Wymiana amortyzatora i spr

Tutaj piszemy tylko o problemach związanych z podwoziem i zawieszeniem

Moderatorzy: Michał_1977, italiano_83, G0 Karcio, Haki, Qto, marcin7x5, VIP

lukasz8503
Nowicjusz
Nowicjusz

Post autor: lukasz8503 » czw sie 05, 2010 16:42

Witam. Potrzebuje wymienić amortyzatory i sprężyny w golfie III 1.9 tdi z 11.1995 r. Chce kupić oryginalne zawieszenie dla tego samochodu ale potrzebuje numery tych części. Czy ktos wie jakie to były proszę o pomoc . Jeśli pisze w złym dziale to przepraszam.

Awatar użytkownika
Paweł Marek
V.I.P.
V.I.P.

Post autor: Paweł Marek » czw sie 05, 2010 18:05

lukasz8503, z numerami jest o tyle problem że amortyzatory i spreżyny nie są konkretnie przypisane do silnika, ale również do tego jakie było przeznaczenie auta, na jakie drogi, do jakiego kraju. Było ich w oryginale kilkanaście rodzajów i żebyś miał absolutną zgodność musiałbyś wg tych numerów w ASO kupować. W praktyce: idziesz do sklepu i prosisz o zwykle sprężyny, nie żadne wzmocnione, oraz standardowe amortyzatory dobrej firmy.
Jeśli chcesz koniecznie poznać numery spreżyn jakie masz to musiałbyś odnaleźć na nich oznaczenia barwne (2-4 znaki kolorowe) i wg tego kodu można znaleźć w katalogu.

Kto o coś spytał i uzyskał poradę niech czuje się zobowiązany napisać o rezultatach -pomogło, nie pomogło, jakie było właściwe rozwiązanie problemu.

jaszczur
Mistrz KieroVWnicy
Mistrz KieroVWnicy
Kontakt:

Post autor: jaszczur » czw sie 05, 2010 18:07

lukasz8503, 1H0 513 031 amortyzator,1H6 511 115 K sprężyna to jest tył
co do prawidłowego dobrania przodu potrzebuję vin,a foto porada z wymianki tutaj
http://forum.vwgolf.pl/viewtopic.php?f=14&t=55474" onclick="window.open(this.href);return false;

Awatar użytkownika
brayan1
Nowicjusz
Nowicjusz

Post autor: brayan1 » pn lut 07, 2011 17:34

Witam serdecznie, przyszła pora na wymianę amorków w moim golfie mk3 1.9 TDI AFN variant z 97 roku. Chcę autko delikatnie obniżyć zeby lepiej się prezentowało, było trochę twardsze i lepiej prowadziło się w zakrętach. Jednocześnie chciałbym zachować jego funkcjonalność, często podróżuje autem w 5 osób i bagażem. Nie chciałbym mieć problemu z obcierającymi kołami, a kółka mam 195/50/15. Myślałem o wymianie amortyzatorów i sprężyn, przeszukując forum spotkałem się z różnymi opiniami, co do marki tych podzespołów i cen. Jestem w tym temacie zupełnym laikiem i liczę na pomoc osób które zjadły zęby na zawieszeniach. Czy istnieje jakiś złoty środek między glebą a funkcjonalnością?? Nie chciałbym gwintu myślę raczej o jakimś gotowym zestawie. Na ten cel chciałbym przeznaczyć ok 1500 Pln.

Dziękuje bardzo za odpowiedzi pozdrawiam wszystkich fanów tej wspaniałej marki, i przepraszam jeśli pisze w złym temacie.

ODPOWIEDZ

Wróć do „Podwozie i zawieszenie”