Witam!
Jestem posiadaczem golfa takiego jak w temacie i mam mały problem. Nie jestem znawcą mechaniki więc piszę tu z nadzieją że ktoś mi pomoże.
1. Gdy ruszam i skręcam to słychać straszne piszczenie, nie jest to pasek ale coś innego nie wiem co. I także w tym samym momencie słychać straszne ocieranie się czegoś (przy kręceniu kierownicą). Jakby się gdzieś jakieś gumy ocierały;/
2. Gdy jadę strasznie trzęsie mi się kierownica i samochód schodzi w prawą stronę.
3. Ze zbiorniczka wyrównawczego od płynu chłodniczego ucieka mi płyn, co jakieś 150km i zapala się kontrolka.
3. Czuję jakby trochę stracił na mocy...nie ma tego depnięcia co na początku
Czym może być to wszystko spowodowane?? Jaki koszt naprawy mniej-więcej PROSZĘ O POMOC!!
pozdrawiam Mateusz
WV Golf GT TDI 1.9 POMOCY. Piszczenie, drgania
Moderatorzy: Michał_1977, italiano_83, G0 Karcio, Haki, Qto, marcin7x5, VIP
a coś więcej? wpadłeś w dziurę, auto "po przejściach" ?
co do pkt. 2 może zwrotnica/łożysko, spróbuj przy większej prędkości skręcić w lewo ostrzej (odciążyć prawe przednie koło) jak ustanie to tam szukaj problemu, znam podobny przypadek z passata b3, gdzie zwrotnica walnięta i drgania na kierownicy. Dźwięk towarzyszący bezcenny
co do pkt. 3 to priorytet jaką masz temperaturę podczas obciążenia/jazdy, może gdzieś uciekać (trójnik przy głowicy, pompa wody) a równie dobrze uszczelka pod głowicą...
co do pkt. 4 przeczytaj temat o "notlaufie", bo z opisu wnioskuje że silnik AFN http://forum.vwgolf.pl/viewtopic.php?f=35&t=373372" onclick="window.open(this.href);return false;
co do pkt. 2 może zwrotnica/łożysko, spróbuj przy większej prędkości skręcić w lewo ostrzej (odciążyć prawe przednie koło) jak ustanie to tam szukaj problemu, znam podobny przypadek z passata b3, gdzie zwrotnica walnięta i drgania na kierownicy. Dźwięk towarzyszący bezcenny
co do pkt. 3 to priorytet jaką masz temperaturę podczas obciążenia/jazdy, może gdzieś uciekać (trójnik przy głowicy, pompa wody) a równie dobrze uszczelka pod głowicą...
co do pkt. 4 przeczytaj temat o "notlaufie", bo z opisu wnioskuje że silnik AFN http://forum.vwgolf.pl/viewtopic.php?f=35&t=373372" onclick="window.open(this.href);return false;
Pierwszy VW - Golf III (sprzedany)
Drugi VW - Passat B5
Trzeci VW - Golf IV (sprzedany)
Czwarty VW - Passat B6
Drugi VW - Passat B5
Czwarty VW - Passat B6
1.Autko jest bezwypadkowe (jestem tego pewien ponieważ kupiłem go od przyjaciela mojego ojca a miał go od nowości), no w dziurę na pewno wpadłem to jest niestety nieuniknione na naszych drogach.
2. wczoraj jechałem z większą prędkością i zdarzały się ostre zakręty w lewo i było wszystko w porządku, skręcał normalnie. Ale na prostej drgania kierownicy i lekkie znoszenie w prawo... Ja tak myślałem że może to końcówki drążka lub coś z kołami nie wiem...
3. mam równe 90 stopni. ostatnio wymieniałem termostat i od tamtej pory takie jaja się dzieją, że płyn od chłodnicy ucieka... Na początku to musiałem dolewać co 20km... ale od niedawna tak co 150-200km
4. Turbina mi działa normalnie, wczoraj lekko 150km/h mi poszedł na autostradzie(już nie chciałem więcej przez te drgania kierownicy) tylko dopiero kopa od 4 biegu dostaje bo tak od 1-3 to jakby muł...
2. wczoraj jechałem z większą prędkością i zdarzały się ostre zakręty w lewo i było wszystko w porządku, skręcał normalnie. Ale na prostej drgania kierownicy i lekkie znoszenie w prawo... Ja tak myślałem że może to końcówki drążka lub coś z kołami nie wiem...
3. mam równe 90 stopni. ostatnio wymieniałem termostat i od tamtej pory takie jaja się dzieją, że płyn od chłodnicy ucieka... Na początku to musiałem dolewać co 20km... ale od niedawna tak co 150-200km
4. Turbina mi działa normalnie, wczoraj lekko 150km/h mi poszedł na autostradzie(już nie chciałem więcej przez te drgania kierownicy) tylko dopiero kopa od 4 biegu dostaje bo tak od 1-3 to jakby muł...
Re: WV Golf GT TDI 1.9 POMOCY. Piszczenie, drgania
wiec tak, weź obadaj przednie lewe koło... końcówki wpierw jak mówisz, a gdy tam problemu nie znajdziesz to odęć nakrętke na przegubie (32 klucz) i zobacz jak piasta sie trzyma/lożysko...
co do temperatury to obadaj miejsce wymiany termostatu spróbuj na zimnym odpowietrzyć cały układ... odkręć korek w wyrównawczym i poduś wężami przy chłodnicy na dole, na górze i zobacz czy schodzi płyn... no i słynny trójnik przy głowicy (górny wąż chłodnicy)
no i miło było by podjechać na geometrie (~50 zł) z ustawieniem, a problem zawieszenia rozwiany
co do temperatury to obadaj miejsce wymiany termostatu spróbuj na zimnym odpowietrzyć cały układ... odkręć korek w wyrównawczym i poduś wężami przy chłodnicy na dole, na górze i zobacz czy schodzi płyn... no i słynny trójnik przy głowicy (górny wąż chłodnicy)
no i miło było by podjechać na geometrie (~50 zł) z ustawieniem, a problem zawieszenia rozwiany
Pierwszy VW - Golf III (sprzedany)
Drugi VW - Passat B5
Czwarty VW - Passat B6
Drugi VW - Passat B5
Czwarty VW - Passat B6
1.Problem z drganiem kierownicy i schodzeniem w prawą stronę rozwiązany... Byłem u gościa który ma wulkanizacje i wyszło na to że felgi strasznie krzywe od tych dziur na drogach i mi wymienił dwie. samochód nie schodzi i cały nie drga. A z końcówkami wszystko dobrze i z przegubem także. Kierownica tylko lekko lata ale to może być wina gumek od stabilizatora więc to też zrobię tylko nie mam kanału;/... no nieważne poradzę sobie;)
2.Co do płynu chłodniczego to jeszcze chwilę poczekam... może się sytuacja unormuje.
3.A co do piszczenia i ocierania to nie wiem jeszcze o co chodzi;/
2.Co do płynu chłodniczego to jeszcze chwilę poczekam... może się sytuacja unormuje.
3.A co do piszczenia i ocierania to nie wiem jeszcze o co chodzi;/