Rozszczeliony układ wydechowy a mniejsza moc golfa?
Moderatorzy: Michał_1977, italiano_83, G0 Karcio, Haki, Qto, marcin7x5, VIP
-
- Mały gagatek
- Kontakt:
Rozszczeliony układ wydechowy a mniejsza moc golfa? Czy jest to jakoś ze sobą logicznie powiązane? Na dużych obrotach moj gofer mala predkosc osiaga. Mechanik powiedzial ze to moze byc wina wlasnie tego wydechu, co o tym myslicie? golf iv 1.9 sdi
mechanik ma racje /rozszczelniony wydech powoduje kiepską cyrkulacje spalin tworzą się zawirowania i trudniej wypchnąć spaliny na zewnątrz... wiec jeśli masz gdzieś duże nieszczelności spadek mocy w sdi jest prawdopodobny, tak samo jak w wolnossącej benzynie niskiej mocy...
Turbo Klekot TDI/AMF+ 104hp/238nm - Polo 6n2 / sprzedane :(
Turbo Klekot HDI/RHS+ 138hp/320nm - Peugeot 307sw / rodzino-wóz.
Turbo Klekot HDI/RHS+ 138hp/320nm - Peugeot 307sw / rodzino-wóz.
-
- VW Baron
- Kontakt:
lecky dobrze napisał... u mnie jest podobnie, gdy mam nieszczelności w tłumikach to raz, że wolne obroty są nierówne i niższe niż powinny być a dwa to gorzej całość rozbujać. Ale jak już jedziesz to jakoś jedziesz.
A i nawet zapalanie motorowni jakoś trudniejsze wydaje mi się.
A i nawet zapalanie motorowni jakoś trudniejsze wydaje mi się.
-
- Gadatliwa bestia
- Kontakt:
Re: Rozszczeliony układ wydechowy a mniejsza moc golfa?
Mam sdi-ka i ten sam problem występował - przedmuch był w środkowym tłumiku teraz po wymianie duża zmiana na lepsze. Pozostał jeszcze końcowy do wymiany bo kata już dawno wyrzuciłem do śmieci.
pozdro dieselek. Golf zawsze i wszędzie.Golf był,jest i będzie.
- Paweł Marek
- V.I.P.
MelonWater, nieszczególnie w sdi. Wydech napraw ale i tak skończy się na diagnostyce silnika komputerowej, pewnie przepływomierz albo coś, pytaj na dziale diesla
Kto o coś spytał i uzyskał poradę niech czuje się zobowiązany napisać o rezultatach -pomogło, nie pomogło, jakie było właściwe rozwiązanie problemu.
Dokladnie - w dieslu im drozniejszy wydech tym lepiej.
W benzynce odwrotnie - tam wydech jest "strojony" do silnika i nieszczelnosc powoduje problemy.
W benzynce odwrotnie - tam wydech jest "strojony" do silnika i nieszczelnosc powoduje problemy.
Re: Rozszczeliony układ wydechowy a mniejsza moc golfa?
Mała poprawka:piotreq pisze:Dokladnie - w dieslu im drozniejszy wydech tym lepiej.
w dieslu z turbina (jak również w benzynie z turbiną) im drozniejszy wydech tym lepiej.
w SDI nie ma turbiny więc nieszczelnosc wydechu moze powodować zmniejszenie mocy.