nowa pompa wspomagania nagle przestala dzialac ??
Moderatorzy: Michał_1977, italiano_83, G0 Karcio, Haki, Qto, marcin7x5, VIP
Witam wszystkich forumowiczów... Na wstępie chciałbym się z wami podzielić moim problem mianowicie chodzi o to że w sobotę wymieniałem w moim mkIII 1.9tdi nowiutką pompę wspomagania wlałem mu zieloniutki płyn febi pokręciłem kierownica kilka razy w prawo i lewo oczywiście żeby się odpowietrzył no i zaczęła chodzić <lol> niestety moja radość nie trwała zbyt długo po przejechaniu może z 5km nagle przestało wspomaganie działać dziś patrzałem pompa chodzi kreci się nawet spręża :/ czy ktoś wie co to może być ??? a może musze zmienić olej na czerwony ???
- Michał_1977
- _
- Auto: Golf mk2 (ARL)
Golf mk5 (BKD)
Audi A3 8L (ASZ)
Audi A3 8P (BMM) - Silnik: Zły!
- Kontakt:
Przede wszystkim sprawdź,czy układ podczas odpowietrzenia ponownie nie zapowietrzył się,gdy płyn opadł.dager84 pisze:po przejechaniu może z 5km
Z Febi trochę pojechałeś po bandzie,bo teraz podobno można go stosować do płukania układu najwyżejdager84 pisze:może musze zmienić olej na czerwony ?
Zalej czerwonym Lotosem- Dextron II. Jeżdżę na nim dosyć długo i wspoma lepiej hula niż wcześniej na ori VW płynie.
Przy spuszczaniu płynu obserwuj co się w nim pojawiło.Jak opiłki,to czekają Cię ponowne wydatki...
Sprawdź,czy nie ma wycieków na przewodach i mieszkach ochronnych magla.
Jeśli zmiana płynu i odpowietrzenie układu nie pomogą,to magiel umarł.
- Fafik258
- Forum Master
- Kontakt:
Zaworek na pompie sprawdź czy się nie przyciął od syfudager84 pisze:czy ktoś wie co to może być ???
ok dzięki panowie sprawdzę dziś ten zaworek tylko jeszcze powiedz mi jak ?? A płyn wymienię zaraz jak wrócę z pracy dam znać czy coś pomogło
- Fafik258
- Forum Master
- Kontakt:
Re: nowa pompa wspomagania nagle przestala dzialac ??
dager84 pisze:ok dzięki panowie sprawdzę dziś ten zaworek tylko jeszcze powiedz mi jak ?? A płyn wymienię zaraz jak wrócę z pracy dam znać czy coś pomogło
Po rozkręceniu tam gdzie zaznaczone na zielono będzie wystawał jak by taki trzpień. To ten zawór ma się lekko wciskać i nie zacinać
Witam ponownie wszystkich dziś już nie miałem na to siły ale myślę że jutro się za to wezmę. Mam jeszcze jedno takie pytanie czy maglownice się gdzieś odpowietrza ??
Dzieki fafik258 za fotke teraz już wiem gdzie jest ten zawór tylko jak wczoraj letko po puściłem na wężu tłocznym to płyn po załączeniu silnika mi leciał spod śruby.
- Michał_1977
- _
Golf mk5 (BKD)
Audi A3 8L (ASZ)
- Kontakt:
dager84, nie piszemy posta pod postem! W prawym górnym rogu jest opcja EDYTUJ
Nie,sama się odpowietrzy,tylko trzeba kręcić kierą po odpaleniu silnika i dolać płyny w międzyczasie.dager84 pisze:czy maglownice się gdzieś odpowietrza ??
Trzeba było spuścić go wcześniejdager84 pisze:płyn po załączeniu silnika mi leciał spod śruby.
Michał_1977, Dzięki stary ale wiesz, jak widzisz jestem nowicjuszem i nie wiem jak się pisze na forum o takich sprawach po prostu pytam się was o rzecz w której mam problem;) a jeśli chodzi o wymianę pompy robiłem to po raz pierwsz , więc dlatego się zapytałem o radę co mogłem zrobić nie tak że po 5km przestałe chodzić.
Michał_1977,Przede wszystkim sprawdź,czy układ podczas odpowietrzenia ponownie nie zapowietrzył się,gdy płyn opadł.
Jak to mam sprawdzić ???
Michał_1977,Przede wszystkim sprawdź,czy układ podczas odpowietrzenia ponownie nie zapowietrzył się,gdy płyn opadł.
Jak to mam sprawdzić ???
- Michał_1977
- _
Golf mk5 (BKD)
Audi A3 8L (ASZ)
- Kontakt:
Jak to jak? Zaglądasz do zbiorniczka i kontrolujesz poziom płynu. Gdy jest za mało,to istnieje prawdopodobieństwo ,że się zapowietrza,bo płyn chlubie w zbiorniczku gdy pompa pracuje.dager84 pisze:Jak to mam sprawdzić ???
Michał_1977 dzięki za podpowiedz wymieniłem olej na czerwony i zobaczyłem ten zaworek puki co przejechałem już jakies 40km i śmiga a teraz mam nowe pytanie ale to już w nowym poście