Znikające napięcie
Moderatorzy: Michał_1977, italiano_83, G0 Karcio, Haki, Qto, marcin7x5, VIP
Znikające napięcie
Witam moje auto to golf 3 1.6 hatchback.
Problem polega na tym że kiedy zostawię auto na noc z podłączonym aku to zawsze jest rozładowany. Po długim szukaniu doszedłem do tego, że prąd jest pobierany z małego kabla przykreconego do plusowej klemy (foto nr 1) . Po sprawdzeniu okazało się że kabel idzie do skrzynki bezpieczników (foto nr 2) i tu moja wiedza się kończy nie mam pojęcia do czego jest podłączony i do czego służy. Czy ktoś mógłby podpowiedzieć mi co mam sprawdzić? Co może pobierać ten prąd dodam że przy sprawdzeniu miernikiem pobór prądu wyniósł 0,74A (miernik ustawiono na 5A) i jeszcze gdy podłączam ten kabel do pinu to pod deską po stronie pasażera coś klika. Proszę i pomoc.
Problem polega na tym że kiedy zostawię auto na noc z podłączonym aku to zawsze jest rozładowany. Po długim szukaniu doszedłem do tego, że prąd jest pobierany z małego kabla przykreconego do plusowej klemy (foto nr 1) . Po sprawdzeniu okazało się że kabel idzie do skrzynki bezpieczników (foto nr 2) i tu moja wiedza się kończy nie mam pojęcia do czego jest podłączony i do czego służy. Czy ktoś mógłby podpowiedzieć mi co mam sprawdzić? Co może pobierać ten prąd dodam że przy sprawdzeniu miernikiem pobór prądu wyniósł 0,74A (miernik ustawiono na 5A) i jeszcze gdy podłączam ten kabel do pinu to pod deską po stronie pasażera coś klika. Proszę i pomoc.
- Qto
- _
- Auto: MK 4
- Silnik: ASZ
- Kontakt:
Znikające napięcie
wyciągaj bezpieczniki po kolei i sprawdzaj czy pobór prądu spadnie po wyciągnięciu któregoś...jeśli tak to trzeba sprawdzić co ten bezpiecznik zasila i tam szukać przyczyny.
Re: Znikające napięcie
To już robiłem niestety bez skutkuQto pisze:wyciągaj bezpieczniki po kolei i sprawdzaj czy pobór prądu spadnie po wyciągnięciu któregoś...jeśli tak to trzeba sprawdzić co ten bezpiecznik zasila i tam szukać przyczyny.
Tak niestety tak. Na początku pobór prądu wynosił 0,69A a po 2 sekundach skakało do 0,81 A. Jak odłączyłem bezpiecznik od radio to spadło do 0,57A ale to i tak za dużoQto pisze:tzn? wyciągnąłeś wszystkie bezpieczniki a pobór nadal był?
- Qto
- _
- Auto: MK 4
- Silnik: ASZ
- Kontakt:
Znikające napięcie
No to albo kabel zasila coś jeszcze oprócz skrzynki bezpieczników...albo w skrzynce jakiś obwód nie jest zabezpieczony. Możesz jeszcze odpinać wtyczki od skrzynki...po odłączeniu całej skrzynki będziesz miał pewność czy złodziej jest tam podłączony czy nie
Znikające napięcie
Mam jeszcze jedno pytanko od czego zasilanie odcina ten przełącznik na dole po stronie pasażera?
No nwm mam taki przełącznik co jak go wyłącze to nie idzie auta odpalić. Nwm czy to oryginalne ale raczej tak wyglądaQto pisze:Jaki przełącznik?
Znikające napięcie
Otóż kable idą do pewnej puszki ,poszukałem trochę w internecie i okazało się że jest to prawdopodobnie immobilizer (Orvel Immobil Car A203-tak na nim pisze). Są w tej puszce 4 przekaźniki i pare luźnych kableków nwm do czego są , te co wychodza z puszki ida do diod led, do tego przełącznika a jeszcze inne do skrzynki. Nwm jak się do tego zabrać za dużo tego wszystkiego .