Wentylator chłodnicy - nie działa

Tutaj piszemy o problemach związanych tylko z elektryką

Moderatorzy: Michał_1977, italiano_83, G0 Karcio, Haki, Qto, marcin7x5, VIP

uciu_85
Nowicjusz
Nowicjusz

Post autor: uciu_85 » śr kwie 25, 2012 21:38

Witam.
Nie działa mi wentylator chłodnicy (duży), mały od klimy działa. Gdy włączę klimatyzację załącza się mały wentylator. Gdy zagrzeję silnik włącza się też tylko mały. Na vagu gdy daję test wentylatorów również chodzi tylko mały. Na vagu żadnych błędów. Można to jakoś sprawdzić, naprawić?

Awatar użytkownika
Qto
_
_
Auto: MK 4
Silnik: ASZ
Kontakt:

Post autor: Qto » śr kwie 25, 2012 21:53

zobacz czy jest napięcie we wtyczce albo podłącz wentylator na krótko i zobacz czy zagada...ale raczej zakończył żywot bo wentylatory powinny działać razem. Masa na pinie 3...piny 1 i 2 to +12V...pin 1 to drugi bieg, pin 2 pierwszy bieg

uciu_85
Nowicjusz
Nowicjusz

Post autor: uciu_85 » sob kwie 27, 2013 19:34

Witam.
W końcu po roku zabrałem się za ten wentylator. Wyciągnąłem go z auta i zabrałem się za rozbieranie silnika wentylatora, młotek i szeroki płaski śrubokręt i w ciągu 5 min wszystkie "bebechy" silnika na stole. Oczyściłem wszystko i okazało się że jedna szczotka się zacięła, weszła w głąb plastiku który jest jej prowadnicą. Oczyściłem prowadnice delikatnie papierem ściernym, nasmarowałem i nie stawiają już żadnego oporu, przesuwają się swobodnie. Poskładałem wszytko w odwrotnej kolejności, podłączyłem do aku na ostro i działa pierwszy i drugi bieg! Zamontowałem do auta podłączyłem, włączyłem klime i teraz się kręcą 2 wiatraki jednocześnie, wcześniej tylko mały. Zagrzałem Leona do odpowiedniej temp. i też włączają sie oba. Także w sumie godz roboty i zaoszczędzone kilka stówek.

ODPOWIEDZ

Wróć do „Elektryka”