Problem podczas odpalania Golfa II Td pomocy
Moderatorzy: Michał_1977, italiano_83, G0 Karcio, Haki, Qto, marcin7x5, VIP
Witam kolegów z forum!
Mam poważny problem i piszę bo jestem w desperacji i nie wiem już co robić.
Jakiś czas temu na wiosnę wymieniłem kompletne sprzęgło wraz z kołem zamachowym.
Mam silnik SB ze skrzynią 4S było tam sprzęgło 200 mm i takie też założyłem.
Problem zaczął się 3 dni po wymianie. Podczas odpalania tak jakby co obrót koła było słychać stalowe puknięcie i strasznie rzęziło podczas kręcenia rozrusznikiem, jeździłem tak ponad 2 miesiące, aż w końcu rozrusznik przestał kręcić silnikiem i było słychać tylko strzelanie bendiksa o koło zamachowe. Mechanik poradził wymienić bendiks. Po tym zabiegu rozrusznik dalej głośno kręcił ale nic nie pukało. Niestety po 3 tyg. znowu zaczęło pukać i po jakimś czasie strzelać. Tym razem wymieniłem rozrusznik. Kupiłem używkę z nowym bendiksem BOSCHa. Po tyg. wykruszyły się zęby na kole zamachowym i jedynym sposobem żeby odpalić samochód było pchnąć go powoli na biegu parę metrów z załączonym zapłonem aby koło się przekręciło i złapało za sprawne zęby.
Postanowiłem wymienić koło zamachowe i bendiks. Podczas wymiany zauważyłem, że koło które było zamontowane miało 125 zębów a te które teraz kupiłem miało 124 zęby, oba koła od golfa II 200 mm średnicy. Stare koło miało po całości obwodu powybijane zęby. Podobno koło od benzyny pasuje do diesela i odwrotnie, ale po tym co zobaczyłem zwątpiłem i myślałem, że w tym właśnie tkwił problem. Złożyłem skrzynie z myślą, że problem został rozwiązany ale dalej głośno kręcił. Po wymianie podczas już trzeciego z rzędu odpalenia usłyszałem puknięcie i ogarnął mnie szok ;/ znowu to samo! ...bendiks wymieniany 2 razy, rozrusznik wymieniony, koło zamachowe wymienione. To w czym tkwi ten problem? ;/
Mam poważny problem i piszę bo jestem w desperacji i nie wiem już co robić.
Jakiś czas temu na wiosnę wymieniłem kompletne sprzęgło wraz z kołem zamachowym.
Mam silnik SB ze skrzynią 4S było tam sprzęgło 200 mm i takie też założyłem.
Problem zaczął się 3 dni po wymianie. Podczas odpalania tak jakby co obrót koła było słychać stalowe puknięcie i strasznie rzęziło podczas kręcenia rozrusznikiem, jeździłem tak ponad 2 miesiące, aż w końcu rozrusznik przestał kręcić silnikiem i było słychać tylko strzelanie bendiksa o koło zamachowe. Mechanik poradził wymienić bendiks. Po tym zabiegu rozrusznik dalej głośno kręcił ale nic nie pukało. Niestety po 3 tyg. znowu zaczęło pukać i po jakimś czasie strzelać. Tym razem wymieniłem rozrusznik. Kupiłem używkę z nowym bendiksem BOSCHa. Po tyg. wykruszyły się zęby na kole zamachowym i jedynym sposobem żeby odpalić samochód było pchnąć go powoli na biegu parę metrów z załączonym zapłonem aby koło się przekręciło i złapało za sprawne zęby.
Postanowiłem wymienić koło zamachowe i bendiks. Podczas wymiany zauważyłem, że koło które było zamontowane miało 125 zębów a te które teraz kupiłem miało 124 zęby, oba koła od golfa II 200 mm średnicy. Stare koło miało po całości obwodu powybijane zęby. Podobno koło od benzyny pasuje do diesela i odwrotnie, ale po tym co zobaczyłem zwątpiłem i myślałem, że w tym właśnie tkwił problem. Złożyłem skrzynie z myślą, że problem został rozwiązany ale dalej głośno kręcił. Po wymianie podczas już trzeciego z rzędu odpalenia usłyszałem puknięcie i ogarnął mnie szok ;/ znowu to samo! ...bendiks wymieniany 2 razy, rozrusznik wymieniony, koło zamachowe wymienione. To w czym tkwi ten problem? ;/
-
- Użytkownik
- Kontakt:
http://forum.vwgolf.pl/viewtopic.php?t=8153" onclick="window.open(this.href);return false;
tulejke wymieniłem przy pierwszej wymianie bendiksa, ale nie moczylem jej w oleju. Może to mieć znacznie ? po wymianie tulejki z bendiksem problem powrócił po 3 tyg. ona kosztuje grosze więc mogę ja jutro kupić i zamoczyć na kilkanaście godzin w oleju i zamontować ją we wtorek po pracy. Do tego czasu nie będę odpalał samochodu
zauważyłem ze te tulejki mają 3 wymiary średnicy wewnetrznej: 10.08mm, 11mm i 12.15mm . Ta która ja miałem wydawała się pasować tak mi się wydaje. Jak najlepiej dobrać tą tulejke ?
-
- Użytkownik
- Kontakt:
dobrą opcją są rozruszniki z tdi które nie potrzebują żadnych tulejek w kadłubie, tylko one pasują tylko pod niektóre skrzynie
acha czyli np od silnika 1Z z Golfa 3 ? dzisiaj kupię tulejke a jutro ja zamontuje i zobaczymy co będzie
-
- Użytkownik
- Kontakt:
tak, tylko nie pod każdą skrzynie te rozruszniki podchodzą
tulejka wymieniona ale niewiele to dało ;/ może mieć z tym coś wspólnego aku które latem pada po tyg nie używania samochodu? prądu nic nie bierze i podczas kręcenia napięcie spada do ok 10 vol. wczoraj był ladowany, cztery razy odpalil auto i padł... ładowanie jest
Edit:
to jednak chyba nie aku. rano sprawdziłem napięcie, 12.5 v przekrecilem kluczyk i odpalil. muszę dzisiaj sprawdzić masę ale czy zanikajaca masa może być przyczyną takiego kręcenia ? dźwięk przypomina tak jakby bendiks kręcąc się z dużą prędkością chował się i wychodził uderzając w żeby koła.
Edit:
to jednak chyba nie aku. rano sprawdziłem napięcie, 12.5 v przekrecilem kluczyk i odpalil. muszę dzisiaj sprawdzić masę ale czy zanikajaca masa może być przyczyną takiego kręcenia ? dźwięk przypomina tak jakby bendiks kręcąc się z dużą prędkością chował się i wychodził uderzając w żeby koła.
masa sprawdzona i jest dobra. aku podmienilem i to samo. czemu wczoraj padł to nie wiem, byłem poza domem i odpalilem go na pych żeby jakoś wrócić do domu. rano zakrecił i odpalił a go nie ładowalem. już tracę nerwy bo dopiero co wymieniłem koło zamachowe i bendiks. Miało pomóc a jest dalej to samo i za miesiąc znowu wszystko padnie ;/ pomocy
może mieć winę koło zamachowe które ma 200 mm średnicy? w silniku SB fabrycznie było koło ze średnica 210 mm. Czy między tymi kołami jest różnica w średnicy na której sa żeby koła ? czy zeby koła które ma 200 mm będą dalej od bendiksu niż zęby koła które ma 210 mm średnicy ?
jest ktoś kto umie mi pomóc ?
Nie piszemy post pod postem
moderator
może mieć winę koło zamachowe które ma 200 mm średnicy? w silniku SB fabrycznie było koło ze średnica 210 mm. Czy między tymi kołami jest różnica w średnicy na której sa żeby koła ? czy zeby koła które ma 200 mm będą dalej od bendiksu niż zęby koła które ma 210 mm średnicy ?
jest ktoś kto umie mi pomóc ?
Nie piszemy post pod postem
moderator
Z czego w ogóle jest te koło zamachowe?
Nowe koło zamachowe zazębia się poprawnie z posiadanym rozrusznikiem (zębatka bendix-a)?
Nowe koło zamachowe zazębia się poprawnie z posiadanym rozrusznikiem (zębatka bendix-a)?
z silnika 1.6 ale nie wiem czy B czy TD ma 124 zęby stare koło było podobno od TD i miało 125 zębów. jak teraz wymieniłem to na stole bendiks pasował do koła ale po zamontowaniu dalej efekt jest jaki był. stare koło było przytarte na zębach o jakiś milimetr, bendiks o jakieś 0.1 milimetra i nie kręciło silnikiem dopiero jak pchnąłem samochód na biegu o metr to łapało i kręciło silnikiem i palił. wieczorem mogę wrzucić zdjęcie bendiksu
wymieniłem rozrusznik na ten od golfa 3 i nic to nie dało więc pojechałem do warsztatu zajmującego się naprawa rozruszników i powiedziano mi tam że to najprawdopodobniej kwestia dobrania odpowiedniego bendiksa więc zostawiłem samochód na warsztacie i w poniedziałek mają zadzwonić co i jak. ciekawe ile mnie za to skroja. Po weekendzie napisze o ile jestem biedniejszy
ile zębów ma bendix nowy a stary? tuleja musi ci bardzo równo wejść w skrzynie
No i po problemie Fachowiec stwierdził zdejmując tylko rozrusznik, że koło zamachowe najprawdopodobniej jest od passata (chyba b2, tak myślę) i tu był problem. Zmontował podobno z dwóch bendiksów jeden który miał 10 zębów, stary miał 9. Nie widziałem na oczy jak to robił,ale powiedział że takiego bendiksa w sklepie nigdzie nie dostanę. Efekt taki, że teraz prawie wg nic nie słychać jak kręci rozrusznik ale podobno mogłoby być jeszcze lepiej tylko, że zęby na kole zamachowym nie są już w idealnym stanie przez poprzedni bendiks, ale dla mnie i tak jest mega lepiej. No i od razu lepiej kręci tak szybciej, że można powiedzieć "od dotknięcia kluczykiem" golfik pali. Nawet jak jest lekko ciepły bez grzania świec... kiedyś miał z tym problem. Przy okazji zrobili mi kabel od wzbudzania bo był luźny i przykręcili brakujące śruby w obudowie intercoolera. Za to wszystko zapłaciłem 150 zł więc jestem zadowolony i mogę polecić fachowców na przyszłość gdyby ktoś miał problemy. --> Bendiks-Waszak ul. Toruńska 108 Bydgoszcz