Rozrusznik TDI ALH
Moderatorzy: Michał_1977, italiano_83, G0 Karcio, Haki, Qto, marcin7x5, VIP
Rozrusznik TDI ALH
Cześć. Mam pytanie odnośnie szczotkotrzymacza w rozruszniku. Zauważyłem, że u mnie ten przewód jest polutowany cały i chyba nie ma tam tego oryginalnego przewodu, tylko jakieś grubsze kabelki zbite w kupe i zlutowane Czy to może jakoś drastycznie wpływać na rozruch, ładowanie itd? Dziś pojadę zmierzyć aku i jak aku będzie ok to zastanowię się nad szczotkotrzymaczem bo jednak słabo kręci w zimniejsze dni, a sam aku ma 2 lata (Varta 680A). Jakie są Wasze opinie na temat tego przewodu? Może to wpływać na rozruch? pozdro
Rozrusznik TDI ALH
Tak moze. Muedz to miedz a cyna niestety to przy juz setkach amper spora roznica. Tak jak aku ma opor wewnetrzny ma 0.001 ohma lub nawet 0.0001 ohma to polaczenia na klemach kable i 0.02 ohma ma spore znaczenie zamiast 0.06 ohma gdzie rozrusznik ma tez podobne wyniki.
Touran bls+ oraz dwa razy Touran cayc+ to
Rozrusznik TDI ALH
Dzięki Wesol za szybką odpowiedź. Zajmę się tym dziś w takim razie. Dam znać czy nastąpiła poprawa.
Rozrusznik TDI ALH
Dopiero dziś będę się brał do roboty. Wczoraj aku został zmierzony, ładowanie OK, ale dostałem info, że jest niedoładowany z racji tego, że brak ostatnio dłuższych tras. Na dniach podłączę go na 10 godzin, prąd o wartości 1/10 pojemności. Co do szczotkotrzymacza, jeśli ktoś ma zamiar kupić, niech się zaopatrzy od razu w numer rozrusznika bo bez tego bardzo ciężko. Ja akurat mam okazję zamówić przez warsztat kilka rodzajów części, a niepasujące zwracam. Dam znać na dniach jaka jest poprawa po samej wymiane szczotkotrzymacza i później po doładowaniu aku. Pozdro
- Michał_1977
- _
- Auto: Golf mk2 (ARL)
Golf mk5 (BKD)
Audi A3 8L (ASZ)
Audi A3 8P (BMM) - Silnik: Zły!
- Kontakt:
-
- Mały gagatek
Re: Rozrusznik TDI ALH
Siemka, mama podobną sprawę/problem. Czy można to jakoś zregenerować? W sensie czy to jakaś trudna sprawa, czy lepiej pojechać z tym do mechanika?
Rozrusznik TDI ALH
Sorry i dzięki za przeniesienie tematu. Akurat w golfie IV TDI to prosta robótka. Mi to zajęło 2 godziny mniej więcej razem z przeglądem przewodów, zabezpieczeniem przewodow masowych itd. Sama konstrukcja rozrusznika banalna. Szczotkotrzymacz BOSCHA 30 zł, po wymianie i ładowaniu aku prądem 4A przez jakieś 1.5 godziny rozrusznik kręci jak szalony, nigdy tak sprawnie nie kręcił. Także warto było się zająć tematem, szczególnie przed zimą.