Stukanie przy jezdzie na biegu bez gazu

Tutaj piszemy tylko o problemach związanych z podwoziem i zawieszeniem

Moderatorzy: Michał_1977, italiano_83, G0 Karcio, Haki, Qto, marcin7x5, VIP

pawel21_5
Mały gagatek
Mały gagatek

Post autor: pawel21_5 » pt sty 27, 2012 00:12

Witam wszystkich. Od pewnego czasu zaczęło mi coś stukać podczas jazdy. Jest to dziwne bo na luzie nie stuka tylko przy jeździe na biegach bez gazu. Myślałem, że to przegub zewnętrzny no i wymieniłem i było z 3 miesiące spokoju. A od dziś to samo. Tzn. najwięcej stuka gdy puszcze gaz i jadę na biegu. A gdy jadąc na luzie nie stuka, a jak nacisnę sprzęgło zmieniając bieg to przy puszczaniu sprzęgła, gdy zaczyna brać to pojawia się stukanie. Gdy jadę szybciej to stuka ale mniej, najwięcej stuka jak puszcze z gazu a jest na biegu. Nie wiem czy to wina przegubu jeszcze wewnętrznego czy coś w zawieszeniu. Ale patrzyłem na zawieszenie i jest wszystko ok. Dodam, że nie jest to takie głuche stukanie. Proszę o pomoc

Awatar użytkownika
arek żet
Użytkownik
Użytkownik

Post autor: arek żet » czw lut 02, 2012 11:58

jaki przegub kupiles?moze jakis hart one kiepskie saa moze seger w poloscce puscil i sie zsuwa przegub z polosi sproboj pociagnac ja w kierunku skrzyni jesli sie odsunie duzo to seger nie trzyma daj znac co i jak jeszcze

Awatar użytkownika
inż. Mk2_marcin
Golfista
Golfista

Post autor: inż. Mk2_marcin » czw lut 02, 2012 16:07

czujesz przy zmianie biegów jakby ci rwało silnik?

Obrazek
Obrazek

pawel21_5
Mały gagatek
Mały gagatek

Post autor: pawel21_5 » ndz lut 05, 2012 15:39

Przegub wymieniony firmy metelli. Nic nie rwało przy zmianie biegów. Wymieniłem wczoraj też ten od strony skrzyni. I dalej to samo. Tzn. jakby troszkę ciszej ale dalej puka. Jak wyciągnąłem półośkie cała to pod tym zabezpeiczeniem na przegubie wewnętrznym nic nie było żadnej podkładki. I tak sie ruszał ale zabezpieczenie dobrze siedziało. Zakładając nowy założyłem podkładkę, ale tylko jedną która była w zestawie bo 2 jak założyłem to ten seger mi nie naszedł na ten rowek co ma siedzieć. I tak może tylko z 1 mm chodzi po tej półosi. A może to być coś w skrzyni jakiś tryb, mechanizm różnicowy czy coś podobnego?

Awatar użytkownika
inż. Mk2_marcin
Golfista
Golfista

Post autor: inż. Mk2_marcin » ndz lut 05, 2012 16:59

a poduszki całe?

Obrazek
Obrazek

Awatar użytkownika
Johnatan
VWGolf.pl Killer
VWGolf.pl Killer
Kontakt:

Post autor: Johnatan » pn lut 06, 2012 00:18

pawel21_5 pisze:to przy puszczaniu sprzęgła, gdy zaczyna brać to pojawia się stukanie
nity tarczy sprzęgła jak lecą po docisku też cykają.
Kierownica jest spokojna ? moze też zdechnąć drążek kierowniczy wydy kierownica bije i słychać tłuczenie w kastę..

http://adven-vksh.ru/14f20" onclick="window.open(this.href);return false;

pawel21_5
Mały gagatek
Mały gagatek

Re: Stukanie przy jezdzie na biegu bez gazu

Post autor: pawel21_5 » pn lut 06, 2012 01:33

Poduszkę raz miałem walniętą to wiem jak to słychać i to przy ruszaniu tylko albo cała buda trzęsie. Tu słychać ewidentne pukanie a nie jak w przypadku poduszki. Kierownica spokojna. Nic nie trzęsie budą. Jak dodam lekko gazu to ustaje trochę , ale jak puszczę to wtedy puka dość mocno.

Awatar użytkownika
inż. Mk2_marcin
Golfista
Golfista

Post autor: inż. Mk2_marcin » pn lut 06, 2012 09:42

poduszka z pod skrzyni też? często jak się wymienia jedną poduszkę, to druga jest słabsza i tez się zrywa(teoretycznie wymienia się wszystkie) , pawel21_5, sprawdź dla pewności a jeżeli nie to musisz szukać innej przyczyny ....

Edit:
przegub wewnętrzny należało by sprawdzić.

Obrazek
Obrazek

pawel21_5
Mały gagatek
Mały gagatek

Post autor: pawel21_5 » pn lut 06, 2012 16:53

Dzisiaj jeszcze się przysłuchałem i jak wcisnę sprzęgło w czasie jazdy to słychać ale tak minimalnie a jak puszczam to już wyraźnie. Hm.. jeszcze muszę próbować przy jeździe na luzie z wciśniętym sprzęgłem i jak puszczę. Może to tarcza albo coś ze sprzęgłem. Bo jak go wciskam to słyszę taki szum jakby łożysko wyło. Ale to już z pół roku tak i się przyzwyczaiłem.

kompresor_666
Nowicjusz
Nowicjusz

Post autor: kompresor_666 » śr lut 08, 2012 22:00

MAM TAKI SAM PROBLEM OD SOBOTY :-(

Awatar użytkownika
inż. Mk2_marcin
Golfista
Golfista

Post autor: inż. Mk2_marcin » śr lut 08, 2012 22:05

kompresor_666, opisz problem i sprawdzaj pokoleji jak piszemy i wpisuj swoje spostrzeżenia

Obrazek
Obrazek

pawel21_5
Mały gagatek
Mały gagatek

Post autor: pawel21_5 » pt lut 10, 2012 16:47

Panowie usunąłem usterkę :bajer: . Stukał przegub, ale nie lewy tylko prawy zewnętrzny. Wyciągnąłem go, smar w nim był ale widocznie mało. Bo jak kiedyś wymieniałem osłonę to trochę smaru pewnie wyciekło, a nie dawałem nowego wtedy. Teraz wyczyściłem przegub i nasmarowałem nowym smarem bardzo dokładnie i już nie puka. Smar kupiłem za 3 zł do przegubów specjalny i gotowe. A cały czas wydawało się to po lewej stronie. I bądź tu mądry :bigok:. Dziękuję wszystkim za porady i oby u was też to był tylko smar. A dodam, że stuki były dość głośne od tego przegubu

Awatar użytkownika
Paweł Marek
V.I.P.
V.I.P.

Post autor: Paweł Marek » pt lut 10, 2012 22:41

Jeśli stukał to jest zużyty i zaraz będzie stukał na nowo. Trzeba było wymienić go na nowy bo na wiosnę i tak to zrobisz

Kto o coś spytał i uzyskał poradę niech czuje się zobowiązany napisać o rezultatach -pomogło, nie pomogło, jakie było właściwe rozwiązanie problemu.

pawel21_5
Mały gagatek
Mały gagatek

Post autor: pawel21_5 » wt lut 14, 2012 23:43

Jakbym miał kolego pewność, że to ten to bym wymienił. Nie sztuka wymienić pół części na darmo...

ODPOWIEDZ

Wróć do „Podwozie i zawieszenie”