Witam.
Czy źle założenie sprężyn z tyłu ma wpływ na kąt pochylenie koła. Bo zauważyłem u siebie jakby koło górą było bardziej schowane a dołem wystawało na zewnątrz.
Powiedzcie mi jeszcze czy źle założone sprężyny mogą spowodować że auto z jednej strony jest 1cm wyżej niz z drugiej. Czy istnieje jakaś zasada jak mają być założone, osadzone, sprężyny na górnych i dolnych uchwytach zawieszenia.
tylne sprężyny a kąt pochylenia koła
Moderatorzy: Michał_1977, italiano_83, G0 Karcio, Haki, Qto, marcin7x5, VIP
Spręzyny mają siąść w gniazdach . Jak jest jedna strona nizej to spręzyna pewnie pękła. Wymienia sie tylko kompletami , osiowo. Musisz obadać bo jest jeszcze mozliwość przegnicia talerza i spręzyna moze "wyłazić" z miejsca osadzenia
Re: tylne sprężyny a kąt pochylenia koła
jaro39 pisze:Spręzyny mają siąść w gniazdach . Jak jest jedna strona nizej to spręzyna pewnie pękła. Wymienia sie tylko kompletami , osiowo. Musisz obadać bo jest jeszcze mozliwość przegnicia talerza i spręzyna moze "wyłazić" z miejsca osadzenia
Sprężyny są całe, talerzyki też, tylko czy sprężynę trzeba osadzić w jakiś określony sposób żeby górny zwój był w odpowiednim kierunku skierowany.
Nie wiem jak tył ale z przodu w gnieżdzie jest wytłoczka w którą wchodzi koniec sprężyny , myślę że z tyłu też powinien być taki patent . Inaczej sprężyna może się obracać wokół własnej osi i faktycznie może autko z tej strony być z 1cm wyżej
Re: tylne sprężyny a kąt pochylenia koła
wojtas46 pisze:Nie wiem jak tył ale z przodu w gnieżdzie jest wytłoczka w którą wchodzi koniec sprężyny , myślę że z tyłu też powinien być taki patent . Inaczej sprężyna może się obracać wokół własnej osi i faktycznie może autko z tej strony być z 1cm wyżej
Z tyłu wytłoczenia są tylko w górnych gumach, które i tak schodzą do założenia. A czy dół sprężyny ma być obrócony hakiem do tyłu czy do przodu samochodu czy to obojętne jest.