hamulce odpowietrzenie
Moderatorzy: Michał_1977, italiano_83, G0 Karcio, Haki, Qto, marcin7x5, VIP
hamulce odpowietrzenie
witam mam problem w moim golf4 1,4
wymieniłem tylne zaciski i nie mogę odpowietrzyć układu.
problem jest taki iż żeby odpowietrzyć hamulce pedał musi się twardy a przy kilkukrotnym pompowaniu wchodzi w podłogę.(jest takie zatrzymanie w połowie ale kiedy dociskam słychać jakby powietrze i wchodzi w podłogę)
na włączonym zapłonie wcale niema hamulców.
wymieniłem tylne zaciski i nie mogę odpowietrzyć układu.
problem jest taki iż żeby odpowietrzyć hamulce pedał musi się twardy a przy kilkukrotnym pompowaniu wchodzi w podłogę.(jest takie zatrzymanie w połowie ale kiedy dociskam słychać jakby powietrze i wchodzi w podłogę)
na włączonym zapłonie wcale niema hamulców.
hamulce odpowietrzenie
a jak odpowietrzasz??podpompuj i popusc na ulamek sekundy prawe tylne kolo i tak pare razy a potem lewe i napisz co i jak
- Qto
- _
- Auto: MK 4
- Silnik: ASZ
- Kontakt:
hamulce odpowietrzenie
jak nie da rady odpowietrzyć to komputerowo - był ostatnio podobny temat
tu masz instrukcję http://forum.vwgolf.pl/viewtopic.php?t=212343" onclick="window.open(this.href);return false;
tu masz instrukcję http://forum.vwgolf.pl/viewtopic.php?t=212343" onclick="window.open(this.href);return false;
hamulce odpowietrzenie
Też nie mogłem odpowietrzyć hamulców po wymianie zacisku.Udało mi się w ten sposób że popuściłem odpowietrznik założyłem dłuższy wężyk i zaciągnąłem ustami gdy pojawił się płyn w przewodzie to zakręciłem odpowietrznik.Potem normalne odpowietrzanie i już poszło.
hamulce odpowietrzenie
widocznie nie zalozył kolega szczypiec na wężyk albo slabo zacisły ze tak daleko ocieklo ale pomysl z zassanie dobry pozniej podpopmowac i odpowietrzy sie na zero
Re: hamulce odpowietrzenie
A może spróbować starym sprawdzonym sposobem ze strzykawką i wężykiem .Wężyk musi ciasno wchodzić na odpowietzrnik i strzykawke . zaciągnąć lekko aby wytworzyć podciśnienie i odkręcić odpowietrznik i ciągnąć strzykawą aż nie bedzie bąbelków w wężyku,wtedy poprostu zakręcić odpowietrznik. Kontrolować poziom płynu w zbiorniczku aby nie zapowietrzyć pompy i abs
-
- Nowicjusz
Re: hamulce odpowietrzenie
siema,
mialem awarie w moim golfie i niestety musze wymienic tylny, prawy (strona pasazera) zacisk hamulcowy. problem polega na tym, że trochę plynu wyciekło tzn. tyle, że nie widać go w zbiorniczku, ale jednocześnie wystarcza żeby hamulce zahamowały. w zwiazku z tym mam pytanie. czy po wymianie i uzupełnieniu płynu muszę odpowietrzać cały układ czyli wszystkie cztery zaciski + pompa abs komputerem czy tylko ten wymieniany, a może jedynie wystarczy odpowietrzenie vag comem?
i jeszcze jedna kwestia zwiazana z tradycyjnym odpowietrzaniem mnie nurtuje. normalnie robi się to w ten sposób, że jedna osoba naciska pedał hamulca aż stwardnieje, ale w mk4 jest tak, że ten pedał przy włączonym silniku jest cały czas mniej lub bardziej miękki niż w innych samochodach. a wiec mimo wszystko wciskamy kilka razy, trzymamy i odkręcamy odpowietrznik?
mialem awarie w moim golfie i niestety musze wymienic tylny, prawy (strona pasazera) zacisk hamulcowy. problem polega na tym, że trochę plynu wyciekło tzn. tyle, że nie widać go w zbiorniczku, ale jednocześnie wystarcza żeby hamulce zahamowały. w zwiazku z tym mam pytanie. czy po wymianie i uzupełnieniu płynu muszę odpowietrzać cały układ czyli wszystkie cztery zaciski + pompa abs komputerem czy tylko ten wymieniany, a może jedynie wystarczy odpowietrzenie vag comem?
i jeszcze jedna kwestia zwiazana z tradycyjnym odpowietrzaniem mnie nurtuje. normalnie robi się to w ten sposób, że jedna osoba naciska pedał hamulca aż stwardnieje, ale w mk4 jest tak, że ten pedał przy włączonym silniku jest cały czas mniej lub bardziej miękki niż w innych samochodach. a wiec mimo wszystko wciskamy kilka razy, trzymamy i odkręcamy odpowietrznik?
na jaki wężyk? przed odkręceniem przewodu od zacisku mam go ścisnąć szczypcami?arek żet pisze:widocznie nie zalozył kolega szczypiec na wężyk albo slabo zacisły ze tak daleko ocieklo ale pomysl z zassanie dobry pozniej podpopmowac i odpowietrzy sie na zero
hamulce odpowietrzenie
Ja profilaktycznie odpowietrzyłbym caly układ. Skoro piszesz, że nie widac w zbiorniczku to może byc go mało i w pompie hamulcowej.
- Paweł Marek
- V.I.P.
hamulce odpowietrzenie
Kolego jesli jest ABS a pewnie w mk4 jest to trzeba to napisać i czytać na forum o procedurze odpowietrzenia pompy ABS, było wiele razy o tym.
Kto o coś spytał i uzyskał poradę niech czuje się zobowiązany napisać o rezultatach -pomogło, nie pomogło, jakie było właściwe rozwiązanie problemu.
-
- Nowicjusz
hamulce odpowietrzenie
Paweł Marek, wiem, czytałem o tym, a moje pytanie dotyczyło tego czy trzeba każde koło odpowietrzać po wymianie jednego tylnego zacisku.
dzisiaj wreszcie dostałem zacisk, więc jutro jak będzie ładna pogoda to postaram się wszystko poskładać. na początku odpowietrzę wymieniony zacisk tradycyjnie i pompkę vag comem, a jak po tych zabiegach będzie kiepsko hamował wezmę się za odpowietrzanie każdego koła.
dzisiaj wreszcie dostałem zacisk, więc jutro jak będzie ładna pogoda to postaram się wszystko poskładać. na początku odpowietrzę wymieniony zacisk tradycyjnie i pompkę vag comem, a jak po tych zabiegach będzie kiepsko hamował wezmę się za odpowietrzanie każdego koła.
- Paweł Marek
- V.I.P.
hamulce odpowietrzenie
ok po prostu temat przydługi Odpowietrz wszystkie, choćby korzystając z okazji żeby to sprawdzić dla wszystkich kół
Kto o coś spytał i uzyskał poradę niech czuje się zobowiązany napisać o rezultatach -pomogło, nie pomogło, jakie było właściwe rozwiązanie problemu.
-
- Nowicjusz
hamulce odpowietrzenie
dzisiaj wszystko wreszcie zrobiłem i autko działa.
wczoraj zamontowałem zacisk, odpowietrzyłem tylko ten wymieniony i pompe ABS, samochód hamował dobrze, ale pedał trzeba było mocno wcisnąć. a więc dzisiaj każdy zacisk odpowietrzyłem. ale nie wiem czy to było konieczne ponieważ powietrze wylecialo jedynie z tego wymienionego z pozostałych tryskał sam płyn, po tym zabiegu golfik hamuje jak przed awaria.
Reasumując po wymianie jednego zacisku trzeba odpowietrzyć wszystkie i pompe abs (za pomocą vag com).
wczoraj zamontowałem zacisk, odpowietrzyłem tylko ten wymieniony i pompe ABS, samochód hamował dobrze, ale pedał trzeba było mocno wcisnąć. a więc dzisiaj każdy zacisk odpowietrzyłem. ale nie wiem czy to było konieczne ponieważ powietrze wylecialo jedynie z tego wymienionego z pozostałych tryskał sam płyn, po tym zabiegu golfik hamuje jak przed awaria.
Reasumując po wymianie jednego zacisku trzeba odpowietrzyć wszystkie i pompe abs (za pomocą vag com).
hamulce odpowietrzenie
Nie trzeba. Nie wolno tylko dopuścic do tego:Reasumując po wymianie jednego zacisku trzeba odpowietrzyć wszystkie i pompe abs (za pomocą vag com).
że trochę plynu wyciekło tzn. tyle, że nie widać go w zbiorniczku,