Buczenie spod maski gdy skręcam kierownicą
Moderatorzy: Michał_1977, italiano_83, G0 Karcio, Haki, Qto, marcin7x5, VIP
- Poope
- Ma gadane
- Auto: Golf IV 'HighLine' 2.0 l [LPG]
- Silnik: AQY
Cześć,
Przepraszam, ale nie mam pojęcia co to jest dokładnie, od niedawna gdy skręcam słyszę buczenie spod maski ale to nie ślizgający się gwizd paska, ale - jak już powiedziałem - raczej takie buczenie. Najlepiej to słychać na zapalonym silniku i na postoju, gdy kręcę kierownicą w lewo lub prawo.
Jeśli nie pasek, to pompa wspomagania kierownicy? I tego nie rozumiem, gdyby miała to być pompa, to dlaczego wydaje dźwięki podczas skręcania?
Pozdrawiam
Przepraszam, ale nie mam pojęcia co to jest dokładnie, od niedawna gdy skręcam słyszę buczenie spod maski ale to nie ślizgający się gwizd paska, ale - jak już powiedziałem - raczej takie buczenie. Najlepiej to słychać na zapalonym silniku i na postoju, gdy kręcę kierownicą w lewo lub prawo.
Jeśli nie pasek, to pompa wspomagania kierownicy? I tego nie rozumiem, gdyby miała to być pompa, to dlaczego wydaje dźwięki podczas skręcania?
Pozdrawiam
Ostatnio zmieniony czw paź 12, 2017 09:10 przez Poope, łącznie zmieniany 2 razy.
Pozdro, Poope
- vwer2
- Sprzedawca
- Kontakt:
Świst spod maski gdy skręcam kierownicą
Sprawdź ilość oleju w układzie wspomagania kierownicy .
TECH-AUTO MECHANIKA POJAZDOWA ELEKTRONIKA . WULKANIZACJA Komputerowe wyważanie kół. VAG WROCŁAW
tel. 694 379 076
Części z demontażu Golf 4 Octavia Polo 9 N
tel. 694 379 076
- Poope
- Ma gadane
Dzięki za radę, sprawdzę.
ps: dodam tylko, że to raczej takie buczenie, a nie świst.
ps: dodam tylko, że to raczej takie buczenie, a nie świst.
Pozdro, Poope
A niby kiedy ma najciężej? Musi przepchać olej to buczy. Skręć kołami na Maksa i jak zacznie zgrzytać to szykuj się na jej wymianę.Poope pisze:to dlaczego wydaje dźwięki podczas skręcania?
- Poope
- Ma gadane
Dzięki, to logiczne, że przy skręcaniu kierownicy przepycha - ale czy to w VW Golf IV jest normalne?
We wszystkich tak jest, że buczy?
We wszystkich tak jest, że buczy?
Pozdro, Poope
Standardowo jeżeli nie ma płynu w zbiorniczku wyrównawczym to wydobywają się dziwne dźwięki spod maski. A tak dokładniej z pompy wspomagania. Do grupy VW zalecany najczęściej jest zielony olej mineralny tego typu http://www.iparts.pl/czesc/mineralny-zi ... 57859.html" onclick="window.open(this.href);return false; , ale warto przed dolaniem sprawdzić co napisane jest na nakrętce od zbiorniczka. Radzę czym prędzej uzupełnić płyn zanim coś się z pompą nie zacznie dziać i poszukać miejsca, które może być przyczyną jego ubytku.
Po części do VW Golfa zapraszamy na http://www.iparts.pl/" onclick="window.open(this.href);return false;
- Poope
- Ma gadane
Dodam na początek, że nie wiedziałem gdzie jest pojemnik z płynem do ukł. wspomagania kierownicy, zobaczyłem w internecie (nowo kupiony samochód). Sprawdziłem, rzeczywiście było poniżej minimum, nie widziałem nawet poziomu. Ale wystarczyło wlać niewiele do max (ok. 50 ml), a jak pokazał się poziom to był spieniony. Pewnie te drobne pęcherzyki powietrza w płynie powodowały na turbinie buczenie.
Wlałem zielony Febi bo i tak taki mi został po poprzednim samochodzie. Ten w pojemniczku był słomkowo-żółty, mam nadzieję, że nie będą się gryzły .
A może ?
ps: przestało oczywiście buczeć na początku o 90% mniej, potem w ogóle, cisza. Dzięki vwer i iparts
Wlałem zielony Febi bo i tak taki mi został po poprzednim samochodzie. Ten w pojemniczku był słomkowo-żółty, mam nadzieję, że nie będą się gryzły .
A może ?
ps: przestało oczywiście buczeć na początku o 90% mniej, potem w ogóle, cisza. Dzięki vwer i iparts
Pozdro, Poope
- vwer2
- Sprzedawca
- Kontakt:
Re: Świst spod maski gdy skręcam kierownicą
vwer2 pisze:Sprawdź ilość oleju w układzie wspomagania kierownicy .
Jak to mówimy na warsztacie - 3,50
TECH-AUTO MECHANIKA POJAZDOWA ELEKTRONIKA . WULKANIZACJA Komputerowe wyważanie kół. VAG WROCŁAW
tel. 694 379 076
tel. 694 379 076