Hamulec ręczny - problem nie odbija - trzyma
Moderatorzy: Michał_1977, italiano_83, G0 Karcio, Haki, Qto, marcin7x5, VIP
Witam . Ostatnio bardzo długo się zastanawiałem czemu moje auto pali 3 litry gazu wiecej na 100km . Okazało sie że nie odbijają sciski hamulca ręcznego i trzymają dość mocno (podniosłem auto i próbowałem krecic kołem - po chwili zatrzymywało sie ) . Najlepsze jest to ze ten problem przerabiałem juz z 1,5 roku temu . Auto bylo u renomowanego mechanika który wymienił wszystkie czesci .
Pytanie moje to takie jak mozna odczepic linke przy zaciągaczyu w kabibnnie aby nikt mi nie zaciągnął do chwili naprawy ?? poniewaz po zaciągnięciu musze wchodzic pod auto i walic mlotkiem w zaciski od recznego wtedy puszczają i koła lekko się obracają - tzn bynajmniej lzej .
Moze ktos ma jakis skuteczny pomysł na rozwiazanie tego problemu raz na długi czas ?
Pytanie moje to takie jak mozna odczepic linke przy zaciągaczyu w kabibnnie aby nikt mi nie zaciągnął do chwili naprawy ?? poniewaz po zaciągnięciu musze wchodzic pod auto i walic mlotkiem w zaciski od recznego wtedy puszczają i koła lekko się obracają - tzn bynajmniej lzej .
Moze ktos ma jakis skuteczny pomysł na rozwiazanie tego problemu raz na długi czas ?
paczasss
- jjaworskyy
- Użytkownik
sciąg zasick i wyczysc (rozruszaj) tłok, wkręcaj przy jednoczesnym wciskaniu i spowrotem kilka razy, pomoze na dluzszy czas !
Mój GTI: http://forum.vwgolf.pl/viewtopic.php?f=89&t=499693
------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
"Samochód jest dopiero mocny, kiedy boisz się do niego wsiąść i przekręcić kluczyk"
------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
"Samochód jest dopiero mocny, kiedy boisz się do niego wsiąść i przekręcić kluczyk"
Zatarte zaciski - tak jak kolega napisał --- demontaż zacisków - oczyszczenie - przesmarowanie ... będzie służyło ... choć bywają przypadki ,że zacisków nie da się już zreanimować i lepiej kupić używki w dobrym stanie.
Jak jest u Ciebie - tego nie wiem
Jak jest u Ciebie - tego nie wiem
Miarą inteligencji człowieka-jest umiejętność szukania w Google
MK IV Variant AGR NAPĘDZANY przez ON
Poluzowac linki tak aby nie można było ich podciagnąć.paczasss pisze:Pytanie moje to takie jak mozna odczepic linke przy zaciągaczyu w kabibnnie aby nikt mi nie zaciągnął do chwili naprawy ??
Niestety nie mogę znależć papierów co było robione z tym hamulcem ręcznym ale wiem ze jakies elementy były wymieniane ok 2 lata temu .
dziś sprawdzałem u kolegi w aucie to jego koła tylne o wiele lżej sie obracają niż moje juz po poprawieniu przeze mnie młotkiem i cofnięciu tych zacisków .
Zasugierował mi ze moze trzymaja mi tarcze od hamulców ręcznych . jak to sprawdzić ??
i co z robic z tym ręcznym ?? moze linka jest juz stara i poprzecierana i nie odbija z faktu ze z linki wyszły włoski i utrudniają gładkie odbicie i powrót ręcznego ? co myslicie ?? kazda sugestia doceniona ...
dziś sprawdzałem u kolegi w aucie to jego koła tylne o wiele lżej sie obracają niż moje juz po poprawieniu przeze mnie młotkiem i cofnięciu tych zacisków .
Zasugierował mi ze moze trzymaja mi tarcze od hamulców ręcznych . jak to sprawdzić ??
i co z robic z tym ręcznym ?? moze linka jest juz stara i poprzecierana i nie odbija z faktu ze z linki wyszły włoski i utrudniają gładkie odbicie i powrót ręcznego ? co myslicie ?? kazda sugestia doceniona ...
paczasss
Bez rozebrania to takie wróżenie z fusów kolego ... auto na podnośnik i można wtedy obejrzeć jak to wszystko wygląda ...
Co do tarcz -hamulców ręcznych --- to nie mam pojęcia o co mu chodziło !! może miał na myśli po prostu tarcze z tylnej osi
Co do tarcz -hamulców ręcznych --- to nie mam pojęcia o co mu chodziło !! może miał na myśli po prostu tarcze z tylnej osi
Miarą inteligencji człowieka-jest umiejętność szukania w Google
tak zgadza się myslałem o tarczach / klockach tylnej osi a napisałem hamulca ręcznego . Jak oglądałem hamulce od recznego to wszystko w błocie . Nigdy tego nie robiłem da rade to samemu rozebrac i zobaczyc / wcisnąc wd40 ? czy raczej jechac do mechanika ?
A moze po prostu poluznic linke czy recznym w kabinie ??
AJk mozecie to prosze podeslijcie mi linki jak to mozna zrobic i linki z czesciami do golfa IV z 98 r Hatchback konkretnie chodzi mi o elementy jakie mozna byłoby wymienic , jaką kupic linke itp.
A moze po prostu poluznic linke czy recznym w kabinie ??
AJk mozecie to prosze podeslijcie mi linki jak to mozna zrobic i linki z czesciami do golfa IV z 98 r Hatchback konkretnie chodzi mi o elementy jakie mozna byłoby wymienic , jaką kupic linke itp.
paczasss
- KoguT
- I am the Stig
- Auto: VW Golf MK4 Cabrio
- Silnik: ABF
- Kontakt:
linkę dobiorą Ci w sklepie. A jak problem sie powtorzy to zaciski do regeneracji. Zestaw regeneracyjny koszyuje około 40zł na stronę i lepiej oddać do kogoś kto to już kiedyś robił
ale czy to mozliwe aby dwa zaciski na raz sie popsuły ?? moze to po prostu spręzynki juz padły ??
paczasss
Nowe spostrzezenia
Na początku myslałem ze to reczny cos szfankuje tzn nie odbija czy sprezynki są walnięte a moze linka ma nitki porwane . wszedłem pod auto walnąłem młotem i obróciłem kołem od razu lzej koła chodziły choc nie tak jak jeszcze powinny . po tygodniu jazdy bez zaciągania ani razu ręcznego z ciekawosci sprawdzam jak obracają sie koła . Okazuje sie ze tak ciezko jak tydzien temu . znowu pukam w zaciski od recznego ale nic koła wrecz jeszcze ciezej . naciska m na pedła nozny i bez zmian badz jeszcze ciezej ? co to moze byc ?? moze cylinderki od noznego sie zakleszczyły ? nie odbijaja ? bo co innego ?? i jak to naprawic czy kupic od razu nowe czesci ??
Na początku myslałem ze to reczny cos szfankuje tzn nie odbija czy sprezynki są walnięte a moze linka ma nitki porwane . wszedłem pod auto walnąłem młotem i obróciłem kołem od razu lzej koła chodziły choc nie tak jak jeszcze powinny . po tygodniu jazdy bez zaciągania ani razu ręcznego z ciekawosci sprawdzam jak obracają sie koła . Okazuje sie ze tak ciezko jak tydzien temu . znowu pukam w zaciski od recznego ale nic koła wrecz jeszcze ciezej . naciska m na pedła nozny i bez zmian badz jeszcze ciezej ? co to moze byc ?? moze cylinderki od noznego sie zakleszczyły ? nie odbijaja ? bo co innego ?? i jak to naprawic czy kupic od razu nowe czesci ??
paczasss
- KoguT
- I am the Stig
- Auto: VW Golf MK4 Cabrio
- Silnik: ABF
- Kontakt: