Zawieszenie Weitec Ultra GT - problem
Moderatorzy: Michał_1977, italiano_83, G0 Karcio, Haki, Qto, marcin7x5, VIP
-
- Mały gagatek
Witam. Bardzo proszę o poradę. Jeżdżę na zestawie zawieszenia (amory i żółte sprężyny) Weitec Ultra GT (23280025) -30/-30. Wszystko jest ok,: przyczepność, prowadzenie, wygląd, ale jest za twardo i to nie tylko na naszych polskich drogach. Najbardziej denerwuje mnie to, że na autostradzie jadąc przepisowo musze zwalniać, bo samochód po prostu podskakuje na każdej małej nierówności - jeżeli załaduje bagażnik na full to jest o niebo lepiej. Dodam, że na tyle zwoje miękkiej strony sprężyn progresywnych są całkowicie ściśnięte i zawieszenie pracuje tylko na twardej części sprężyny – przód wygląda normalnie, czyli sprężyna pracuje na całej swej długości.
Czy wymieniając sprężyny na Eibach Pro Kit -30/-30 (z tego co wiem należą do miękkich - Part Number: E10-85-001-14-22) zyskam na komforcie, czy nic się nie zmieni???
Bardzo proszę o Wasze opinie.
Czy wymieniając sprężyny na Eibach Pro Kit -30/-30 (z tego co wiem należą do miękkich - Part Number: E10-85-001-14-22) zyskam na komforcie, czy nic się nie zmieni???
Bardzo proszę o Wasze opinie.
"MADEJ"
Witam
również jestem posiadaczem tego kitu i wcześniej jak jeździłem na zimowych 15stkach w trasie nic nie skakalo a auto trzymało się wiele lepiej jak na serii. Teraz zmieniłem na alu 17 z opona 215/45 i w mieście skacze ale to jest znośne. W trasie nie mialem jeszcze styczności na takim zestawie. Ja jestem bardzo z tego zestawu zadowolony bo jak dla mnie wystarczająco tłumi, usiadł równo, a trzymanie w zakrętach to bajka Mogę jutro zrobić zdjęcie jak z tylu sprezyna wygląda u mnie i sobie porównasz. Jak będzie to samo to tak ma być widocznie a jeśli inaczej to jeden problem rozwiązany. A patrzyleś odboje czy nie są za duże? niby to -3cm ale może wsadzone masz jakieś większe od standardowych?
również jestem posiadaczem tego kitu i wcześniej jak jeździłem na zimowych 15stkach w trasie nic nie skakalo a auto trzymało się wiele lepiej jak na serii. Teraz zmieniłem na alu 17 z opona 215/45 i w mieście skacze ale to jest znośne. W trasie nie mialem jeszcze styczności na takim zestawie. Ja jestem bardzo z tego zestawu zadowolony bo jak dla mnie wystarczająco tłumi, usiadł równo, a trzymanie w zakrętach to bajka Mogę jutro zrobić zdjęcie jak z tylu sprezyna wygląda u mnie i sobie porównasz. Jak będzie to samo to tak ma być widocznie a jeśli inaczej to jeden problem rozwiązany. A patrzyleś odboje czy nie są za duże? niby to -3cm ale może wsadzone masz jakieś większe od standardowych?
-
- Mały gagatek
Też mam 17 stki i taki rozmiar opon i oczywiście da się jeżdzić, ale na długiej trasie wg. mnie to lipa Ostatnio moja żona to musiała sobie poduszke pod dupe wsadzić żeby wytrzymać 1900 km w aucie.Winni pisze:Teraz zmieniłem na alu 17 z opona 215/45 i w mieście skacze ale to jest znośne
Odboje standardowe, ale raczej auto na nich nie siedzi bo przy obciążeniu idzie jeszcze w dół i tak jak wspominałem wcześniej, obciążone w miare dobrze już radzi sobie z nierównościami. Tak że ja dopatrywałbym się winy w twardych progresywnych sprężynach. Tylne nie pracują w całym zakresie gdyż miękkie zwoje są całkowicie "zlepione" do siebie a zarazem bezużyteczne w tłumieniu drobnych nierównośi jak nakazywałaby idea ich działania. Z tąd moje pytanie o zamiane tych sprężyn na liniowe Eibacha.Winni pisze:A patrzyleś odboje czy nie są za duże?
Bardzo bym Cię o to prosiłWinni pisze:Mogę jutro zrobić zdjęcie jak z tylu sprezyna wygląda u mnie i sobie porównasz
"MADEJ"
Tu zdjęcie:
http://imageshack.us/f/269/zdjcie0016v.jpg/
U mnie wcześniej nie zwracałem uwagi ale też jest ściśnięty ale dół. U Ciebie pisałeś, że miękka część czyli środek?
http://imageshack.us/f/269/zdjcie0016v.jpg/
U mnie wcześniej nie zwracałem uwagi ale też jest ściśnięty ale dół. U Ciebie pisałeś, że miękka część czyli środek?
-
- Mały gagatek
Dzięki za fotke U mnie to wygląda identycznie.
A nie wiesz przypadkiem czy ma to znaczenie którą stroną powinno się ją montować ? - miękką stroną do dołu ( tak jak jest u nas) czy do góry? Teoretycznie nie powinno mieć to znaczenia bo jak naciskasz sprężynę z dwóch końców to powinna ona oddziaływać tak samo. Wiem że przednie sprężyny zamontowane były miękką stroną do dołu - bo nie ma możliwości inaczej jej zamontować. Tak samo mechanik założył tylne, ale napisy na nich są teraz "do góry nogami"- a czytałem gdzieś że tymi napisami powinno się kierować przy montażu
Te ściśnięte zwoje to właśnie miękka strona która jak widać na zdjęciu nie ma prawa nic amortyzować, a mim zdaniem powinna. Wygląda to tak jakby te zwoje służyły tylko do obniżenia zawieszenia o te 30 mm.Winni pisze:U Ciebie pisałeś, że miękka część czyli środek?
A nie wiesz przypadkiem czy ma to znaczenie którą stroną powinno się ją montować ? - miękką stroną do dołu ( tak jak jest u nas) czy do góry? Teoretycznie nie powinno mieć to znaczenia bo jak naciskasz sprężynę z dwóch końców to powinna ona oddziaływać tak samo. Wiem że przednie sprężyny zamontowane były miękką stroną do dołu - bo nie ma możliwości inaczej jej zamontować. Tak samo mechanik założył tylne, ale napisy na nich są teraz "do góry nogami"- a czytałem gdzieś że tymi napisami powinno się kierować przy montażu
"MADEJ"
Re: Zawieszenie Weitec Ultra GT - problem
Powiem szczerze, że nie wiem ja sam montowałem i uważam że to nie robi różnicy Mi to nie przeszkadza, jedynie co zauwazyłem jak robiłem fotki to jeden amorek się zaczyna pocić Jeślli jednak zamierzasz zmieniać na te eibachy to zagadaj do kogoś kto je ma i niech tez zrobi fotkę jak siedzi na nich. Ogólnie jak robisz tyle km to na Twoim miejscu bym nie brał takiego zawiasu tylko zwykłe amorki dobrej marki+ jakies 16calowe alu dla konfortu PozdrawiamDarek Madejczyk pisze:A nie wiesz przypadkiem czy ma to znaczenie którą stroną powinno się ją montować ? - miękką stroną do dołu ( tak jak jest u nas) czy do góry? Teoretycznie nie powinno mieć to znaczenia bo jak naciskasz sprężynę z dwóch końców to powinna ona oddziaływać tak samo. Wiem że przednie sprężyny zamontowane były miękką stroną do dołu - bo nie ma możliwości inaczej jej zamontować. Tak samo mechanik założył tylne, ale napisy na nich są teraz "do góry nogami"- a czytałem gdzieś że tymi napisami powinno się kierować przy montażu
-
- Mały gagatek
No tak właśnie myśle zrobić ale jak widać nikt narazie poza Tobą nic mi nie poradził, a wiem z forum że masa ludzi jeżdzi na Eibachach.Winni pisze:Jeślli jednak zamierzasz zmieniać na te eibachy to zagadaj do kogoś kto je ma
Dzieki Winni Pozdrawiam.
"MADEJ"
nikt nie poradził bo piszesz nie w tym dziale co trzeba
[url=http://www.ratlook.pl][img]http://images31.fotosik.pl/364/d5ade2bfa65858dd.gif[/img][/url]
-
- Mały gagatek
Zdawało mi się że to otpowiedni dział jeżeli chodzi o zawiszenieYaro1981 pisze:nikt nie poradził bo piszesz nie w tym dziale co trzeba
"MADEJ"
taaa ale seryjne takie tematy to w modyfikacjach
[url=http://www.ratlook.pl][img]http://images31.fotosik.pl/364/d5ade2bfa65858dd.gif[/img][/url]
-
- Mały gagatek