Witam
Kupiłem samochód uderzony przodem, oryginalne lampy xenon uszkodzone, pozostała instalacja po ksenonach.
Narazie kupiłem zwykłe lampy (xenony planuje kupić jak będę miał fundusze, bo ceny zaporowe).
Były w nim xenony w starej wersji z przetwornicami w nadkolach.
Czy może ktoś podpowiedzieć jak teraz podłączyć zwykłe lampy do instalacji po xenonach?
Przekopuję forum i nie mogę nic znaleźć, wszystko jest o przeróbce zwykłych na xenony a ja chcę odwrotnie.
Czy wystarczy zmienić wtyczkę 12 pin od xenonów na wtyczkę 10 pin i normalnie podłączyć do lamp?
Tylko wtedy chyba pójdzie prąd z przetwornic, czyli prąd taki jak na xenony.
lampy xenon na zwykłe
Moderatorzy: Michał_1977, italiano_83, G0 Karcio, Haki, Qto, marcin7x5, VIP
lampy xenon na zwykłe
kold11 wg mnie jeśli z czasem chcesz założyć ori xenon to nie ma sensu przerabiać wtyczek, bo wtyczki od xenonów i od zwykłych lamp mają różne piny.
Lepszym rozwiązaniem będzie montaż przejściówek z 12pin na 10pin.
Wtedy w instalację samochodu wepniesz przejściówki, a następnie podepniesz lampy.
Jedyny minus jest taki, że nie będziesz miał regulacji wysokości świecenia lamp.
W aucie masz samopoziomowanie, więc żeby mieć regulację to już troszkę więcej rzeźby, więc szczerze mówiąc szkoda na to czasu i pieniędzy.
Lepiej dobrze ustawić lampy, może nawet delikatnie niżej, w razie gdybyś miał kogoś/coś przewozić a żeby nie oślepiać innych.
Co do prądu to przetwornice pozostaną nie podłączone do lamp, wtyczki 4-pinowe od przetwornic podepniesz sobie gdzieś na trytytki żeby się nie majtały pod maską.
Tak więc na lampy będzie szło normalnie 12V.
Lepszym rozwiązaniem będzie montaż przejściówek z 12pin na 10pin.
Wtedy w instalację samochodu wepniesz przejściówki, a następnie podepniesz lampy.
Jedyny minus jest taki, że nie będziesz miał regulacji wysokości świecenia lamp.
W aucie masz samopoziomowanie, więc żeby mieć regulację to już troszkę więcej rzeźby, więc szczerze mówiąc szkoda na to czasu i pieniędzy.
Lepiej dobrze ustawić lampy, może nawet delikatnie niżej, w razie gdybyś miał kogoś/coś przewozić a żeby nie oślepiać innych.
Co do prądu to przetwornice pozostaną nie podłączone do lamp, wtyczki 4-pinowe od przetwornic podepniesz sobie gdzieś na trytytki żeby się nie majtały pod maską.
Tak więc na lampy będzie szło normalnie 12V.
. . . . . . . . . . MOJA BYŁA GOLFINA . . . . . . . . . . . . . MOJA OBECNA JETTA . . . . . . . . . .