem z netu a kolega elektronik samochodowy mi to naprawił ale usługa taka kosztuje około 100 150
Eliotus, u mnie nie było problemu, sam go rozje..lem . Masz na myśli, że jak już został raz uszkodzony, to problem będzie powracał? programowanie nic nie pomoże?
pozdrawiam
Mariusz
Mariusz
witek690,co znaczy wsad masz z netu, oprogramowanie?
pozdrawiam
Mariusz
Mariusz
- Lipek81
- Mistrz KieroVWnicy
- Kontakt:
Nowy wsad pomoże, ale przy następnej probie diagnostycznej znowu wywali sterownik. Co do naprawy - oczywiście nie powinno się naprawiać sterowników, ale tych, które w swojej karierze już odpaliły poduchy, ponieważ ustrój pomiarowy może być już uszkodzony. Natomiast tutaj to jest usterka czysto programowa i jeżeli ktoś zaprogramuje steorwnik dobrym wsadem, to nie widzę problemu.
Dokładnie tak jak powiedział kolega Lipek81 ;nowy wsad pomorze ale tak jak w moim przypadku po odsunięciu fotela zapaliła się lampka AIR-BAG i przy próbie skasowania błędu uwaliłem sterownik.Panowie większość z nas posiada VAG-COMY 311 i 409 ,które niestety że tak powiem są kolizyjne z wyżej wymienionym sterownikiem,także moim skromnym zdaniem najlepiej wymienić sterownik - tylko na jaki?