zmiana układu pasków w mk3 tdi afn na "czwórkowe"

Tutaj piszemy tylko o problemach związanych z podwoziem i zawieszeniem

Moderatorzy: Michał_1977, italiano_83, G0 Karcio, Haki, Qto, marcin7x5, VIP

Awatar użytkownika
matisim
VWGolf.pl Killer
VWGolf.pl Killer
Auto: bmw
Kontakt:

Post autor: matisim » ndz lut 07, 2016 14:09

witam.
pacjent golf 3 TDI AFN, chciałbym zmienić w nim układ pasków bo aktualnie pompa wspomagania z pompą wody jest na jednym pasku (klinowym), a klima i alternator na pasku wielorowkowym. Jak wiadomo w mk3 piszczące paski to norma, wymiana samego paska i napinacza nic nie daje bo przeważnie zużyte jest już koło napędowe. Chciałbym zmienić cały układ z dwóch pasków na jeden tak jak jest to w mk4 + koło napędowe z mk4 i pompa wspomagania z mk4.

schemat pasków-rys 6. mam teraz, rys.8 chciałbym uzyskać.
Obrazek

Robił ktoś coś podobnego i powie czy to da rade zrobić? kwestia dostępności odpowiednich kół na pompę wody i wspomagania żeby szły w jednej linii z resztą układu, główne koło napędzające wiem, że w mk4 jest inne bo nie można dołożyć tego drugiego koła na wąski pasek no i są rożne średnice- aktualnie chyba mam 160mm a to co kupilem 150- ma to jakieś większe znaczenie dla reszty? np. wspomaganie będzie gorzej chodziło czy coś?

Pompy wspomagania też są niby mocniejsze i słabsze- przerabiał ktoś ten temat? do diesla pewnie lepiej założyć mocniejsza.

Awatar użytkownika
machul333
Użytkownik
Użytkownik

Post autor: machul333 » ndz lut 07, 2016 16:13

Daj se spokój , kup taką rolkę ze sprzęgłem do alternatora i ciesz się brakiem pisków.

INA F-225355.10

w 2 swoich tdi mam je już zamontowane i wreszcie cisza

Awatar użytkownika
matisim
VWGolf.pl Killer
VWGolf.pl Killer
Kontakt:

Post autor: matisim » ndz lut 07, 2016 16:17

taka rolka jest oryginalnie a jak jej nie było to oprócz pisków było słychać dodatkowo stukot więc wrócił altek z rolką.

Awatar użytkownika
machul333
Użytkownik
Użytkownik

Post autor: machul333 » ndz lut 07, 2016 17:17

Jeśli ci pasek piszczał na tej rolce to była już wyjechana i sprzęgło nie działało . A stukot bez tej rolki miałeś pewnie od napinacza.

Awatar użytkownika
matisim
VWGolf.pl Killer
VWGolf.pl Killer
Kontakt:

Re: zmiana układu pasków w mk3 tdi afn na "czwórkowe"

Post autor: matisim » ndz lut 07, 2016 20:14

Tak dokładnie, stukot pewnie był z napinacza, a Piszczenie jest z koła napędzającego, bo po prysnieciu wd40 ustaje dosłownie w tej samej chwili a jak pryskałem na alternator to po chwili- zanim dojdzie do tego głównego. Pasek miałem jeden skf to jeden dzień było dobrze później nie szło wytrzymać, założyłem używany Gates i jest ciszej ale nie tak jak powinno.
Napinacz powinien stać nieruchomo jak jest sprawny? No ewentualnie takie milimetrowe odchylki ma ale generalnie nie skacze :-)

napisano ołówkiem Z1

Awatar użytkownika
machul333
Użytkownik
Użytkownik

Post autor: machul333 » ndz lut 07, 2016 20:29

Sprawny będzie nieruchomy . Nawet jeśli masz wyjechane Koło napędowe przy sprawnym sprzegiełku alternatora pasek nie będzie piszczał, ponieważ alternator nie będzie hamować paska .

ODPOWIEDZ

Wróć do „Podwozie i zawieszenie”