Od wczoraj zaświciła mi się kontrolka hamulców i komp krzyczy sprawdź klocki hamulcowe. chciałbym się dowiedzieć jak długo można przejechać przy takim stanie? Klocki mają jak patrzyłem 'na oko' okło 3mm. Dzięki.
czy warto wymieniać od razu tarcze czy tylko klocki?
Komputer nakazuje wymianę klocków hamulcowych ile km zostało
Moderatorzy: Michał_1977, italiano_83, G0 Karcio, Haki, Qto, marcin7x5, VIP
Kto o coś spytał i uzyskał poradę niech czuje się zobowiązany napisać o rezultatach -pomogło, nie pomogło, jakie było właściwe rozwiązanie problemu.
-
- Gadatliwa bestia
- Kontakt:
kolego 3 mm to już chyba im wystarczy, czasem jak są bardzo cienkie cała okładzina potrafi się wykruszyc i zjechac do blachy dosc szybko. Tu chodzi o twoje bezpieczenstwo więc te 300 km więcej czy mniej nie robi tu różnicy. I naprwadę niewarto oszczędzac na klockach bo te tanioski albo popiszczą albo szybko się zużyją . Osobiście mam w golfie ferodo premier i są ok , w audi mam JURID , bardzo dobre są ATE i TRW. Co do tarcz jak zedjmiesz koło powinno byc tam napisane minimalna grubosc tarczy, dla wentylowanej i zwykłej są inne. jesli gołym okiem widac na tarczy jaakies głębsze rowki lub wżery to śmiało możesz wymienic, toczenia nie polecam, w koncu tarcz się nie wymienia co 50 tys km . gdybys mierzył tarczę suwmiarką wez pod uwagę i odejmij trochę bo napewno na skraju tarczy zrobił się rant. Tarcze też najlepiej z tych firm wyżej. Brembo mam w golfie ale zakładałem kilka lat wstecz i są super ale teraz marka się popsuła, sąsiad po roku w mondeo zmienił na oryginały bo strasznie biły
- trzeci5
- Forum Master
Re: Komputer nakazuje wymianę klocków hamulcowych ile km zos
Moim zdaniem jak zapaliła się kontrolka od klocków to najwyższy czas je wymienić ,mi jak się zaswieciła kontrolka i zmieżyłem grubość okładziny na klocku w którym jest czujnik było prawie 6mm okładziny mimo to je wymieniłem pozdrawiam.
A czy przy wymianie tarcz z tyłu na nowe wymieniać od razu też klocki?
Jedna tarcza ma jakieś wżery, widać że nie hamuje, poza tym jest coś skrzywiona
-
- Gadatliwa bestia
- Kontakt:
skoro masz tarcze do wymiany to i nowe klocki zakładaj, przy wymianie sprawdź ten zacisk czy dobrze pracuje, bo może faktycznie licho hamuje bo jest zapieczony tłoczek . na hamulcach nie oszczedzamywojt255 pisze:A czy przy wymianie tarcz z tyłu na nowe wymieniać od razu też klocki?
Po wymianie klocków. Te od wewnątrz jak paseczki cieniutki, natomiast te zewnętrzne jeszcze w porządku. Poza tym klocki od kierowcy mają czujnik i kabel przy klocku się zwyczajnie przetarł dlatego krzyczał komp. jednak gdy zobaczyłem te klocki wewnętrzne i ich grubość ucieszyłem się że znajomy miał czas i wymienił mi klocki na nowe.
Kto o coś spytał i uzyskał poradę niech czuje się zobowiązany napisać o rezultatach -pomogło, nie pomogło, jakie było właściwe rozwiązanie problemu.