autor: sebastian1901 » pn lis 03, 2014 17:05
wron
to nie jest do końca tak jak piszą,
Przerabiałem ten temat w mk4 TDI które miałem wcześniej. Tak jak piszą koledzy pojechałem do firmy porozcinali i pozakuwali mi nowe przewody, piękne końcówki nowe mówie będzie mocny, złożyłem wszystko do kupy zalałem nowy płyn, odpowietrzyłem na podniesionych przednich kołach i pojechałem od teścia do domu jakieś 40km, jak dojechałem pod dom to pompa masakrycznie wyła a płyn był tak gorący że parował, myślałem że jest tam jakiś ogranicznik przepływu w tej tulei co jest końcówka pompy dlatego odpuściłem sobie i kupiłem jakąś używkę, pompa przestała wyć wszystko wróciło do normy, temat odpuściłem aż do niedawna.
Temat powtarzałem teraz przy okazji swapa z 1.6 16V na 1.8T przewody są inne pod te silniki, kupiłem używkę i to samo zaczęło, sie pocić więc od razu pojechałem do firmy która zakuwa przewody i chłop mówi że nie da się ich zakuć na nowo bo końcówki są jednorazowe w tych nowszych modelach, a poza tym żebym sobie rozciął jakiś stary przewód od wspomagania i zobaczył jaki jest w środku a sam zaproponował mi że mi poprawi zakucia i tak też zrobiłem, pozakuwał mi lepiej te stare zaciski przy przejściach z węża gumowego na stal, poskładałem wszystko i nic się nie poci, nowy płyn wszystko pracuje jak należy,
Ale do sedna: rozciałem stary przewód od wspomagania ten który przetarł mi się o wentylator klimy i w środku w tym wężu gumowo-płóciennym leci sobie taki plastikowy wąż o średnicy w środku ok 6mm dzięki czemu przepływ pompy jest zmniejszony niż przewodem ok 19mm dlatego kolego wron nie polecam Ci takich zabiegów bo to wyrzucenie kasy w błoto, no chyba że ktoś kto to będzie robił pomierzy przewody w środku w co wątpie i da takiej samej średnicy jak ori, inaczej jak dobrze pójdzie to najpierw walnie Ci pompa a później maglownica, koszt niemały, więc proponuję albo poprawić zakucia w ori wężu albo kupić jakąś używkę tylko sprawdzoną,
tyle w temacie
PozdraVWiam
Sebastian