Witam was ponownie, dawno nie zaglądałem bo nic się nie dzało w moim gofiku ale do rzeczy
jechałem samochodem i nagle zdechł, po prostu wyłączył się silnik w czasie jazdy więć od razu zajrzałem do świec aparatu itd. ale wyglądało jakby mu odcieło paliwo
więc pompa, sprawdziłem bezpiecznik ( cały) potem przekaźnik otwarłem i okazało się że styki od przekaźnika się po porostu odlutowały czyli że dostał temp. ponad 290 stopni, wziąłem
zlutowałem je spowrotem i przekaźnik zaczął działać jak przedtem; narazie działa , nowy już sobie zamówiłem 100zł (tak aż tyle a nawet chcą 140zł) wracając do meritum
Co się właściwie stało że przekażnik dostał taki prąd żę odlutował się w środku ? to przecież ze 290 stopni żeby cyna się stopiła
poszczególne piny przekażnika:
30 - +12V
31 - GND
1 or 31b- cewki
15 - +12V - ze stacyjki
87 - Wyjście na pompę
tech. dane silnika
kod silnika :GX (wielopunkt mechaniczy wtrysk) KE-jetronic
poj. 1.8 90km
teraz tak sobie poczytałem kilka tematów z forum i wychodzi na to że on zawsze jest ciepły hmm, ale 290 stopni, ehh w końcu wytrzymał 28 lat jeżeli jakiś poprzedni właściciel go nie wymienił
Nie pisz post pod postem, używaj opcji "edytuj" // Qto
Przekaźnik pompy paliwa (65)
Moderatorzy: Michał_1977, italiano_83, G0 Karcio, Haki, Qto, marcin7x5, VIP
pewnie zimne luty były, dostał ciepła i cyna odpadła. Coś drogi ten przekaźnik
Tak sie teraz zastanawiam czy ma sens kupowac ten przekaźnik za 100zeta jak stary po zlutowaniu działa bez problemu już przejechałem ze 100km na nim i go sprawdziłem jeszcze raz i cyna trzyma jak trzeba ale to zawsze chyba lepiej mieć zapas w szczególności że ten przekaźnik jest rzadki bo tylko w silnikach wtryskowych występuje w monotrysku chyba jest 67 albo to przy gaźniku diesel ma 62 czy 60
no na zapas zawszy by wypadało mieć, bo w trasie jak by padło, to by trzeba było zworę robić z przewodu grubawego i nie butować, bo odcięcia by nie było ale i tak drogi coś ten przekaźnik
- Radzio0018
- Użytkownik
Na szrotach jak znajdziesz golfa to raczej bez problemu zdobędziesz taki przekaźnik . Mnie kosztował 0 zł , tylko dojazd .