Witam,
przedwczoraj jak zwykle wyprowadziłem auto z garażu po czym standardowo udałem się w codzienną 100km wycieczkę, niestety w połowie dystansu coś mnie zaniepokoiło, a był to dziwny dźwięk dochodzący z przedniego koła od strony kierowcy, najpierw był cichy, a z czasem nasilał się i był bardzo głośny, a brzmiał tak jak gdyby ktoś włożył patyk drewniany w szprychy roweru (mam nadzieję, że wiecie co mam na myśli), zaniepokojony zatrzymałem się, skręciłem koła, obejrzałem czy coś się nie wypięło i czy coś w ogóle będę mógł stwierdzić, ale nic niepokojącego nie zauważyłem. Wsiadłem w auto i pojechałem w dalszą drogę, odgłos zamilkł, ale po 2km znów było to samo. Zaobserwowałem dodatkowo taką zależność, że dźwięk ten występuje dopiero gdy przyśpieszam dodając gazu. Gazując na luzie, lub naciskając sprzęgło - czyli nie przyśpieszając dźwięk ustępuje. Podjechałem z tym problemem do mechanika, ale 3km przed dojazdem do niego problem ustąpił, więc nie mogłem zademonstrować owego niepokojącego dźwięku. Wjechałem na kanał, przejrzał wszystko co możliwe i powiedział, że on nic niepokojącego nie widzi i nie ma zielonego pojęcia jaka może być przyczyna. Miałem dzień spokoju z tym problemem i dziś znów mi się przytrafił, po czym standardowo ustąpił.
Bardzo proszę pomóżcie Panowie, bo nie mam pojęcia co to może być, a brzmi to bardzo nieciekawie, aż moi pasażerowie byli zaniepokojeni jadąc ze mną. Jaka może być przyczyna tego problemu? Co sprawdzić? Gdzie dokładnie szukać?
Dzięki za zainteresowanie tematem i wszelkie próby pomocy.
Pozdrawiam.
problem przy kole przednim - b. dziwny. < 1.8 90KM gt 1992 >
Moderatorzy: Michał_1977, italiano_83, G0 Karcio, Haki, Qto, marcin7x5, VIP
-
- Ma gadane
- Kontakt:
- prezesik25
- VWGolf.pl Killer
- Kontakt:
możliwe, że któryś przegub zaczyna siadać.
-
- Ma gadane
- Kontakt:
prezesik25, też tak pomyślałem w pierwszym momencie, ale jak by przegub siadł to chyba dalej bym nie pojechał? jak rozpoznać czy przegub siada? chyba przegub to bardziej bym zauważył przy skręconych kołach, ale nie ma różnicy czy jadę prosto czy skręcam jak się to zacznie. nie mam też wpływu na to kiedy to się zaczyna i kiedy przestaje, no chyba, że nie przyspieszam tylko toczę się z niewciśniętym pedałem gazu i to też mnie dziwi. możliwe, że mechanik by nie zauważył tych nieprawidłowości przeglądając wszystko dokładnie na kanale? co powinien zaobserwować?
KaBe
-
- Ma gadane
- Kontakt:
Re: problem przy kole przednim - b. dziwny. < 1.8 90KM gt 19
i co koledzy nie podpowiecie nic więcej?
KaBe