[inny] Transporter T4 ustawienie zapłonu
Moderatorzy: Michał_1977, italiano_83, G0 Karcio, Haki, Qto, marcin7x5, VIP
-
- Nowicjusz
[inny] Transporter T4 ustawienie zapłonu
Witam jak w temacie mam transportera t4 z 91 roku silnik 1.8 RP i mam problem z ustawieniem zapłonu przeczytalem już masę postów właśnie z tej strony i wraz nie idze tego ustawić na kole od rozrządu jest oznaczenie O wcięcie i T na obudowie jest OT i strzalka w dół i na skrzyni co jest otwór zrobiony na kole jest jedna kreska wcięcie gróbe i zara jest kreseczka cieniutka podpowiecie panowie jak to zgrać jak zgrywam tak i zdejmę kopułka to palec mam ustawiony na wcienciu na aparacie zapłonowym i efekt taki ze pali na 2 cylindry i szatkuje bo patrząc 1342 kolejność to 1 jest od strony rozrządu dziękuję za porady i podpowiedzie
[inny] Re: Transporter T4 ustawienie zapłonu
Zgraj wszystkie cychy walek i na skrzyni 1 tlok musi byc wtedy na gorze ten od rozrzadu i palec musi byc na 1
-
- Nowicjusz
Rozumiem Cie doskonale 1 cylinder od rozrządu i tłok w gmp i wyjąć aparat zapłonowy by było naciencie w nim i palec skierowany w stronę 1 cylindra dobrze rozumiem jak piszesz.?
-
- Nowicjusz
na tym zdjęciu jest skierowany na 2 cylinder jak dobrze rozumiem a kreskę która narysowałem to jest na 1 cylinder co jest od rozrządu i tak jak idzie czarna kreska trzeba ustawić aparat zapłonowy razem z palcem i wcięciem ? bo wąłsnie tylko z tym mam problem w jakim położeniu ustawic palec
Skoro masz na znakach ustawione wszystko tak że tłok w pierwszym cylindrze -liczac od strony napędu rozrządu- jest w gmp to palec w aparacie zapłonowym musi wskazywać na gniazdo w kopułce gdzie jest wpięty przewód zapłonowy idący do świecy na tym pierwszym cylindrze. Aparatu zapłonowego raczej nie da się zamontować źle...
-
- Nowicjusz
zgadza sie tylko na skrzyni mam 2 wciencia jedno kreska cieniutka a druga gruba na która ustawic ?
Wykręć pierwsza świece wsadź długi śrubokręt ustaw tłok w górze i wtedy znak ma się zgadzać.
-
- Nowicjusz
dobrze tak zrobiłem gmp 1 od rozrzadu na górze ustawiłem jak jest OT i kreska to zrywa sie z obódowa i na skrzyni tez jest kreska tylko teraz sciagnołem całkiem maskownice od rozrzadu i co jest niżej koło tez ma oznaczenia zdjęcie poniżej
tylko to oznaczenie mam na swoim kole po drugiej stronie i dodam ze nie wiem jak je oznaczyć bo nie mam wcięcia na kole co idzie pasek klinowy by zgrac te znaki jak na zdjęciu
tylko to oznaczenie mam na swoim kole po drugiej stronie i dodam ze nie wiem jak je oznaczyć bo nie mam wcięcia na kole co idzie pasek klinowy by zgrac te znaki jak na zdjęciu
Może ustawiłeś 1 w gmp sle w suwie wydechu a nie sprężania. Zobacz czy masz na kole pasowym nacięcie ale jakby o 180* obrócone...
-
- Nowicjusz
Mam tylko znaczek ot na górnym kole i na środkowym też takie samo ot a na samy dole nie ma żadnego znaku
-
- Nowicjusz
Na znaki ustawiony 1 tłok w gmp kreska na skrzyni gruba ustawiony palec na kreskę na aparacie kable podłączone 1.3.4.2 samochód zapala ale strasznie ciężko strasznie czuć bezyne i do tego świece mokre nie mam już więcej pomysłów
Rozumiem że kręciłeś obudową aparatu zapłonowego? Jeżeli tak to trzeba teraz wyregulować kąt wyprzedzenia , zapłonu.... świece zapłonowe będą mokre jeżeli nie spala się dobrze mieszanka lub zbyt dużo jej trafia do cylindra...
-
- Nowicjusz
Tak Marcin wyjolem aparat ale już na tyle sposobów go wkładałem i palec na znak i świeca z pierwszego cylindra ustawiona na aparacie i dalej jak ustawie na znaki w aparacie to kręci ale nie zapala jak przekręcę maksymalnie aparat i wtyczka od aparatu jest na wprost skrzyni biegów to łapie ale tak jak by nie chodził na wszystkie cylindry a jest ustawione na 1 3 4 2
Tam w aparacie masz chyba czujnik halla. Być może on jest niesprawny...zasada jest taka że jak kręcimy obudową aparatu w kierunku przeciwnym do obrotów palca rozdzielacza to przyspieszamy zapłon a zgodnie z obrotami to opóźniamy. Jest gdzieś na yt procedura jak ustawić kąt wyprzedzenia zapłonu z tego co pamiętam...