nowe spężyny do nowych amortyzatorów?
Moderatorzy: Michał_1977, italiano_83, G0 Karcio, Haki, Qto, marcin7x5, VIP
-
- Gadatliwa bestia
- Auto: VW Golf VII 1.4 TSI
- Silnik: CXSA
Witam. Zakupiłem nowy komplet amortyzatorów bilstein do mojego mkIII 1.4 ABD. Moje pytanie brzmi czy powinienem przy ich wymianie wymienic także sprężyny na nowe??? Na co jeszcze zwrócić uwagę i co przy okazji wymienić???
Niekoniecznie jeśli sprężyny są oki to zostawiasz , wymieniasz odboje , osłony amorków . Trzeba przyjżeć się poduchom i łożyskom , jeśli zużyte wymianka za jednym zamachem razem z amorkami
Ja polecam wymienić od razu elementy gumowe na nowe. Nie zapomnij o ustawieniu geometrii po wymianie amorków.
„Nie umiera ten, kto trwa w sercach i pamięci naszej”
-
- Wamia Mazury
- Auto: Golf V
- Silnik: BKC
- Kontakt:
Re: nowe spężyny do nowych amortyzatorów?
np. po tym że auto stoi za niskoszach11 pisze:A po czym niby poznać ze sprężyny padają ? Bo to ze zawieszenie jest miękkie czy buja zależy przecież od amorów.
Auto może też stać za nisko od poduszek amorków.
Ja radze ci wymienić je także ( górne poduszki pod amorkami ). W innym aucie wymieniłem same amorki, bo poduchy były sprawne. Pochodziło auto z 500KM i padły poduszki, bo nowe amorki są twardsze, bo nowe.
W taki sposób zaoszczędziłem jak chole....
Sprężyn się nie wymienia niby puki są całe.
Jednakże nie jest to zasadą. W innym aucie co mam są sprężyny oryginały co fabryka założyła i tylko amorki się wymienia i auto jeździ i prowadzi się normalnie ( jak na francuskie auto ).
Ja radze ci wymienić je także ( górne poduszki pod amorkami ). W innym aucie wymieniłem same amorki, bo poduchy były sprawne. Pochodziło auto z 500KM i padły poduszki, bo nowe amorki są twardsze, bo nowe.
W taki sposób zaoszczędziłem jak chole....
Sprężyn się nie wymienia niby puki są całe.
Jednakże nie jest to zasadą. W innym aucie co mam są sprężyny oryginały co fabryka założyła i tylko amorki się wymienia i auto jeździ i prowadzi się normalnie ( jak na francuskie auto ).
Moja dorożka - http://forum.vwgolf.pl/viewtopic.php?t=325090
Alpine Fantomface CDA-7897->Audio Art 200MS->DLS UR36S (UR2,5 i UR1)->woofer Focal K2P, Rodek R4100A2->STX 8" 23L@35Hz
Alpine Fantomface CDA-7897->Audio Art 200MS->DLS UR36S (UR2,5 i UR1)->woofer Focal K2P, Rodek R4100A2->STX 8" 23L@35Hz
to czy jest miękkie zależy właśnie od sprężyn a bujanie od amorów, jeśli auto stoi prosto przód i tył na tej samej wysokości nad oponą to możesz zostawić sprężyny
Pozdrawiam T.O.B.I.
[url=http://www.fotosik.pl][img]http://images34.fotosik.pl/84/0c1e57131f62f7d5.jpg[/img][/url]
[url=http://www.fotosik.pl][img]http://images34.fotosik.pl/84/0c1e57131f62f7d5.jpg[/img][/url]
-
- Wamia Mazury
- Auto: Golf V
- Silnik: BKC
- Kontakt:
podczas jazdy tak, ale na postoju nie,szach11 pisze:Amortyzatory odpowiadają za wstępne tłumienie ugięcia sprężyn oraz rozprężenia.
i o to właśnie chodzi, po tym możesz poznać czy spręzyny nie są sklepaneT.O.B.I. pisze:eśli auto stoi prosto przód i tył na tej samej wysokości nad oponą to możesz zostawić sprężyny
szach11, to Twoim zdaniem nie ma różnicy wczy masz sprężyny twarde czy miękie bo wszystko zależy od amortyzatora, tak?
- ciachotdi
- diesel m@ster
- Auto: Seat mii
A po czym poznać że poduszki amorków do wymiany??? Jakie są objawy??? bo zastanawiam się czy u mnie wymieniać
- damian_piaski
- Gadatliwa bestia
- Kontakt:
Re: nowe spężyny do nowych amortyzatorów?
Np na przednim mcphersonie dochodzi do zerwania łożyska i wtedy czuć mocne uderzenia na dziurach. Jak wymieniasz amorki to nie musisz tej poduszko-łożyska wymieniać ( no chyba że masz ją uszkodzoną). Jeśli chodzi o tył, no to kiedy wpadasz w dziurę to słychać "klepanie" wtedy należy wymienić gumy na kilichu.ciacho840 pisze:A po czym poznać że poduszki amorków do wymiany??? Jakie są objawy??? bo zastanawiam się czy u mnie wymieniać
Co do pytania czy wymienić sprężyny to moim skromnym zdaniem: jesli nie jeździsz po terenie, nie wozisz wielkich ciężarów i jesli auto jest niedawano sprowadzone np rok lub dwa lata temu to nie trzeba sprężyn wymieniać. No chyba że na dziurach dobija ci do końca amortyzator to sprężyny do wymiany.
Profilaktycznie wymień osłony i odboje tak jak Panowie wyżej napisali.
Wrzuć na luz i spójrz na to z lotu ptaka ;)