Zmniejszający się prześwit tylniego zawieszenia
Moderatorzy: Michał_1977, italiano_83, G0 Karcio, Haki, Qto, marcin7x5, VIP
- mareksuski
- Nowicjusz
Hej,
Mam Golf 6 kombi z fabrycznie obniżonym "sportowym" zawieszeniem. Mieszkam w bloku z parkingiem podziemnym i od jakiegoś czasu zauważyłem że kiedy zjeżdżam z pasażerem rampą z poziomu 0 na -2 (duży spadek) to szoruje tylnią częścią samochodu o kostkę brukową tylko w momencie rozpoczęcia zjazdu na dół. Czy to oznacza ze musze wymienić amortyzatory? Przebieg 72 tys KM.
Pozdr,
Marek
Mam Golf 6 kombi z fabrycznie obniżonym "sportowym" zawieszeniem. Mieszkam w bloku z parkingiem podziemnym i od jakiegoś czasu zauważyłem że kiedy zjeżdżam z pasażerem rampą z poziomu 0 na -2 (duży spadek) to szoruje tylnią częścią samochodu o kostkę brukową tylko w momencie rozpoczęcia zjazdu na dół. Czy to oznacza ze musze wymienić amortyzatory? Przebieg 72 tys KM.
Pozdr,
Marek
Amortyzatory należy wymienić kiedy przestają tłumić wahania samochodu - ich wymiana tutaj najprawdopodobniej nie pomoże, co najwyżej zmiana sprężyn na wyższe/twardsze lub zawieszenie samochodu na odbojach.
Od czasu zakupu samochodu zawieszenie faktycznie mogło się minimalnie ułożyć i ugnieść przez co jest kilka mm niżej.
Od czasu zakupu samochodu zawieszenie faktycznie mogło się minimalnie ułożyć i ugnieść przez co jest kilka mm niżej.
- mareksuski
- Nowicjusz
Cześć Shmatan,
Dzięki za odpowiedź. Czy wiesz ile taka wymiana sprężyn i części mogą kosztować w ASO i poza ASO?
Pozdr,
Marek
Dzięki za odpowiedź. Czy wiesz ile taka wymiana sprężyn i części mogą kosztować w ASO i poza ASO?
Pozdr,
Marek
Winny to jest właściwie konstruktor podjazdu
Mógłbyś spróbować może ze sprężynami na złe warunki drogowe 1K0511115CM ale nie wiem ile to da.
Koszt sprężyny w ASO to 340 zł sztuka. Koszt robocizny - nie mam pojęcia.
Sprężyny "sportowe" vw obniżają zdaje się o około 15 mm.
Mógłbyś spróbować może ze sprężynami na złe warunki drogowe 1K0511115CM ale nie wiem ile to da.
Koszt sprężyny w ASO to 340 zł sztuka. Koszt robocizny - nie mam pojęcia.
Sprężyny "sportowe" vw obniżają zdaje się o około 15 mm.
mareksuski, sama wymiana samego tyłu w zależności od warsztatu (myślę że 50-150zł) lub samemu, sprężyn mógłbyś szukać oryginalnych używanych (ok 100zł) które podniosły by tył o te 15mm czyli mogłoby wystarczyć.
Tylko w używkach patrz na kropki i ich kolory. Ważne aby kupić dwie sprężyny takie same (i przy okazji też nie takie jak masz). Idealnie by było jakby obie były z tego samego auta.
tylko że jak ma zawieszenie fabryczne sportowe to są tez inne amorki razem z tymi sprężynami...
generalnie jak za nisko to jak radzą koledzy pozostają używki do kupienia tylko że należałoby wymienić też przód na seryjny.
róznica miedzy sport a zwykłym to dokładnie 15mm, ale to jednak troszkę jest...
A co do kosztów to w normalnym serwisie cos koło 200-300zł za całe autko + geometria, w aso ceny są patologiczne ok 700-800zł z geometrią wołali za wymianę.
generalnie jak za nisko to jak radzą koledzy pozostają używki do kupienia tylko że należałoby wymienić też przód na seryjny.
róznica miedzy sport a zwykłym to dokładnie 15mm, ale to jednak troszkę jest...
A co do kosztów to w normalnym serwisie cos koło 200-300zł za całe autko + geometria, w aso ceny są patologiczne ok 700-800zł z geometrią wołali za wymianę.
Spokojnie można zmieć same sprężyny z tyłu - 15mm to nie różnica, a inna charakterystyka amortyzatorów nie będzie problemem. Później tylko adaptacja samopoziomowania xena.