Pompa wody wymontowanie
Moderatorzy: Michał_1977, italiano_83, G0 Karcio, Haki, Qto, marcin7x5, VIP
-
- Mały gagatek
Pompa wody wymontowanie
Witam,
nie mogłem znaleźć nigdzie na forum więc założyłem nowy wątek.
Mój problem dotyczy wymontowania pompy wody w VW Borze silnik 2,3 V5 z 1998 roku. Pompa zaczęła cieknąć i postanowiłem ją wymontować. Jest ona napędzana paskiem wieloklinowym, i po jego zdjęciu i odkręceni napinacza pojawił się problem z odkręceniem 3 śrub mocujących rolkę do pompy. Nie wiem jaki jest tam gwint prawy czy lewy? I w jaki sposób zablokować obracającą rolkę? Prosiłbym o pomoc bo nigdzie nie ma tej informacji a może ktoś już miał taki problem w tym nie typowym silniku z góry dzięki.
nie mogłem znaleźć nigdzie na forum więc założyłem nowy wątek.
Mój problem dotyczy wymontowania pompy wody w VW Borze silnik 2,3 V5 z 1998 roku. Pompa zaczęła cieknąć i postanowiłem ją wymontować. Jest ona napędzana paskiem wieloklinowym, i po jego zdjęciu i odkręceni napinacza pojawił się problem z odkręceniem 3 śrub mocujących rolkę do pompy. Nie wiem jaki jest tam gwint prawy czy lewy? I w jaki sposób zablokować obracającą rolkę? Prosiłbym o pomoc bo nigdzie nie ma tej informacji a może ktoś już miał taki problem w tym nie typowym silniku z góry dzięki.
- maciejhan
- Ma gadane
Pompa wody wymontowanie
Spróbuj odkręcić te śruby przy założonym pasku. Jeśli wtedy kółko też będzie się kręcić zaciskaj pasek ręką, czasem trzeba strzelić młotkiem, przez jakąś przedłużkę. Nie chodzi tu o siłę a przyspieszenie, może wystarczy po prostu strzelić ( zdecydowanie uderzyć ) ręką w przedłużkę.
Pompa wody wymontowanie
kubek_0071 zrobiłeś błąd, że odpuściłeś napinacz i zdjąłeś pasek - tak to zawsze dodatkowo blokuje on pompę
Ale spox - w kółku oprócz otworów śrub powinieneś mieć dwa dodatkowe otworki. Gwint śrub jest normalny, więc normalnie odkręcasz te śruby. A przez jeden z tych dwóch otworków wsuń sztywny pręt / śrubokręt i spróbuj zblokować kółko o wypustki na pompie.
Normalnie do zblokowania kółka pasowego służy tego typu klucz:
Ale spox - w kółku oprócz otworów śrub powinieneś mieć dwa dodatkowe otworki. Gwint śrub jest normalny, więc normalnie odkręcasz te śruby. A przez jeden z tych dwóch otworków wsuń sztywny pręt / śrubokręt i spróbuj zblokować kółko o wypustki na pompie.
Normalnie do zblokowania kółka pasowego służy tego typu klucz:
. . . . . . . . . . MOJA BYŁA GOLFINA . . . . . . . . . . . . . MOJA OBECNA JETTA . . . . . . . . . .
-
- Mały gagatek
Re: Pompa wody wymontowanie
Dzięki za pomoc, ale w moim przypadku pomógł przecinak i młot i ich poluzowanie bo już były tak wyrobione że ledwo można było je złapać teraz muszę zaopatrzyć się w nowe.
A jaką pompę polecacie ?
A jaką pompę polecacie ?
Pompa wody wymontowanie
U siebie ostatnio wrzucałem HEPU, ale polecam również DOTZ.kubek_0071 pisze:A jaką pompę polecacie ?
. . . . . . . . . . MOJA BYŁA GOLFINA . . . . . . . . . . . . . MOJA OBECNA JETTA . . . . . . . . . .
-
- Mały gagatek
Pompa wody wymontowanie
Ja polecam Hepu. Przynajmniej mają metalowe wirniki. Te z plastykowymi potrafią sie obrobić na ośce pompy i wtedy