witam.
pacjent golf 3 TDI AFN, chciałbym zmienić w nim układ pasków bo aktualnie pompa wspomagania z pompą wody jest na jednym pasku (klinowym), a klima i alternator na pasku wielorowkowym. Jak wiadomo w mk3 piszczące paski to norma, wymiana samego paska i napinacza nic nie daje bo przeważnie zużyte jest już koło napędowe. Chciałbym zmienić cały układ z dwóch pasków na jeden tak jak jest to w mk4 + koło napędowe z mk4 i pompa wspomagania z mk4.
schemat pasków-rys 6. mam teraz, rys.8 chciałbym uzyskać.
Robił ktoś coś podobnego i powie czy to da rade zrobić? kwestia dostępności odpowiednich kół na pompę wody i wspomagania żeby szły w jednej linii z resztą układu, główne koło napędzające wiem, że w mk4 jest inne bo nie można dołożyć tego drugiego koła na wąski pasek no i są rożne średnice- aktualnie chyba mam 160mm a to co kupilem 150- ma to jakieś większe znaczenie dla reszty? np. wspomaganie będzie gorzej chodziło czy coś?
Pompy wspomagania też są niby mocniejsze i słabsze- przerabiał ktoś ten temat? do diesla pewnie lepiej założyć mocniejsza.
zmiana układu pasków w mk3 tdi afn na "czwórkowe"
Moderatorzy: Michał_1977, italiano_83, G0 Karcio, Haki, Qto, marcin7x5, VIP
Daj se spokój , kup taką rolkę ze sprzęgłem do alternatora i ciesz się brakiem pisków.
INA F-225355.10
w 2 swoich tdi mam je już zamontowane i wreszcie cisza
INA F-225355.10
w 2 swoich tdi mam je już zamontowane i wreszcie cisza
- matisim
- VWGolf.pl Killer
- Auto: bmw
- Kontakt:
taka rolka jest oryginalnie a jak jej nie było to oprócz pisków było słychać dodatkowo stukot więc wrócił altek z rolką.
Jeśli ci pasek piszczał na tej rolce to była już wyjechana i sprzęgło nie działało . A stukot bez tej rolki miałeś pewnie od napinacza.
- matisim
- VWGolf.pl Killer
- Auto: bmw
- Kontakt:
Re: zmiana układu pasków w mk3 tdi afn na "czwórkowe"
Tak dokładnie, stukot pewnie był z napinacza, a Piszczenie jest z koła napędzającego, bo po prysnieciu wd40 ustaje dosłownie w tej samej chwili a jak pryskałem na alternator to po chwili- zanim dojdzie do tego głównego. Pasek miałem jeden skf to jeden dzień było dobrze później nie szło wytrzymać, założyłem używany Gates i jest ciszej ale nie tak jak powinno.
Napinacz powinien stać nieruchomo jak jest sprawny? No ewentualnie takie milimetrowe odchylki ma ale generalnie nie skacze
napisano ołówkiem Z1
Napinacz powinien stać nieruchomo jak jest sprawny? No ewentualnie takie milimetrowe odchylki ma ale generalnie nie skacze
napisano ołówkiem Z1
Sprawny będzie nieruchomy . Nawet jeśli masz wyjechane Koło napędowe przy sprawnym sprzegiełku alternatora pasek nie będzie piszczał, ponieważ alternator nie będzie hamować paska .