Prześwit pomiędzy kołem i nadkolem
Moderatorzy: Michał_1977, italiano_83, G0 Karcio, Haki, Qto, marcin7x5, VIP
Witam
Otóż mam problem. Drażni mnie to, że w Golfie mam mega wielki prześwit [przynajmniej tak mi się wydaje] 8cm. Powiedzcie mi co mam zrobić kupić żeby temu zaradzić. Obecnie mam koła 185/60/14. Boje się że jak go obniżę to będę wszędzie zahaczał. Obecnie wszelkie prześwity przedstawia obrazek. Ile można bezpiecznie zejść w dół?
Dzięki
Otóż mam problem. Drażni mnie to, że w Golfie mam mega wielki prześwit [przynajmniej tak mi się wydaje] 8cm. Powiedzcie mi co mam zrobić kupić żeby temu zaradzić. Obecnie mam koła 185/60/14. Boje się że jak go obniżę to będę wszędzie zahaczał. Obecnie wszelkie prześwity przedstawia obrazek. Ile można bezpiecznie zejść w dół?
Dzięki
kafar111, -40/-40 czyli auto zejdzie 4cm do dołu a żeby wyglądał fajnie to -60/-40przód zejdzie 6cm a tył 4cm według mnie optymalne do normalnej jazdy
Nie dawaj więcej niż -40 przód i tył chyba że lubisz jezdzić tramwajem!
tobi
tobi19761,optymalne to zawsze będzie -40/-40, gdzie będzie można normalnie jeździć nie bojąc się o nic. Ja jeżdżę na -80/-60 i nie mam odczucia jakbym jeździł tramwajem
Obawiam się właśnie ze przy -60 z przodu nie będę w stanie nawet progu zwalniającego pokonać, dlatego pytam Was jak to w praktyce wygląda. Jak to jest z krawężnikami albo jak na trasie się zdarzy taki "dołek" to czy o nadkole nie przyciera etc?
I jakiej firmy zawieszenie polecacie? MTS wydaje się w przystępnej cenie, ale do silnika 1.4 mają tylko -35/-35
I jakiej firmy zawieszenie polecacie? MTS wydaje się w przystępnej cenie, ale do silnika 1.4 mają tylko -35/-35
Damian92, sorrki gorzej niż tramwajem i trzeba mieć żoładek zdrowy bo obiad wywala(bez urazy)kafar111, załóż sobie -40-40 i będziesz mógł w miare spokojnie jezdzić!
tobi
Ja jeżdżę na gwincie prawie na samym dole (zero prześwitu między kołem a błotnikiem) i jakoś daje rady na progach zwalniających.
Chyba że u ciebie są jakieś mega wysokie.
Ale jak kolega Damian92 napisał -40/-40 będzie git.
Chyba że u ciebie są jakieś mega wysokie.
Ale jak kolega Damian92 napisał -40/-40 będzie git.
Dzięki chlopaki za info. Tylko jeszcze nieśmiało spytam jakieś konkretne zestawy polecacie?
kafar111, na pewno szukaj dedykowanego pod 1.4 żeby auto siadło tyle ile powinno. Pod 1.4 wybór jest mały, MTS'a chyba jest.
40/40 to nie gleba - też się bałem, ale po założeniu t50/45 springów u siebie dalej jak nawet bym bardzo nie chciał nie moge przycierki złapać. Mk3 na wąskim hokeyu jest wyższe niż mk4 (w najniższym punkcie miałem 11cm przed obniżeniem, u Ciebie jak widze 13), więc ja bym ładował -60/40.
Jakie zestawy? nie ładuj się w mts'y, bo coraz wiecej ludzi na to narzeka - poszukaj używanych markowych springów z używanymi markowymi arorami (marki bilstein, koni, eibach, h&r, weitec i masa innych)
Jakie zestawy? nie ładuj się w mts'y, bo coraz wiecej ludzi na to narzeka - poszukaj używanych markowych springów z używanymi markowymi arorami (marki bilstein, koni, eibach, h&r, weitec i masa innych)
Shmatan, dzięki za porady. Ja generalnie nie chcę uzyskać gleby tylko zlikwidować ten prześwit. Może jak kółka dam większe to osiągnę to co zamierzam:) I tu też małe pytanie. Zmiana z 185/60/14 na 195/50/15 powoduje jakieś wielkie zmiany właściwości jezdnych?
Zmiana na 195/50/15 nic nie zmieni, po prostu zmienisz tylko profil opony a średnica koła zostanie ta sama.
Dając większą średnice koła, minimalnie zmniejszysz prześwit koło/błotnik, ale wtedy licznik będzie pokazywał mniej niż w rzeczywistości pojedziesz.
Dając większą średnice koła, minimalnie zmniejszysz prześwit koło/błotnik, ale wtedy licznik będzie pokazywał mniej niż w rzeczywistości pojedziesz.
Ja mam 195/ 50/15 i powiem Ci ze prześwit jest za duży, myślę nad 205/45 lub 50/16 i lekko jeszcze w dół.
Re: Prześwit pomiędzy kołem i nadkolem
To też wam nic nie da . Nieznacznie zmniejszy prześwit przy 205/50/16. Praktycznie nie widoczny, tyle że licznik będzie przekłamywał.umyk2 pisze:Ja mam 195/ 50/15 i powiem Ci ze prześwit jest za duży, myślę nad 205/45 lub 50/16 i lekko jeszcze w dół.
Ratuje was tylko zmiana sprężyn na krótsze.