kolego marcinek co daja te twoje dystanse podnosza zadek??
jesli tak to gdzie mozna takie dostac?
Amortyzatory przód z możliwością wymiany wkładu
Moderatorzy: Michał_1977, italiano_83, G0 Karcio, Haki, Qto, marcin7x5, VIP
Re: Amortyzatory przód z możliwością wymiany wkładu
Kolega bardzo się myli!Tomek pisze:ochi1, ostatnio takie wkłady to chyba w mk1 widziałem, ale wg mnie podnoszenie auta w ten sposób raczej nie ma sensu, będzie bardzo mocno dobijać
W końcu znalazłem rozkręcane kolumny. ( wystaje minimalnie 2 zwoje gwintu z pod nakrętki trzeba się dobrze przyjrzeć)
Powyższe kolumny zostały rozkręcone, przecięte w połowie wysokości, wstawione zostały przedłużki i powtórnie zespawane.
W środek poszły nowe wkłady a pod nie dystansy żeby zlikwidować różnicę wysokości.
W ten sposób golf został uniesiony ok 6 cm z przodu przy zachowaniu wcześniejszych właściwości zawieszenia ( miękkość ).
Nie zaobserwowałem by cokolwiek dobijało.
Tył został uniesiony poprzez zastosowanie podwójnych talerzyków, wpłynęło to na usztywnienie tylnego zawieszenia. W przyszłości zmienię mocowanie amortyzatora.
Jak powyżej wykazałem podniesienie mk2 na potrzeby jazdy po wiejskich drogach jest możliwe
Pozdrawiam
Mariusz
ochi1, tylko czy wziąłeś pod uwagę ograniczenia przegubów homokinetycznych. Nie wiem czy ten zabieg nie będzie im szkodził. Z reszta półoś ma zakres pracy na wychylenie i wydłużanie się. Trzy podbiciach auta będziesz miał pewien problem i nie zdziw się jak będzie ci wyciągać półoś jak zrobisz chopkę na wzniesieniu.
Re: Amortyzatory przód z możliwością wymiany wkładu
Dzięki za zainteresowaniejhosef pisze:ochi1, tylko czy wziąłeś pod uwagę ograniczenia przegubów homokinetycznych. Nie wiem czy ten zabieg nie będzie im szkodził. Z reszta półoś ma zakres pracy na wychylenie i wydłużanie się. Trzy podbiciach auta będziesz miał pewien problem i nie zdziw się jak będzie ci wyciągać półoś jak zrobisz chopkę na wzniesieniu.
Powyższe udoskonalenie testuje ponad pół roku. Nie zaobserwowałem negatywnych skutków o których piszesz.
Obserwując przegub po zabiegu nie zauważyłem by był w szczególnie krańcowym położeniu.
Większe podwyższenie uważam za niemożliwe "tanim kosztem" ponieważ ograniczeniem stają się wahacze i półośki.
Pozdro Mariusz.
A tak poza tym mam założone felgi 14" i oponki 80 wysokie.
Autko w codziennej eksploatacji. ( ok 40 km/dziennie).
ochi1, nie powiem Ci gdzie kończą się możliwości półosi bo nie testowałem.
Chodziło i o to, że dodając 6 cm do wysokości wirtualnego trójkąta, której przeciwprostokątną stanowi półoś powoduje to, że musi się ona wydłużyć. A jej praca zoptymalizowana jest na inny zakres wysokości zawieszenia.
Chodziło i o to, że dodając 6 cm do wysokości wirtualnego trójkąta, której przeciwprostokątną stanowi półoś powoduje to, że musi się ona wydłużyć. A jej praca zoptymalizowana jest na inny zakres wysokości zawieszenia.