Wymiania cieczy chłodzącej golf IV
Moderatorzy: Michał_1977, italiano_83, G0 Karcio, Haki, Qto, marcin7x5, VIP
- GOLF1939
- Ma gadane
- Lokalizacja: śląskie katowice bielsko małopolskie brzeszcze k.oświęcim
Witam, czy moglibyscie panowie napisać krok po kroku jak wyglada wymiana płynu chłodzącego w mk4...
- italiano_83
- V.I.P.
- Auto: Alfa Romeo Giulietta 1.4 MA Turbobenzina
- Silnik: 1.4T
Odkręcasz korek zbiorniczka wyrównawczego
ściągasz osłonę silnika dolną, po prawej stronie-( jak staniesz przed autem) przy chłodniczy na dole jest zawór spustowy, odkręcasz i spuszczasz ciecz,
ściągasz wąż od chłodnicy oleju (ten dolny) i czekasz aż spłynie cały płyn.
Zakręcasz zawór spustowy, zakładasz wąż od chłodnicy oleju, nalewasz nowy płyn chłodniczy, potem zakręcasz zbiorniczek i uruchamiasz silnik i niech się rozgrzeje trochę - jeśli płynu ubędzie to uzupełniasz, do poziomu nie więcej niż max. Jak się silnik rozgrzeje to pokrętło grzania na max ustaw niech płyn popłynie przez nagrzewnice i wsio.
ściągasz osłonę silnika dolną, po prawej stronie-( jak staniesz przed autem) przy chłodniczy na dole jest zawór spustowy, odkręcasz i spuszczasz ciecz,
ściągasz wąż od chłodnicy oleju (ten dolny) i czekasz aż spłynie cały płyn.
Zakręcasz zawór spustowy, zakładasz wąż od chłodnicy oleju, nalewasz nowy płyn chłodniczy, potem zakręcasz zbiorniczek i uruchamiasz silnik i niech się rozgrzeje trochę - jeśli płynu ubędzie to uzupełniasz, do poziomu nie więcej niż max. Jak się silnik rozgrzeje to pokrętło grzania na max ustaw niech płyn popłynie przez nagrzewnice i wsio.
-
- Forum Master
- Kontakt:
Plyn caly czas przeplywa przez nagrzewnice , tylko klapa odpowiednio tunele przemyka.
Masz problem w Dieslem , potrzebujesz dodatkowych HP? Wiekszego turbo lub mocniejsza pompe/pompowtryski? Zapraszam do "Diesel-tech" Przemyśl. Tel . 531 038 213
- GOLF1939
- Ma gadane
- Lokalizacja: śląskie katowice bielsko małopolskie brzeszcze k.oświęcim
Re: Wymiania cieczy chłodzącej golf IV
Zrobiłem wszystko jak radzisz kolego, jednak wyczytałem ze do układu wchodzi 6L cieczy(rozcienczony wodą dest.koncentrat)ja wlałem 4L i mam max poziom.Czy jest możliwe ze cos nie spłyneło przy zlewaniu, zrobilem krok po kroku jak napisałes...Nie ma potrzeby odpowietrzenia układu jeszcze przed nalaniem świeżej cieczy,(?) albo uruchomienia silnika tuż po zlaniu na moment, żeby wyrzucić resztki płynu?
- Jacek75
- Gadatliwa bestia
- Auto: Golf Variant MK5 1.4 TSI 122hp
- Silnik: CAXA
- Kontakt:
Odpowietrzyc znaczy pozbyc sie powietrza jak chcesz to zrobic na pustej instalacji?GOLF1939 pisze:Nie ma potrzeby odpowietrzenia układu jeszcze przed nalaniem świeżej cieczy
I gdzie wyczytałeś te 6l? chyba w polonezie...
TSI RULEZ. Retrofit: tempomat, lampki ostrzegawcze drzwi, TPMS, DRL, doświetlenie zakrętów; VCDS 11 kodowanie, kasowanie błędów.
- italiano_83
- V.I.P.
- Auto: Alfa Romeo Giulietta 1.4 MA Turbobenzina
- Silnik: 1.4T
Nominalnie 1.9 TDI ma pojemność układu 6l - tak mów serwisówka
Zawsze trochę może zostać w silniku i chłodnicy, uzupełniłeś płn odpowietrzyłeś układ i będzie dobrze.
Zawsze trochę może zostać w silniku i chłodnicy, uzupełniłeś płn odpowietrzyłeś układ i będzie dobrze.