Byłem dziś u mechanika i przy okazji poprosiłem o sprawdzenie ciśnienia oleju, bo stukają mi chyba szklanki. Po prostu chciałem być pewny, że pompa daje dobre ciśnienie, by czytałem, że przy małym mogą też stukać.
Co się okazało. Na wolnych obrotach wskaźnik pokazał 4.2 bara. Silnik miał coś około 30-40 stopni.
Czy to aby nie za dużo?
Bardzo duże ciśnienie oleju
Moderatorzy: Michał_1977, italiano_83, G0 Karcio, Haki, Qto, marcin7x5, VIP
-
- Mały gagatek
-
- Mały gagatek
A ile może być maksymalnie na wolnych obrotach i rozgrzanym silniku? No i ile maksymalnie na wyższych obrotach?
- Edition's
- Mały gagatek
- Kontakt:
powinno byc :
na biegu jałowym 1,6-2 bar
przy 2500obr/min 5-6 bar
przy temperaturze oleju 80 stopni
czyli silnik musi byc nagrzany do 90 stopni, jesli nie masz temp oleju.
na biegu jałowym 1,6-2 bar
przy 2500obr/min 5-6 bar
przy temperaturze oleju 80 stopni
czyli silnik musi byc nagrzany do 90 stopni, jesli nie masz temp oleju.
-
- Mały gagatek
Jeśli będzie więcej, to zawór w pompie nie puszcza i trzeba ją wymienić lub zatkane kanały olejowe?
Domyślam się, że za duże ciśnienie może rozszczelnić silnik, poza tym jakieś inne skutki uboczne?
Do tej pory nie mam nigdzie nawet kropli oleju, ani żaden element się nie "poci".
No i stuka mi szklanka, no ale to chyba była by wina małego ciśnienia. Tak do 70 stopni nic nie słychać. Powyżej tych 70 zaczyna stukać.
Domyślam się, że za duże ciśnienie może rozszczelnić silnik, poza tym jakieś inne skutki uboczne?
Do tej pory nie mam nigdzie nawet kropli oleju, ani żaden element się nie "poci".
No i stuka mi szklanka, no ale to chyba była by wina małego ciśnienia. Tak do 70 stopni nic nie słychać. Powyżej tych 70 zaczyna stukać.