Witam wszystkich,
dziś dokręcając głowicę strzeliłem gafę i nie wiem jak z tego wybrnąć. Otóż składając silnik dokręciłem głowicę w pierwszym etapie na 90nm. Sam dziwię się dlaczego tak ustawiłem klucz, ponieważ robiłem to już kilkukrotnie w Golfie. Głowica jest po regeneracji, była planowana, uszczelniana (nie była pęknięta).
Prośba o radę, co w tej sytuacji zrobić? Czy dokręcić jeszcze jakimś większym momentem - jakim? Może zluzować śruby i pojechać od nowa wg prawidłowych wartości?
Dokręcenie głowicy 1.6 ABU - problem
Moderatorzy: Michał_1977, italiano_83, G0 Karcio, Haki, Qto, marcin7x5, VIP
- Grzechotnik
- Grupa Świętokrzyska
powinno byc 40,60Nm i 2 razy po 90 stopni jabym dokrecil jescze o tych twoich 90Nm. 90 stopni i jakies 80 stopni
- Michał_1977
- _
- Auto: Golf mk2 (ARL)
Golf mk5 (BKD)
Audi A3 8L (ASZ)
Audi A3 8P (BMM) - Silnik: Zły!
- Kontakt:
Generalnie uszczelka powinna być zmieniona,ale możesz poluzować śruby,tylko tak,żeby nie były całkiem luźne!
Chodzi o to,żeby uszczelka nie zmieniła położenia względem bloku i głowicy.Wtedy dokręć jak należy
Trudno mi tu jednak zagwarantować,że będzie cacy
Chodzi o to,żeby uszczelka nie zmieniła położenia względem bloku i głowicy.Wtedy dokręć jak należy
Trudno mi tu jednak zagwarantować,że będzie cacy
Muszę spróbować bez zmiany uszczelki, jeśli nie wytrzyma długo to trudno, wtedy wymienię na nową.
Zluzowanie śrub do 60Nm i dokręcenie 2x90stopni. Szpilki są nowe. Przy tym momencie chyba raczej nie odkształciły się jeszcze plastycznie, więc nie powinny strzelić.
Zluzowanie śrub do 60Nm i dokręcenie 2x90stopni. Szpilki są nowe. Przy tym momencie chyba raczej nie odkształciły się jeszcze plastycznie, więc nie powinny strzelić.