btard pisze:Jurek S. pisze:btard , ale jak wcześniej pisałem mam mam już takie odpowietrzenie z głowicy ,
a co jest z tym ceramizerem nie tak ? możesz to rozwinąć ?
Zrób jakkolwiek uważasz, każdy sposób dobry, a to jak zrobisz odpowietrznik, uniemożliwiający wzrost ciśnienia prowadzącego do wyrzygania oleju, zależy tylko i wyłącznie od Ciebie - sposobów jest kilka, wszystkie są podane w tym temacie. Wtedy ceramizery i inne wynalazki nie będą Ci potrzebne, bo oleju nie zrzucisz.
Przeczytałem wszystko co jest w tym temacie, na tym forum jak i na wielu innych ! , i wnioskuje że najprawdopodobniej najlepszym rozwiązaniem tego problemu jest odma z podgrzewaną puszką z wprowadzoną rurką do kolektora ssącego pod przepustnice , ale nie wiem czy akurat można tak zrobić w AUA bez szkodliwych konsekwencji .
Próbuje dyskutować na ten temat wymieniając się doświadczeniami - u mnie dodatkowa odma w głowicy ( oryginalna jak powiedział mechanik ,tylko od nowszego modelu ) jest w miarę OK, tylko jak tam odma na dole zatka się to mi górą z odmy z głowicy wywala olej , szczerze to mam dość już tego , auto jest dla mnie a nie ja dla auta ,
owszem o auto trzeba dbać i to robię ,ale wiem że tak jak z tymi 1,4 16V to nie powinno być .
dla przykładu żona ma takie samo auto to samo wyposażenie ten sam rocznik ,ale silnik skody i : jest " nie do zajechania" , żadnych problemów ( celem wyjaśnienia : skoda fabia kombi komfort 1,4 16v to moje auto , skoda fabia kombi komfort 1,4 8v to żony auto , jak wcześniej pisałem zdaje sobie sprawę że to forum dla: VW , Golfa ..) ale problemy i motorki te same !
Ponad to na tym forum jest więcej cennych uwag w tym temacie - wiec jak pozwolicie to chętnie bym się wymieniał doświadczeniem z eksploatacji tego nie udanego silnika 1,4 16v ?