szymin89 pisze:Pokaz lepiej zdjęcia łapy łożyska i podpory pod tą łapą. Może tam cos jest nie tak. Normalnie to podpora powinna być pokryta jakimś tworzywem. Ewentualnie wysprzęglik powinien być z golfa czy passata.
A od jakiego silnika Golfa bądź Passata?
Ktoś na olx mi mówił że wysprzeglik musi być od jednomasa a nie dwumasy i odwrotnie. Tylko inni forumowicze nie zmieniali po wymianie i było ok więc problem może nie tu leży...
Jestem właśnie po nieudanej próbie wymiany sprzęgła na jednomas. Pewnie zaraz ktoś napisze, że piszę bzdury, ale jednomas o numerze 037 105 273C i sprzęgło 3000 332 001 nie pasuje do Leona 1P 1.9 tdi BXE ze skrzynią JCR. Po zamontowaniu u mnie tego zestawu okazało się że nie można do końca wysprzęglić i wbić biegu. Początkowo nie wierzyłem w to, przecież już sporo osób jeździ na takim zestawie. Po wnikliwej analizie mechanika okazało się, że zestaw z jednomasem jest o 1cm niższy niż zestaw z dwumasem, powoduje to że dźwignia wyciskowa jest aż o 4 cm głębiej w skrzyni, przez co jak to było w moim przypadku wysprzęglik okazał się zbyt krótki. Wszystko było by ok gdyby wysprzęglik był o 1cm dłuższy (z tego co patrzyłem w etce są różnice w długości wysprzęglików), wsumie już miał być przedłużany wysprzęglik, albo wstawiony dłuższy, jednak nie rozwiązało by to problemu do końca. W momencie wysprzęglania łożysko oporowe, które jest prowadzone po tulei, wychodzi aż o centymetr za daleko i mogło by to powodować nieprawidłową pracę sprzęgła np. podczas ruszania. Do mojego Leona wg etki podchodzi jednomas o numerze 038 105 269D, który wg. etki jest o 5mm wyższy, oraz inna tarcz i docisk sprzęgła. Ostatecznie temat jednomasu odpuściłem, założyłem nowy dwumas, jeszcze tylko zostało zjechanie z momentem do bezpiecznych 320Nm.
A czy tu nie leży problem? Co mogę zrobić skoro byłbym raczej pierwszym na świecie użytkowaniem z takim problemem?
Kupić z kolo zamachowe z numerem D? I porównać? :/