Nie chłodzi klimatyzacja po dobiciu czynnikiem
Moderatorzy: Michał_1977, italiano_83, G0 Karcio, Haki, Qto, marcin7x5, VIP
Witam, byłem kiedyś dobić klime, no i dobili ten czynnik sprawdzili szczelność został dany kontrast i wszystko zrobili ok, ale jak jadę to mi się wydaje że nie chłodzi tak jak ma chłodzić i mam wrażenie że jest tak jak było przed dobiciem nie leci takie zimne powietrze z kratek, nawet przy 19 stopniach na zewnątrz było w aucie gorąco a klima na maxa chodziła, dodam że mam w aucie Climatronik, co to może być, prosiłbym o jakiś porady.
Ostatnio zmieniony sob kwie 07, 2012 21:00 przez zwirus, łącznie zmieniany 2 razy.
Re: Klimatyzacja
mimo prawidłowej ilości czynnika słabo chłodzi? na klimatronika sa jakies błędy? np klapek? jaka temp. jest z kratk nawiewu? wina może byc zawór rozpręzny, zapchana chłodnica klimy lub zużyta spręzarka, podaj jakie cisnienia były na teście klimyzwirus pisze:Witam, byłem kiedyś dobić klime, no i dobili ten czynnik sprawdzili szczelność został dany kontrast i wszystko zrobili ok, ale jak jadę to mi się wydaje że nie chłodzi tak jak ma chłodzić i mam wrażenie że jest tak jak było przed dobiciem nie leci takie zimne powietrze z kratek, nawet przy 19 stopniach na zewnątrz było w aucie gorąco a klima na maxa chodziła, dodam że mam w aucie Climatronik, co to może być, prosiłbym o jakiś porady.
odzysk zakończony 00,205kg
olej odzyskany 0000ml
czas wytwarzania 20:00 min
napełnianie zakończone 00,850kg
olej napełniony 0010ml
jak na climatroniku ustawie Lo to tylko takie chłodne powietrze leci normalnie tak jak przed nabiciem, wcześniej przed dobiciem klimy po przekręceniu zapłonu na climatroniku wszystko migało przez chwilkę, po dobiciu nie miga, nie sprawdzałem temp z kratek ale jadąc innym autem z działająca klimą to jest różnica
olej odzyskany 0000ml
czas wytwarzania 20:00 min
napełnianie zakończone 00,850kg
olej napełniony 0010ml
jak na climatroniku ustawie Lo to tylko takie chłodne powietrze leci normalnie tak jak przed nabiciem, wcześniej przed dobiciem klimy po przekręceniu zapłonu na climatroniku wszystko migało przez chwilkę, po dobiciu nie miga, nie sprawdzałem temp z kratek ale jadąc innym autem z działająca klimą to jest różnica
Ostatnio zmieniony sob kwie 07, 2012 21:00 przez zwirus, łącznie zmieniany 1 raz.
Klimatyzacja
Kiedy było to "kiedyś" ? Możliwe że układ jednak nie jest szczelny i czynnik ucieka, proponuję ponowną wizytę w warsztacie.
to było w czwartek tydzień temu i jeszcze tego samego dnia miałem takie dziwne wrażenie że słabo chłodzi no ale pomyślałem że jak klima dobita to raczej chodzi ale teraz raczej jestem pewien że nie
Ostatnio zmieniony sob kwie 07, 2012 21:01 przez zwirus, łącznie zmieniany 1 raz.
Klimatyzacja
Trzeba było od razu wymienić osuszacz przed nabiciem.Bez ciśnień ssania i sprężania to wróżenie z fusów.Ale coś mi się wydaje że czynnik uciekł zajrzyj pod maskę i zobacz czy nie ma gdzieś wycieku.Najczęściej to skraplacz uszczelnienie czołowe sprężarki,złącze serwisowe.Zobacz czy nie widać gdzieś zielonego oleju.No i 850 gram czynnika? nie wiem jak w dieslu ale w benzynie u mnie jest 750 gram
znajomy dobijał też klime tam gdzie ja i ma takie same dane jak ja napisałem wcześniej i też ma diesla to może tak ma być.zikr6 pisze:No i 850 gram czynnika? nie wiem jak w dieslu ale w benzynie u mnie jest 750 gram
Ostatnio zmieniony sob kwie 07, 2012 21:01 przez zwirus, łącznie zmieniany 1 raz.
Klimatyzacja
zwirus, vag lub samo-diagnoza climatronika. Pokasuj błędy i ponownie pojeździć żeby załączyło climatronik. Następnie znowu kontrola błędów - jak ich brak - auto uruchomione - maska do góry i patrzysz - wentylatory na chłodnicy chodzą OK. Kółko na kompresorze chodzi ok. Rurki zimne czy nie. Jeśli nie to pozostaje tylko sprawdzenie ciśnienia podczas pracy i ewentualnie wymiana zaworu rozprężnego, filtra osuszacza lub w ostateczności kompresora
Masz pytanie pisz ale nie rób ping-ponga - treściwie pytaj o całość co chcesz się dowiedzieć
regulamin działu technicznego
były mk2 GTD, mk3 1Y, mk4 AKQ, mk4 AXR , A3 8P jest EOS , New Beetle cabrio - oznaczone Käfer, Audi A5
były mk2 GTD, mk3 1Y, mk4 AKQ, mk4 AXR , A3 8P jest EOS , New Beetle cabrio - oznaczone Käfer, Audi A5
Klimatyzacja
zwirus
Witam.
Temat jest ciekawy, lecz nie trudny do zdiagnozowania w tym przypadku. Sam miałem podobną sytuację, a mianowicie. W ubiegłym roku, po rozpoczęciu sezonu grzewczego ( temperatura powietrza na zewnątrz ok.+18 stopni ) udałem się do fachowca od klimy. Sprawdził szczelność układu, podzespoły i przygotował do uzupełnienia czynnika ( usunięcie resztek starego ). Stwierdził przy okazji że w sprężarce brakuje sprzęgła. Więc umówiłem się na termin późniejszy. Od tego momentu z uwagi na brak czynnika w układzie, przy uruchamianiu zawsze przez kilkanaście sekund pulsowały kontrolki na tablicy Climatronika ( powód brak czynnika ). Po założeniu sprzęgła, pojechałem uzupełnić czynnik, po czym ustało pulsowanie kontrolek. Ustawiłem temperaturę na + 22 stopnie. Wszystko działało jak trzeba. Przez okres zimowy, co pewien czas włączałem tryb Auto, aby sprężarka się przesmarowała i układ popracował trochę. W tym roku po niewielkim ociepleniu, zaniepokoiłem się że chyba coś mi za słabo chłodzi ( podejrzewałem niedobór czynnika ). Udałem się więc do fachowca od klimy, a ten wyjaśnił mi po sprawdzeniu układu, że wszystko jest OK. Otóż Climatronik działa automatycznie, i w zależności od temperatury zewnętrznej powietrza oraz ustawionej wewnątrz, sam sobie reguluje siłę chłodzenia. W przypadku gdy na zewnątrz będzie chłodniej, wówczas będzie ogrzewał powietrze wewnątrz samochodu. I tak też było, gdy temperatura na dworze wzrasta klima daje coraz zimniejsze powietrze.
Witam.
Temat jest ciekawy, lecz nie trudny do zdiagnozowania w tym przypadku. Sam miałem podobną sytuację, a mianowicie. W ubiegłym roku, po rozpoczęciu sezonu grzewczego ( temperatura powietrza na zewnątrz ok.+18 stopni ) udałem się do fachowca od klimy. Sprawdził szczelność układu, podzespoły i przygotował do uzupełnienia czynnika ( usunięcie resztek starego ). Stwierdził przy okazji że w sprężarce brakuje sprzęgła. Więc umówiłem się na termin późniejszy. Od tego momentu z uwagi na brak czynnika w układzie, przy uruchamianiu zawsze przez kilkanaście sekund pulsowały kontrolki na tablicy Climatronika ( powód brak czynnika ). Po założeniu sprzęgła, pojechałem uzupełnić czynnik, po czym ustało pulsowanie kontrolek. Ustawiłem temperaturę na + 22 stopnie. Wszystko działało jak trzeba. Przez okres zimowy, co pewien czas włączałem tryb Auto, aby sprężarka się przesmarowała i układ popracował trochę. W tym roku po niewielkim ociepleniu, zaniepokoiłem się że chyba coś mi za słabo chłodzi ( podejrzewałem niedobór czynnika ). Udałem się więc do fachowca od klimy, a ten wyjaśnił mi po sprawdzeniu układu, że wszystko jest OK. Otóż Climatronik działa automatycznie, i w zależności od temperatury zewnętrznej powietrza oraz ustawionej wewnątrz, sam sobie reguluje siłę chłodzenia. W przypadku gdy na zewnątrz będzie chłodniej, wówczas będzie ogrzewał powietrze wewnątrz samochodu. I tak też było, gdy temperatura na dworze wzrasta klima daje coraz zimniejsze powietrze.
Ostatnio zmieniony sob kwie 07, 2012 12:18 przez AS16SR, łącznie zmieniany 1 raz.
dzisiaj sprawdzałem i na osłonie pod silnikiem jest zapaprane takim zielonym olejem czy coś w tym stylu, czyli jednak wyciek jakiś jest?zikr6 pisze:Zobacz czy nie widać gdzieś zielonego oleju.
tak - znajdź miejsce ska wyciekło - np połączenienie na kompresorzezwirus pisze:i na osłonie pod silnikiem jest zapaprane takim zielonym olejem czy coś w tym stylu, czyli jednak wyciek jakiś jest?
Masz pytanie pisz ale nie rób ping-ponga - treściwie pytaj o całość co chcesz się dowiedzieć
Co do ilości czynnika mam diesla i na pasie przednim wyraźną naklejkę sugerującą napełnianie 750gramami czynnika.
to może nabijają więcej w razie drobnych ubytków,
w następnym tyg muszę oddać auto do jakiegoś machera żeby to sprawdził bo jazda bez klimy jest uciążliwa
w następnym tyg muszę oddać auto do jakiegoś machera żeby to sprawdził bo jazda bez klimy jest uciążliwa
już wiem że wina stoi po stornie sprężarki i trzeba kupić nową, jaki polecacie nową czy używaną?