Tylne opony ocierają o nadkola (na choopach) POMOCY !!!
Moderatorzy: Michał_1977, italiano_83, G0 Karcio, Haki, Qto, marcin7x5, VIP
Witam wszystkich, mam nie mały problem w moim mk3 (tdi 90km AHU). Podczas gdy jadę z dwoma pasażerami z tyłu na nierównościach,chopach, górkach, nadkola tylne obcierają o opony. Dodam tylko, że 3 tygodnie temu wymieniałem tuleje tylnej belki bo strasznie stukało i niosło po całej budzie ;/ Mój mechonior mówił, że trzeba wymienić jeszcze łożyska i dołożyć pierścienie centrujące bo narzekam na jakieś stukanie na nierównościach a mam lekki luz na tylnej osi. Najbardziej jednak martwi mnie te obcieranie o opony, bo nieziemsko szybko się niszczą i zaraz będą do wyrzucenia :/ a ja jeżdżę jak na szpilkach. Proszę o pomoc, rzucajcie jakieś pomysły jak rozwiązać ten problem z góry dzięki.
- stonefree
- Mistrz KieroVWnicy
- Kontakt:
Zawieszenie sportowe, czy seryjne? Opony i felgi w jakim rozmiarze?
Postaram się dzisiaj zrobić i wrzucić. Chcesz pewnie kolego zobaczyć jaka jest odległość nadkola od opony prawda ?! Dodam, że z wierzchu wygląda ta odległość całkiem normalnie czyli golfik jest dosyć wysoko na kółkach. A masz może jakieś przypuszczenia ??
- stonefree
- Mistrz KieroVWnicy
- Kontakt:
Za głęboko osadzone felgi?Pęknięta sprężyna? Wywalone odboje na amorkach?
- Paweł Marek
- V.I.P.
195/50 to typowy rozmiar, 195/55 sa już większe, plus np. za małe ET i może ocierać, jakie masz ET felg? Dystansów nie masz?
Kto o coś spytał i uzyskał poradę niech czuje się zobowiązany napisać o rezultatach -pomogło, nie pomogło, jakie było właściwe rozwiązanie problemu.
Wrzuciłem zdjęcia...
te przedstawia golfika bez pasażerów z tyłu:
a te z dwoma pasażerami ( jeden ok 70, drugi ok.55kg każdy) z tyłu.
Moim zdaniem jest to wina sprężyn albo odbojów. Piszcie proszę co o tym myślicie. Ja pod koniec tygodnia będę u mechanika, to na pewno napiszę jak to wygląda.
Dzięki za wszystkie sugestie ze strony forumowiczów.
Pozdro.
te przedstawia golfika bez pasażerów z tyłu:
a te z dwoma pasażerami ( jeden ok 70, drugi ok.55kg każdy) z tyłu.
Moim zdaniem jest to wina sprężyn albo odbojów. Piszcie proszę co o tym myślicie. Ja pod koniec tygodnia będę u mechanika, to na pewno napiszę jak to wygląda.
Dzięki za wszystkie sugestie ze strony forumowiczów.
Pozdro.
Hmm tak wiem wypatrywałem 15stki 195/550 ale były w miarę tanie oponki o profilu 55 i je kupiłem -nie wiedziałem, gdybym wiedział, że ma to większe znaczenie to bym nie oszczędzał :/
ET felg nie wiem jakie mam, ale za chwile sprawdzę to naskrobie.
Dzięki za każdą odpowiedz.
Pozdrooo
ET felg nie wiem jakie mam, ale za chwile sprawdzę to naskrobie.
Dzięki za każdą odpowiedz.
Pozdrooo
- Paweł Marek
- V.I.P.
no to felgi ok, winne są opony, po prostu są za duże. Nie są winne sprężyny chociaż też są już słabe auto za bardzo się ugina. Normalna opona weszłaby przy ugięciu w nadkole a nie ocierała o rant, a przed ocieraniem na wybojach o wnętrze nadkola powinien ją odbój chronić z naddatkiem. Tak że raczej czeka cię zmiana tych oponek. Albo zaklepanie rantów ale jak dla mnie robienie takich rzeczy dla normalnego zawieszenia i felg to wiocha.
Kto o coś spytał i uzyskał poradę niech czuje się zobowiązany napisać o rezultatach -pomogło, nie pomogło, jakie było właściwe rozwiązanie problemu.