Autoalarm SEO Nie działa otwieranie drzwi, tylko zamyka

Tutaj piszemy o problemach związanych tylko z elektryką

Moderatorzy: Michał_1977, italiano_83, G0 Karcio, Haki, Qto, marcin7x5, VIP

Awatar użytkownika
sebool12
Gadatliwa bestia
Gadatliwa bestia
Kontakt:

Post autor: sebool12 » czw lut 01, 2018 22:13

Witam

Mam problem z moim autoalarmem z centralnym zamkiem. Jest to jakiś uniwersalny zestaw marki SEO (najprawdopodobniej SEO Concerto, montował to poprzedni właściciel jakieś 8 lat temu).
Gdy naciskam na pilocie "otwórz" auto sygnalizuje kierunkowskazami, że alarm jest dezaktywowany, ale centralny zamek nie otwiera żadnych drzwi. Jeszcze wczoraj myślałem, że to może zamek od kierowcy (master, posiada 5 przewodów) ma coś z tym wspólnego bo najpierw samemu odblokowałem zamek kierowcy to naciśnięcie "otwórz" odblokowywało resztę drzwi. Dzisiaj jednak już ten patent nie działa.
Za to zamykanie działa poprawnie i słychać, że siłowniki przy każdych drzwiach pracują.

Muszę dodać, że u mnie nigdy centralny zamek nie działał z kluczyka tzn gdy otworzyłem drzwi kierowcy kluczykiem to centralny zamek w żaden sposób nie reagował - nie wiem czy coś było uszkodzone czy osoba, która to montowała tak to zainstalowała w tym aucie.
Auto nie posiada fabrycznego centralnego zamka, tylko ten uniwersalny.

Jakieś pomysły gdzie szukać problemu? Ewentualnie jeżeli jest to jednak wina zamka master w drzwiach kierowcy to jest jakiś sposób na potwierdzenie tego? Nie chce kupować nowego siłownika na darmo

Golf III 3D 1.9 TDI 1Z '95 ROLLING STONES
italiano_83 pisze:Podstawa to gnój nie ma gnoju nie ma mocy :bajer:
:los2:

Awatar użytkownika
Mavrick
Forumowy spamer :)
Forumowy spamer :)
Kontakt:

Post autor: Mavrick » pt lut 02, 2018 09:27

Skoro masz dokladany centralny zamek to jest to normalne ze nie dziala gdy przekrecisz kluczyk. Musisz sprawdzic miernikiem czy pojawia sie napiecie na kablu odpowiedzialnym za otwieranie po wcisnieciu przycisku otworz.

Awatar użytkownika
sebool12
Gadatliwa bestia
Gadatliwa bestia
Kontakt:

Post autor: sebool12 » sob lut 03, 2018 19:41

Mavrick pisze:Musisz sprawdzic miernikiem czy pojawia sie napiecie na kablu odpowiedzialnym za otwieranie po wcisnieciu przycisku otworz
Schemat centralki uniwersalnego centralnego zamka
Obrazek
Z tego co udało mi się ustalić to coś jest z alarmem. Gdy samemu puszczam "sygnał" do dwóch ost pinów do centralki od centralnego zamka to siłowniki działają, a dokładniej:
Gdy dam mase do białego kabla (na schemacie jest brązowy) to siłowniki się zamykają, a gdy dam plus do brązowego kabla (na schemacie biały) to zamki się otwierają
Ciekawą rzeczą jest, że alarm cały czas podaje napięcie do białego kabla (ten od zamknięcia), a w chwili zamykania napięcie na chwile ginie, a przypadku otwierania brak reakcji na obu pinach.
Podejrzewam, że któryś z przekaźników od centralki alarmu się skopał, widać nawet, że jeden z nich był już wymieniany
Obrazek

Jakieś pomysły jak je przetestować? Znalazłem nawet jakieś schematy, ale nic mi one nie mówią :/

http://www.farnell.com/datasheets/7236.pdf" onclick="window.open(this.href);return false;
http://pdf1.alldatasheet.com/datasheet- ... 21HST.html" onclick="window.open(this.href);return false;

Golf III 3D 1.9 TDI 1Z '95 ROLLING STONES
italiano_83 pisze:Podstawa to gnój nie ma gnoju nie ma mocy :bajer:
:los2:

ODPOWIEDZ

Wróć do „Elektryka”