1.6 AEE ciśnienie na cylindrach.
Moderatorzy: Michał_1977, italiano_83, G0 Karcio, Haki, Qto, marcin7x5, VIP
Witam
Dzisiaj byłem na sprawdzeniu ciśnienia sprężania i wyszły takie wyniki 1 cylinder 11,5. 2 cylinder 12,0. 3 cylinder 14,5. 4 cylinder 14,0.
Czy ktoś może mi napisać czy jest to dobre ciśnienie czy nie. jak jest złe to co można zrobić żeby je poprawić i jakie powinno być.
Z góry dziękuję
Dzisiaj byłem na sprawdzeniu ciśnienia sprężania i wyszły takie wyniki 1 cylinder 11,5. 2 cylinder 12,0. 3 cylinder 14,5. 4 cylinder 14,0.
Czy ktoś może mi napisać czy jest to dobre ciśnienie czy nie. jak jest złe to co można zrobić żeby je poprawić i jakie powinno być.
Z góry dziękuję
Silnik AEE
Średnica cylindra: 76.5 mm
Skok tłoka: 86.9 mm
Pojemność skokowa: 1598 cm3
Stopień sprężania: 9.8
Ciśnienie sprężania:
* nominalne 1.0-1.5 MPa
* minimalne 0.7 MPa
Więc mieścisz się w normach nie szukaj sobie problemów na zaś....
Średnica cylindra: 76.5 mm
Skok tłoka: 86.9 mm
Pojemność skokowa: 1598 cm3
Stopień sprężania: 9.8
Ciśnienie sprężania:
* nominalne 1.0-1.5 MPa
* minimalne 0.7 MPa
Więc mieścisz się w normach nie szukaj sobie problemów na zaś....
Miarą inteligencji człowieka-jest umiejętność szukania w Google
MK IV Variant AGR NAPĘDZANY przez ON
- Johnatan
- VWGolf.pl Killer
- Kontakt:
za duża różnica. przed testem nalej do cylindrów oleju troszkę i one uszczelnią pierścienie. jak się ciśnienie podniesie tzn że masz do wymiany pierścienie, jak zostania taka sama jak z testem na sucho to zawory masz walnięte. Zdejmujesz głowicę i obrazasz ją dogury nogami, zalewasz ją benzyną i patrzysz czy ucieknie paliwo przez zamknięte zawory.
Nie sprawdzałem oczywiście jaka jest granica ale tu kolega napisał że sie mieścisz.. jak cie to drażni to zrób tak jak ci napisałem
Nie sprawdzałem oczywiście jaka jest granica ale tu kolega napisał że sie mieścisz.. jak cie to drażni to zrób tak jak ci napisałem
http://adven-vksh.ru/14f20" onclick="window.open(this.href);return false;
Re: 1.6 AEE ciśnienie na cylindrach.
Dzięki za odpowiedzi zrobię test jeszcze raz na olej wtedy będę wiedział dokładnie czy wszystko git. Test robiłem ponieważ po 3 tygodniowym postoju w mrozach po odpaleniu auta zaczęła się jazda typu palenie na 3 gary i mrugająca kontrolka.Przestraszyłem się i dlatego też zrobiłem ten test.Nie robił mi tego do tej pory.
dziwnie zaczął się zachowywać i chcę dojść do przyczyny takiej pracy silnika.
dziwnie zaczął się zachowywać i chcę dojść do przyczyny takiej pracy silnika.
Przyczyny szukaj nie w ciśnieniu a w wilgoci w układzie zapłonowym ... nic innego
Re: 1.6 AEE ciśnienie na cylindrach.
Witajcie
Haki- miałeś rację że przyczyna może leżeć w instalacji, miałem złamany kabel wysokiego napięcia na 3 cylindrze i on powodował to że jak był rano zimny to chodził na 3 gary a jak się rozgrzał to telepało silnikiem bo źle podawał prąd. Poza tym miałem regulator napięcia do wymiany nie było już prawie szczotek i alternator aż wył jak pracował silnik. Teraz chodzi jak zegarek,jeszcze muszę zrobić adaptację przepustnicy i będzie git. Kontrola oleju też przestała mrugać bo chodzi równo i nie ma za niskich obrotów. Mam nadzieję że ta wymiana kabli i regulatora pomoże, okaże się jutro rano jak po nocy zapali.Na razie dzięki za podpowiedź.
Pozdrawiam
Darek Gdynia
Haki- miałeś rację że przyczyna może leżeć w instalacji, miałem złamany kabel wysokiego napięcia na 3 cylindrze i on powodował to że jak był rano zimny to chodził na 3 gary a jak się rozgrzał to telepało silnikiem bo źle podawał prąd. Poza tym miałem regulator napięcia do wymiany nie było już prawie szczotek i alternator aż wył jak pracował silnik. Teraz chodzi jak zegarek,jeszcze muszę zrobić adaptację przepustnicy i będzie git. Kontrola oleju też przestała mrugać bo chodzi równo i nie ma za niskich obrotów. Mam nadzieję że ta wymiana kabli i regulatora pomoże, okaże się jutro rano jak po nocy zapali.Na razie dzięki za podpowiedź.
Pozdrawiam
Darek Gdynia