Zabrudzona odma silnika 1.4 AKQ zdjęcia.
Moderatorzy: Michał_1977, italiano_83, G0 Karcio, Haki, Qto, marcin7x5, VIP
no widzisz bo to tylko ci podgrzewa na tym odcinku co masz waż producent chciał coś ulepszyć tą wadliwą odme a nie do konća mu wyszło.Od 2000 czy 2001 jakos tak byl te podgrzewanie dane ale koledzy i tak tu widac po wpisach ze dziala tylko na odcinku co pisalem.Ja sam mam axp 2001 i po przeanalizowaniu wielu metod wybralem opcje z przejsciowka rurka i butelka.Mam juz zamontowane widac ze cos tam sie dzieje delikatnie tzn opar mgielka minimalnie zaczyna na wezyku robic czekam na spore mrozy i wtedy bedzie sprawdzian ostateczny
-
- Gadatliwa bestia
- Auto: Volkswagen Golf
Re: Zabrudzona odma silnika 1.4 AKQ zdjęcia.
A co myślicie nad zastosowaniem takich złączek do korka oleju
Wstaw ori przejściówkę pod korek jak to jest w silnikach bca, bcb i powinno być ok.
-
- Gadatliwa bestia
Wiem że to najlepsze rozwiązanie,ale szczerze nie dam stówki za kawałek plastikumarcin7x5 pisze:Wstaw ori przejściówkę pod korek jak to jest w silnikach bca, bcb i powinno być ok.
Zawsze można poszukać na szrotach. A jak nie to patencik z rozwierconym korkiem.
Co do zdjęcia to jest tu w tym temacie chyba...
Co do zdjęcia to jest tu w tym temacie chyba...
-
- Nowicjusz
A co jeśli powietrze spod korka oleju jest delikatnie zasysane. Mam silnik AEE i po odkręceniu korka oleju czuć mocniejszy podmuch z oryginalnej odmy. Zrobiłem taki korek i puściłem wąż pod samochód. Samochód nie zacznie zasysać brudnego powietrza spod ulicy? Przy przyłożeniu kartki do otworu wlewu oleju czuć dmuchanie i zasysanie na przemian.
a co wy na to aby ta dolna odme calkowicie zaslepic I zastapic ja tylko sama odma gorna z ta przystawka? I waz wprowadzic prosto do filtra a w wezyku tak zwany lapacz plomieni jak stosowalo sie w fiatak 125p i do tego jesscze ten oryginalny podgrzewacz weza?nna tak krotkim odcinku przy silniku moze woda by soe nie skraplala. Co myslicie?
-
- Gadatliwa bestia
Można górę dodać choćby tak,może nie wygląda za ładnie ale spełnia swoje zadanie
no mniej wiecej o czyms takim myslalem. Ale co jak by zatkal calkowicie ta dolna odme? Nie zbiera ci sie syf w ten sposob?
Wywali ci uszczelniacze bo sama górna odma dołu silnika nie odpowietrzy a jak masz już spore przedmuchy to lepiej tego nie robić.
-
- Gadatliwa bestia
Ja zrobilem w moim AHW tak: trojnik 19/16/19 do LPG przed wejsciem do puszki filtra , do tego waz fi 16 i kolanko fi 16 LPG do korka .Jednak 2 niedziele temu rzyglo olejem - dobrze, ze kolanko w korku zalozone na wcisk , wiec tu olej poszedl.Zamarzlo na koncu rurki plastikowej juz w filtrze.
Generalnie puscilem z korka w atmosfere i potem na mrozach juz bylo ok.
Tak mysle ze zostawie ori odme tak jak jest a te z korka moge dopiac do rury wejsciowej lapacza powietrza na grodzi czolowej lub zrobic 2 wejscie w puszke filtra tak jak na zdjeciach w poscie powyzej.Chyba jedyne wyjscie to zdublowac odme i druga puszczona z korka tak umiejscowic zeby skropliny mogly splywac , a tym samym nie dopuszczamy do wytworzenia korka lodowego.
Generalnie puscilem z korka w atmosfere i potem na mrozach juz bylo ok.
Tak mysle ze zostawie ori odme tak jak jest a te z korka moge dopiac do rury wejsciowej lapacza powietrza na grodzi czolowej lub zrobic 2 wejscie w puszke filtra tak jak na zdjeciach w poscie powyzej.Chyba jedyne wyjscie to zdublowac odme i druga puszczona z korka tak umiejscowic zeby skropliny mogly splywac , a tym samym nie dopuszczamy do wytworzenia korka lodowego.
VW Bora 1.9TDI 01' ASV+sprzedany.
VW Golf 4 1.4 99' LPG -sprzet zony
Seat Leon 1.6 16 05' LPG
VW Golf 4 1.4 99' LPG -sprzet zony
Seat Leon 1.6 16 05' LPG
Dlaczego ma wydmuchac uszczelnacze, wiele silnikow ma odpowietrzenie tylko gorne i jakos to funkcjonuje. Czy konstrukcja 1.4 16v odbiega jakos od innych konstrukcji z odpowietrzeniem gornym ?
A dlaczego wywala olej jak zamarznie odma? A dlaczego vw zrobił potem odmę wymuszoną-wpiętą w kolektor ssący?
Chcesz się przekonać czy górne odpowietrzenie cienkim wężykiem wystarczy to zatkaj dolną.
Chcesz się przekonać czy górne odpowietrzenie cienkim wężykiem wystarczy to zatkaj dolną.