Dziwne dźwięki prawego tylnego amortyzatora

Tutaj piszemy tylko o problemach związanych z podwoziem i zawieszeniem

Moderatorzy: Michał_1977, italiano_83, G0 Karcio, Haki, Qto, marcin7x5, VIP

Axaris
Mały gagatek
Mały gagatek

Post autor: Axaris » ndz cze 30, 2013 14:20

Ostatnio zaczął mi tak jakby skrzypieć tylny amortyzator prawy podczas jazdy na nierównościach. Samochód ogólnie z tyłu jest dość twardy chyba że ktoś tam usiądzie większy masą to już jest lepiej. Denerwuje mnie ten dźwięk tego amortyzatora bo staje się nie do zniesienia czuje się jakbym jechał żelaźniakiem :D . Jaka może być tego przyczyna?

Awatar użytkownika
JaskoDZA
Gadatliwa bestia
Gadatliwa bestia

Post autor: JaskoDZA » ndz cze 30, 2013 19:50

Może kończą Ci się poduszki tylnego amortyzatora:) One są gumowe więc jest to możliwe że skrzypią:) koszt Dolnej to 8zl górnej 6zł:) Najlepiej wymień z dwóch stron odrazu:)

Tak poza tematem:) U mnie też ostatnio coś skrzypiało, szukałem gdzie co i jak i też stawiałem na zawieszenie tylne a co się okazało trzeszczała mi tak uszczelka w drzwiach pasażera:) tyle szukałem aż zupełnie przypadkiem znalazłem przyczynę skrzypienia:)
Najlepszym sposobem by to sprawdzić jest uchylenie szyby zamknięcie drzwi wysiąść z auta i pociągać lekko drzwi do góry i opuszczać, jeśli nie będzie skrzypieć zmień poduszki amortyzatorów:) Pozdro:) :pub:

Axaris
Mały gagatek
Mały gagatek

Post autor: Axaris » wt lip 02, 2013 23:33

Nie nie to skrzypi od strony amorka. Teraz trochę jakby mniej piszczy ale to tam pewnie niedługo będzie to samo. A czy trzeba wyjmować całego amortyzatora żeby wymienić te poduchy? Bo górną to się wymieni po odkręceniu tego talerzyka chyba .

Awatar użytkownika
JaskoDZA
Gadatliwa bestia
Gadatliwa bestia

Post autor: JaskoDZA » śr lip 03, 2013 10:49

tak górna zdejmiesz bez problemu ale żeby zmienić dolną trzeba wyciągnąć amortyzator

Axaris
Mały gagatek
Mały gagatek

Post autor: Axaris » śr lip 03, 2013 14:23

Ok. A napotkałem taki problem przy próbie odkręcenia śruby od amortyzatora tej przy talerzyku on cały się kręci . Czym go przytrzymać żeby nie uszkodzić? Może kluczem pneumatycznym lepiej to odkręcić?

Awatar użytkownika
JaskoDZA
Gadatliwa bestia
Gadatliwa bestia

Post autor: JaskoDZA » śr lip 03, 2013 20:48

jeśli masz dostęp do pneumata to oczywiście że tak :smoke: Ja nie to załóż klucz na tą śrubę a górę trzymaj kombinerkami albo weź klucz 8 albo 6 i załóż na ten taki SPIŁOWANY palek, jak założysz kluczyk(8 lub 6) to najlepiej załóż na niego jakąś przedłużkę będzie Ci łatwiej

ODPOWIEDZ

Wróć do „Podwozie i zawieszenie”