Poprawne działanie cewki

Tutaj piszemy o problemach związanych tylko z elektryką

Moderatorzy: Michał_1977, italiano_83, G0 Karcio, Haki, Qto, marcin7x5, VIP

wiwi_19
Mały gagatek
Mały gagatek

Poprawne działanie cewki

Post autor: wiwi_19 » śr lut 22, 2012 21:34

Witam
Nie doczytałam się żadnych info na ten temat więc zapytam
Czy mimo że elektryk sprawdził moje 2 cewki jakimś tak miernikiem i powiedział że obie są dobre jedna nawet jest mocniejsza to i tak mogą być zepsute?
Bo problemem moim jest prąd który dochodzi do cewki ale nie idzie dalej dodam że kabel idący na aparat jest ok w innym aucie podaje iskrę!więc co jednak może cewki?

Awatar użytkownika
Paweł Marek
V.I.P.
V.I.P.

Poprawne działanie cewki

Post autor: Paweł Marek » śr lut 22, 2012 23:18

podmień cewkę ze sprawnego auta to będziesz wiedzieć. Reszty twojego pytania nie da się zrozumieć, jaki kabel? Zapłonowy, od czujnika halla? Pytaj dokładnie.

Kto o coś spytał i uzyskał poradę niech czuje się zobowiązany napisać o rezultatach -pomogło, nie pomogło, jakie było właściwe rozwiązanie problemu.

wiwi_19
Mały gagatek
Mały gagatek

Poprawne działanie cewki

Post autor: wiwi_19 » czw lut 23, 2012 14:49

kabel idący na aparat jest ok w innym aucie podaje iskrę!więc co jednak może cewki? --- to jeden kabel który idzie od cewki na kopułkę to chyba zapłonowy
a jaką cewkę mogę podłączyć z jakiego auta??
np. na szrocie kupiłam od suzuki ale nawet nie wiem od jakiego silnika czy ma to jakieś znaczenie czy mogę podłączyć cewkę np.od golfa 2 1.8 albo od jakiegoś innego poszukałabym u znajomych tylko nie wiem o co chodzi z tymi cewkami czy wszystkie są takie same?
Facet na szrocie pytał się mnie chyba czy mam podciśnienie albo coś takiego nie pamiętam a może pytał o gaźnik czy elektroniczny w każdym razie o coś pytał !
RATUNKU BO SIĘ NIE ZNAM
P.S
na cewce od suzuki też nie pali

Awatar użytkownika
Paweł Marek
V.I.P.
V.I.P.

Poprawne działanie cewki

Post autor: Paweł Marek » czw lut 23, 2012 15:27

wiwi_19, koleżanko nie tędy droga, trzeba zrobić jakąś podstawową diagnozę przyczyny braku iskry. Oprócz cewki: brak jej zasilania z powodu uszkodzenia stacyjki, a najczesciej pada czujnik halla w aparacie zapłonowym, rzadziej moduł zapłonowy. To sa proste do sprawdzenia rzeczy nie wykosztujesz się na samą diagnozę, bo gdybyś chciała sama trzeba mieć przynajmniej miernik uniwersalny?
Cewke lepiej wziać z golfa II, szroty tyego pełne a cewki w golfie II psują sie bardzo rzadko.

Kto o coś spytał i uzyskał poradę niech czuje się zobowiązany napisać o rezultatach -pomogło, nie pomogło, jakie było właściwe rozwiązanie problemu.

wiwi_19
Mały gagatek
Mały gagatek

Poprawne działanie cewki

Post autor: wiwi_19 » czw lut 23, 2012 18:44

wiem wiem tylko chodzi o to że prąd dochodzi do cewki a z niej dalej nie idzie pogubiłam się trochę w drodze prądu w samochodzie ale wydaje mi się że zaczyna się od stacyjki więc jest chyba jest tam wszystko ok bo dochodzi do cewki tylko dalej nie idzie nie podaje na aparat.Moduł sprawdzony na innym golfie i jest ok w sumie nawet mam dwa a ostatnio w listopadzie to właśnie przez niego nie odpaliłam auta.
chodzi o to ze na grubym kablu idącym od cewki do kopułki nie widać iskry ale tylko w moim aucie w innym golfie na moim kablu jest ok a gdzie w tym wszystkim w jakiej kolejności jest aparat zapłonowy i hall?
Miernik nawet był tylko razem z mrozami go trafiło

Awatar użytkownika
Paweł Marek
V.I.P.
V.I.P.

Poprawne działanie cewki

Post autor: Paweł Marek » czw lut 23, 2012 20:11

aparat zapłonowy ma w sobie czujnik halla, idzie do nirego wtyczka na 3 kable, włącz zapłon wyjmij tą wtyczkę i zmierz czy jest napięcie między jej bocznymi stykami. Jesli jest napięcie to trzeba dioda 12V wpiętą do szpilki wbitej w środkowy kabel wtyczki halla (wtyczka podpięta) i do klemy aku sprawdzić czy pojawiaja się skoki napięcia przy kręceniu rozrusznikiem, dioda ma migać, jeśli nie miga to czujnik halla zepsuty

wiwi_19
Mały gagatek
Mały gagatek

Poprawne działanie cewki

Post autor: wiwi_19 » czw lut 23, 2012 23:59

ok rozumiem tylko proszę mi odpowiedzieć jak idzie prąd stacyjka cewka i co dalej chodzi mi o to chciałabym jasną odpowiedź czy jeśli z cewki nie idzie kablem na kopułkę to czy dochodzi do aparatu?
i jak jest naprawdę z tymi cewkami mogą pokazywać jakieś tam mierniki że są dobre i mają np. jakies tam napięcie a tak naprawdę mogą być nie dobre czyli nie wiem nie podawać tego napięcia w samochodzie?

wiwi_19
Mały gagatek
Mały gagatek

Poprawne działanie cewki

Post autor: wiwi_19 » sob lut 25, 2012 02:00

Widzę że nikt nie jest mi w stanie odpowiedzieć na pytanie
Poprawne działanie cewki

jak jest naprawdę z tymi cewkami mogą pokazywać jakieś tam mierniki że są dobre i mają np. jakies tam napięcie a tak naprawdę mogą być nie dobre czyli nie wiem nie podawać tego napięcia w samochodzie?

Ja już zamknęła bym ten temat ale może znajdzie się ktoś kto odpowie i komuś kiedyś to się przyda!

Awatar użytkownika
Paweł Marek
V.I.P.
V.I.P.

Poprawne działanie cewki

Post autor: Paweł Marek » sob lut 25, 2012 10:37

Nie ma innej pewnej metody sprawdzenia cewki w warunkach domowych czy zwykłego warsztatu jak tylko podłaczenie jej i sprawdzenie w samochodzie. Można ją diagnozować omomierzem, mierząc opory uzwojeń. Nieprawidłowy wynik pomiaru jest dowodem na to że jest zepsuta, ale prawidłowy niestety niczego nie dowodzi, bo przebicia na uzwojeniach mogą pojawić się dopiero w czasie działania.

wiwi_19
Mały gagatek
Mały gagatek

Poprawne działanie cewki

Post autor: wiwi_19 » sob lut 25, 2012 11:54

i o taka odpowiedz mi chodziło
dziękuje

ODPOWIEDZ

Wróć do „Elektryka”