1. Gdy silnik pracuje na około 1,5 tyś obrotów i wcisnę gaz w przysłowiową podłogę samochód wydaje dziwny dźwięk jak by jakiś metal uderzał o metal takie dzwonienie na wyższych obrotach tego nie słychać. Co może być tego przyczyną
2. Na biegu jałowym i rozgrzanym silniku obroty silnika czasem szaleją i silnik szarpie. Przykładowo na rozgrzanym silniku mam obroty około 650/min i samoczynnie szybko spadają do 400-450/min i tak cały czas aż do momentu dodania gazu w czym jest problem
Metaliczny dzwięk
Moderatorzy: Michał_1977, italiano_83, G0 Karcio, Haki, Qto, marcin7x5, VIP
Metaliczny dzwięk
Podłącz go gdzieś do zczytania błędów z elektroniki. Może hallotron się wywalił ale nie pasuje to z kolei do metalicznego brzeku. Chyba że czujnik wałków (wałka) rozrządu. Przy usterkach tych czuników z reguły są tez problemy z rozruchem.
Audi Select :plus
Golf 1.4 80KM '11 - do 29.09.2011 - później następny (Srebrny Leaf + Late Macchiato)
Xsara Picasso 1.8 16V '01 - jest i będzie - miniVAN zawsze przydatny
Wcześniej: dużo francuzów
Golf 1.4 80KM '11 - do 29.09.2011 - później następny (Srebrny Leaf + Late Macchiato)
Xsara Picasso 1.8 16V '01 - jest i będzie - miniVAN zawsze przydatny
Wcześniej: dużo francuzów
Re: Metaliczny dzwięk
Sprawdź poduszki od zawieszenia silnika i skrzyni- byc może masz oberwany którys wieszak od układu wydechoiwego i stamtąd pochodzi ten dźwięk.zbudi pisze:wcisnę gaz w przysłowiową podłogę samochód wydaje dziwny dźwięk jak by jakiś metal uderzał o metal takie dzwonienie na wyższych obrotach tego nie słychać.
Poczytaj posty o brudnej przepustnicy i falowaniu obrotów. Jest tego sporo na forum.zbudi pisze:Na biegu jałowym i rozgrzanym silniku obroty silnika czasem szaleją i silnik szarpie. Przykładowo na rozgrzanym silniku mam obroty około 650/min i samoczynnie szybko spadają do 400-450/min
Re: Metaliczny dzwięk
Jeżeli te dzwonienie ustaje po ok 1,2 sek to może to byc tzw spalanie stukowe (jest to naturalny objaw w silnikach benzynowych). Jeżeli dzwoni cały czas to moze to oznaczać równiez zużyte szklanki popychaczy zaworów.zbudi pisze:Gdy silnik pracuje na około 1,5 tyś obrotów i wcisnę gaz w przysłowiową podłogę samochód wydaje dziwny dźwięk jak by jakiś metal uderzał o metal takie dzwonienie na wyższych obrotach tego nie słychać. Co może być tego przyczyną
Metaliczny dzwięk
wlasnie do wymiany mam 1 popychacz zaworow i nie wiem wlasnie czy to on tak dzwoni w wolnej chwili wrzucę filmik z tym dzwiekiem